Η υπερχρεωμένη Ελλάδα ζητάει νέα δάνεια από την Παγκόσμια Τράπεζα!

2480
Παγκόσμια Τράπεζα
Η βαθιά χρεωμένη κυβέρνηση της Ελλάδας αποφάσισε να ζητήσει για περισσότερα δάνεια, αυτή τη φορά από την Παγκόσμια Τράπεζα, πράγμα το οποίο εφόσον γίνει δεκτό θα αυξήσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος της χώρας, χωρίς να είναι γνωστή, μάλιστα, η χρησιμότητα και οι επιπτώσεις της, τυχόν, αυτής δανειοδότησης στην οικονομική πορεία της χώρας.
Το πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ της Ελλάδας πρόκειται πολύ σύντομα να γίνει ακόμα πιο πολύπλοκο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να αναζητήσει ένα άγνωστο ποσό «χρηματοπιστωτικής βοήθειας» από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Αυτό αναφέρει το Politico, που εκτιμά πως αν το ελληνικό αίτημα γίνει δεκτό, τότε θα βύθιζε τη χώρα σε επιπλέον χρέος, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση συνεχίζει να μάχεται για τους όρους και τις προϋποθέσεις του ισχύοντος προγράμματος διάσωσης.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας, Κομισιόν, ΔΝΤ και ESM, ξεκίνησαν εκ νέου στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.
Παρ’ όλα αυτά, η βαθιά χρεωμένη κυβέρνηση της Ελλάδας αποφάσισε να ζητήσει για περισσότερα δάνεια, αυτή τη φορά από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή κονδυλίων στις φτωχές και αναδυόμενες οικονομίες.
«Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα να παράσχει τεχνική και οικονομική βοήθεια, ώστε να ανταποκριθεί στις πιεστικές προκλήσεις που περιλαμβάνουν: τη μακροπρόθεσμη ανεργία, την οικονομική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική προστασία», δήλωσε εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως «σε συμφωνία με τις διαδικασίες της Παγκόσμιας Τράπεζας, οποιαδήποτε τελική απόφαση για τη χορήγηση δανείων υπόκειται σε έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας».
Η Παγκόσμια Τράπεζα αρνήθηκε να προσδιορίσει το ύψος του δανείου που ζήτησε η Ελλάδα.
«Προκαταρκτικές συζητήσεις έλαβαν πράγματι χώρα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την επίσημη αίτηση», ανέφερε πηγή από το κυβερνητικό περιβάλλον της Αθήνας.
WSJ: Ασυνήθιστο για ανεπτυγμένη χώρα το αίτημα της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα
Η Ελλάδα, που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της, ζητεί δάνειο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, γράφει η Wall Street Journal.
Η κίνηση αυτή είναι ασυνήθιστη εκ μέρους μίας αναπτυγμένης χώρας, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, η Αθήνα αναζητά κεφάλαια από την Παγκόσμια Τράπεζα για ένα πρόγραμμα με στόχο τη μείωση της ανεργίας της χώρας, που βρίσκεται στο 23%, με τη δημιουργία περίπου 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία παραδέχθηκε ότι η Αθήνα έχει κάνει την προσέγγισή της, παρείχε τεχνικές συμβουλές στην Ελλάδα από το 2012.
Πάντως το ίδρυμα συνήθως προσφέρει οικονομική βοήθεια μόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος αναγνώρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να πείσει την Παγκόσμια Τράπεζα να συμφωνήσουν για τη δάνειο, αναφέρει Wall Street Journal
Το αίτημα από την Αθήνα έρχεται εν μέσω παρατεταμένων συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής  κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών για το τρίτο πακέτο διάσωσης.
Τον Φεβρουάριο, σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να νομοθετήσει προληπτικά επιπλέον μέτρα λιτότητας, με τη μορφή περικοπών στις συντάξεις και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μετά την εκπνοή του προγράμματος διάσωσης το 2018.
Οι δύο πλευρές εργάζονται επίσης για ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων που ενισχύουν την ανάπτυξη και θα αποτελούνται κυρίως από φορολογικές ελαφρύνσεις.
Ωστόσο θα τεθούν σε εφαρμογή, μόνο εάν η ελληνική κυβέρνηση επιτύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αναφέρει η Wall Street Journal.
Μετά από 7 χρόνια κρίσης και προκειμένου να γλυκάνει το «πικρό χάπι» των νέων μέτρων λιτότητας η ελληνική κυβέρνηση απευθύνεται στην Παγκόσμια Τράπεζα για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος θέσεων εργασίας.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει λάβει το ελληνικό αίτημα.
«Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα την παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων της μακροχρόνιας ανεργίας, της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
θα ισχύει η κανονική διαδικασία έγκρισης της τράπεζας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα (23%) είχε αρχίσει να πέφτει σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2016, αλλά παραμένει σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Περίπου το 74% των Ελλήνων ανέργων ήταν εκτός εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο και έτσι δεν λαμβάνουν παροχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας