Όσοι είχαν την εντύπωση ότι η πανδημία και οι δραματικές συνέπειές της στην οικονομική και κοινωνική ζωή θα λύγιζαν την άκαμπτη στάση των τεχνοκρατών των θεσμών, γελάστηκαν. Αντιθέτως, με την παρέμβασή τους το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ματαίωσαν τη γενική ρύθμιση των χρεών προς τους δήμους σε έως 120 δόσεις, έδειξαν ότι οι «θεσμοί» παραμένουν η «τρόικα» που γνωρίσαμε όλοι μας από την άνοιξη του 2010. Μας υπενθύμισαν, δε, γιατί κοντεύαμε να το ξεχάσουμε, ότι η Ελλάδα είναι σε μεταμνημονιακή εποπτεία και δεν της επιτρέπεται να λειτουργεί όπως κρίνει η κυβέρνησή της. Η κυβέρνηση είχε εντάξει διάταξη στο προσφάτως ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο, με την οποία όλα τα χρέη προς τους δήμους θα αποκληρώνονταν μέχρι και σε 120 δόσεις. Οι χαρές των οφειλετών, που θα αποπλήρωναν σε μία δεκαετία τα χρέη τους, και των εισπρακτικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, που έβλεπαν ροές χρήματος προς τα ταμεία τους, κράτησαν λίγο και συγκεκριμένα μέχρι να το πάρουν χαμπάρι τα στελέχη των θεσμών.
Έτσι έστειλαν αμέσως μήνυμα να «διορθωθεί» η διάταξη και να προβλέπει ρύθμιση των χρεών μόνο για τα χρέη που βεβαιώθηκαν μετά τη 15η Φεβρουαρίου του 2020, δηλαδή από την έναρξη της πανδημίας και μετά. Επίσης, οι 120 δόσεις «κουρεύονται» σε 100.
Αυτό που παραβλέπουν οι θεσμοί -και δεν ξέρω πόσο πειστικά τους το εξήγησαν οι συνομιλητές τους από την κυβέρνηση- είναι πως η πανδημία πλήττει όλους. Και όλοι οι πολίτες, με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους και των κερδών που επέφερε η πανδημία, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους χωρίς διευκολύνσεις. Όμως, η ανησυχία από την παρέμβαση των θεσμών δεν αφορά τα χρέη προς τους δήμους, τα οποία είναι μια παρωνυχίδα μπροστά στα υπόλοιπα προβλήματα που είχε η πραγματική οικονομία και προ της πανδημίας, τα οποία φυσικά επιδεινώθηκαν κατά το τελευταίο δεκάμηνο. Η βαθιά ανησυχία είναι το καμπανάκι που χτύπησε η τρόικα και αφορά τους όποιους σχεδιασμούς για τη λήψη ενδεχομένως άλλων ανακουφιστικών μέτρων, τα οποία και θα φρενάρει. Παράδειγμα, η αγορά έχει ένα πάγιο αίτημα για μια νέα ρύθμιση όλων των χρεών, προς εφορία και Ταμεία, προ και μετά πανδημίας, για πληττόμενους και μη. Κάποιοι μάλιστα, περισσότερο φιλόδοξοι, προτείνουν και «κούρεμα» των χρεών. Μετά την επίπληξη για τη ρύθμιση των χρεών προς τους δήμους, όλοι φανταζόμαστε την απάντηση των θεσμών.