Η Τρόικα έφυγε απαιτώντας γη και ύδωρ. Η κυβέρνηση καθησυχάζει και παραπληροφορεί

2499
αθήνα

Οι “θεσμοί” έφυγαν σήμερα από το “προτεκτοράτο” αφήνοντας τα περισσότερα μέτρα τα οποία οι ίδιοι έχουν ανοίξει σε εκκρεμότητα, ενώ η κυβέρνηση καθησυχάζει, εξωραΐζει και παραπληροφορεί για να κρύψει κάτω από το χαλί τα προβλήματα και το τί περιμένει τον ελληνικό λαό.
Ο Αλ. Τσίπρας και η ομάδα του είναι διατεθειμένοι να κουρελιάσουν όλες τις κόκκινες γραμμές τους για να μείνουν στην εξουσία συναντούν, όμως, δύο μεγάλες δυσκολίες:
Πρώτον διότι οι πιστωτές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ σηκώνουν τεχνηέντως όλο και περισσότερο τον πήχυ των απαιτήσεών τους και
Δεύτερον διότι χρειάζεται χρόνο για να απορροφούν τους εσωκυβερνητικούς και εσωκοινοβουλευτικούς κραδασμούς και λιγότερο τους εσωκομματικούς, αφού το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει σχεδόν διαλυθεί.
Μεγάλο μαχαίρι στις συντάξεις μια και έξω ζήτησε η Τρόικα και δραστική μείωση του αφορολόγητου, είναι αμετακίνητη στα εργασιακά και στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ επιμένει σε μέτρα φωτιά που αποσυνθέτουν την ΔΕΗ.
Η πρόοδος στις συζητήσεις είναι ελάχιστη παρ’ότι η ελληνική πλευρά κυρίως και λιγότερο η κοινοτική, προσπαθούν να την εμφανίσουν ως σημαντική, με την κυβέρνηση να επιμένει, χωρίς ιδιαίτερη πειστικότητα, οτι μια πρώτη συμφωνία μπορεί να γίνει εφικτή μέχρι 20 Μάρτη, η οποία, βέβαια, αναγνωρίζει οτι δεν καλύπτει το απαραίτητο πακέτο για να δοθούν οι πιστώσεις του Ιουλίου.
Η κυβέρνηση το παίζει τακτικα για να επιβιώσει, ενώ ο τόπος περνάει μέσα από συμπληγάδες και έχει μπροστά του αδιέξοδο.
Οι επίσημες ανακοινώσεις ΕΕ, ΔΝΤ και κυβέρνησης αποτυπώνουν τις διαφορετικές θεωρήσεις και συγκυριακές τακτικές με την ανακοίνωση του ΔΝΤ, να είναι μάλλον πιο κοντά στη δύσκολη για τον τόπο πραγματικότητα.

Ευρωπαϊκοί θεσμοί: Σημαντική πρόοδος στο δημοσιονομικό πακέτο

Σημαντική πρόοδο καταγράφουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για μία ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων, για την περίοδο μετά από τη λήξη του προγράμματος, καθώς και για μία σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα εν όψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, με στόχος να υπάρξει γρήγορα μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
«Τα κλιμάκια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας διεξήγαν πολιτικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε μέρος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα», σημειώνεται επίσης στο κοινό ανακοινωθέν.
«Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΝΤ: Παραμένουν οι διαφορές σε σημαντικούς τομείς

Για διαφορές που παραμένουν σε πολύ σημαντικούς τομείς, παρά την πρόοδο σε άλλα σημαντικά θέματα, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, εκτιμώντας ότι «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία», σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Όπως επεσήμανε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, «έχει σημειωθεί πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές και την καλωσορίζουμε. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν σε σημαντικούς τομείς».
Ο κ. Ράις δεν θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τους τομείς στους οποίους αναφέρεται και συμπλήρωσε ότι ακόμη απαιτείται πολλή δουλειά.
Ερωτηθείς για το εάν μιλάει για το staff level agreement ή το συνολικό πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου απάντησε πως αναφέρεται στις εν εξελίξει συζητήσεις.
Σχολιάζοντας τη δήλωση της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επεσήμανε ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο και πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να μειωθεί τόσο σε όρους εξυπηρέτησης του όσο και συνολικά ως μέγεθος, ο κ. Ράις είπε πως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επέλθει ελάφρυνση του χρέους και πως το ΔΝΤ δεν ζητεί «κούρεμα»

Η κυβερνητική πλευρά

Ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη φάση των διαπραγματεύσεων και οι θεσμοί αναχωρούν αφήνοντας ανοιχτά τρία κρίσιμα ζητήματα: τα εργασιακά, το ύψος των μέτρων για το 2019 και το είδος των αντίμετρων που θα εφαρμοστούν.
Ωστόσο καταγράφηκε σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με όσα δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας, μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό, είτε σε υπουργικό επίπεδο για διάφορα ζητήματα «που θέλουν περισσότερη δουλειά, ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση», επισήμανε ο ίδιος. Στόχος, σημείωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, να καταγραφεί ακόμη περισσότερη πρόοδος έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Σημειώνεται ότι οι θεσμοί θα συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group από το Hilton, ενώ αύριο (Παρασκευή) αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα.
Δεν αποκλείεται δε να υπάρξει ανακοίνωση των εκπροσώπων των θεσμών στην οποία αναμένεται να αποτυπώνεται η έως τώρα πρόοδος.
Τα τρία αγκάθια
Τα τρία βασικά ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, είναι:
*Το μέγεθος του πακέτου από το 2019.
*Κάποιες διαφορές στην ισορροπία των αντίμετρων (για παράδειγμα, ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, εμείς θέλουμε μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ).
*Τα εργασιακά.
Ο κυβερνητικός παράγοντας χαρακτήρισε «ασήμαντο» το δημοσιονομικό κενό για το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν και έχει καλυφθεί από τα διαρθρωτικά μέτρα που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν».
Υπάρχει μόνον ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο θα επιλυθεί, πρόσθεσε.
Αμετακίνητο το ΔΝΤ για τα εργασιακά
Παραμένουν οι διαφωνίες με το ΔΝΤ στα εργασιακά, καθώς και στο πότε θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους θεσμούς.
Όπως ανέφερε το εν λόγω στέλεχος, στη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η οποία θα καταγραφεί και από τους θεσμούς.
Η ελληνική ωστόσο πλευρά, αντιμετωπίζει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το lock out.
Τόνισε δε, ότι το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται, ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Αντίθετα, οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι η μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και τον συνδικαλιστικό νόμο.
Σε ερώτηση για τη στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας απάντησε ότι «οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, αυτό συζητιέται στο πλαίσιο του «συνολικού ισορροπημένο πακέτου των επιβαρυντικών και ελαφρυντικών μέτρων» που θα ισχύσουν μετά το τέλος του προγράμματος.
«Η διαφωνία εστιάζεται στο χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά: Το μεν ΔΝΤ ζητάει οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό να γίνουν μέσα σε μία χρονιά, ενώ η θέση της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει αποτυπωθεί και στο Eurogroup και εφαρμόζεται και στις άλλες χώρες, είναι να πραγματοποιηθούν σε βάθος ετών και όχι σε έναν χρόνο.
«Όποια παρέμβαση γίνει στο συνταξιοδοτικό πρέπει να γίνει σε βάθος ετών» επέμεινε.
Σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα για την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων που ρωτήθηκε από το ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι το συνολικό πακέτο θα κλείσει τον Μάιο, δήλωσε «δεν το βλέπω. Εγώ άλλα ακούω από τον Μοσκοβισί…».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας