Η υποδόση των 800εκ. και τα 66 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης

2329
προαπαιτούμενα

Από τις αρχές Σεπτέμβρη ξεκινά νέος φαύλος κύκλος συναντήσεων, μέτρων και ελέγχων στο ατέλειωτο σήριαλ των αξιολογήσεων από τους ”θεσμούς”.
Το επόμενο πολιτικό “ραντεβού” των Θεσμών έχει ήδη καθοριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες για τις 4 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος για την – πρώτη μετά το καλοκαίρι – σύνοδο των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EWG) η οποία θα προετοιμάσει το άτυπο Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου.
Το βασικό θέμα της συνάντησης του Σεπτεμβρίου δεν είναι η Ελλάδα, αλλά το Brexit. Ωστόσο, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα πρέπει να δείξει πρόοδο στην πορεία υλοποίησης των νέων απαιτούμενων (66 τον αριθμό) της τρίτης αξιολόγησης. Πολλά προαπαιτούμενα έχουν χρονικά ορόσημα για το τέλος Ιουλίου και για το τέλος Αυγούστου και θα πρέπει να βρίσκονται – κατ ελάχιστο – σε τροχαία εφαρμογής.
Τα φέσια και η υποδόση
Θα πρέπει επίσης να παρουσιάσει την πρόοδο αναφορικά με την πορεία πληρωμής των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες. Ο λόγος για τα 800 εκατομμύρια ευρώ που έφτασαν στα κρατικά ταμεία στις αρχές Ιουλίου και θα πρέπει, μαζί με ακόμα 400 εκατομμύρια ευρώ που θα προέλθουν από κρατικό χρήμα (το σύνολο δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ ή 150% της αξίας της πρώτης υποδόσης) να φτάσουν στον προορισμό τους: σε φορολογούμενους, επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το δημόσιο, συμβασιούχους και κάθε είδους οφειλέτες.
Μόνο αν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η Ελλάδα θα μπορεί να ζητήσει και να λάβει την δεύτερη υποδόση των ακόμα 800 εκατομμυρίων ευρώ. Η υποδόση αυτή είναι το υπόλοιπο της δεύτερης αξιολόγησης. Δηλαδή δεν συνδέεται με τα νέα μέτρα και με τα 66 προαπαιτούμενα, αλλά με τα 6,5 δισ. ευρώ φόρων/εισφορών και με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του ESM, το δικαίωμα εκταμίευσης του ποσού αυτού ξεκινά τον Σεπτέμβριο και τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου. Η δε ελληνική πλευρά πρέπει να στέλνει μηνιαίως στοιχεία στους θεσμούς για την πορεία πληρωμών.
Ουσιαστικά τα επόμενα 800 εκατ. ευρώ αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, αφού τα λεφτά πρέπει το ταχύτερο δυνατό να φτάσουν στην αγορά για να τονώσουν την οικονομία.
Λίγο πριν την ΔΕΘ
Η κυβέρνηση θα πρέπει ουσιαστικά στο EWG να κρατήσει πολύ λεπτές ισορροπίες. Και τούτο διότι θα πρέπει να παρουσιάσει την κυβερνητική πολιτική με τρόπο συμβατό με όσα ακριβώς θα εξαγγείλει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός στην καθιερωμένη ομιλία του.
Όσον αφορά την επίσημη έναρξη της νέας διαπραγμάτευσης (η οποία επιχειρείται να συνδεθεί όχι μόνο με το επόμενο πακέτο δόσεων της τάξης των 5 δισ. ευρώ αλλά με τις συνολικές αποφάσεις για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και για το ρόλο του ΔΝΤ) προς το παρόν σχεδιάζεται στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου. Δηλαδή σχεδιάζεται χρονικά για την ίδια περίοδο με την κατάθεση Προσχεδίου Προϋπολογισμού και την αποστολή των νέων δημοσιονομικών στοιχείων για το πλεόνασμα και το χρέος του 2017 αλλά και των προηγούμενων ετών που θα πρέπει να πιστοποιήσει Eurostat (διαδικασία EDP).
Οι νέες αφίξεις των θεσμών
Όπως αναφέρουν ελληνικά διαπραγματευτικά στελέχη δεν αποκλείεται να υπάρξει μία άτυπη “μίνι” κάθοδος στην Αθήνα νωρίτερα, εντός του Σεπτεμβρίου. Πιθανόν να γίνει (αν τελικά “κλειδώσει”) σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ούτως ώστε να μαζέψουν στοιχεία και να παρακολουθήσουν από κοντά την πορεία εφαρμογής του προγράμματος: και του μνημονίου με την ΕΕ, αλλά και του νέου μνημονίου με το ΔΝΤ που προβλέπει πιο αυστηρούς όρους για το εργασιακό, τις τράπεζες και όχι μόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας