Η Τουρκία σε νευρική κρίση λόγω πιθανότατης εξεύρεσης μεγάλων κοιτασμάτων Φ.Α.

1838
Κυπρος
Η Exxon Mobil φαίνεται ότι “κτύπησε” μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην γεώτρηση «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό ανέφεραν έγκυρες πηγές από την εταιρεία Exxon Mobil, γεγονός που εξηγεί και την σημερινή τουρκική φρενίτιδα με δέσμευση ολόκληρης της περιοχής για πρώτη φορά.

“Τα πράγματα πάνε πολύ καλά” ανέφεραν πηγές της ExxonMobil.

Αμερικανικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι τα θετικά αυτά νέα δεν είναι άσχετα με τις κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, από πλευράς Άγκυρας, για τις οποίες, όμως, οι ΗΠΑ δεν έδειξαν την παραμικρή ενόχληση και, πολύ περισσότερο, αντίδραση!

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το μεγάλο μέγεθος του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί αναμένεται ότι θα γίνουν εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Αυτό εξηγεί, ίσως, και την μαραθώνια συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας καθώς και την απόφαση να δεσμευτεί για πρώτη φορά η περιοχή της Exxon Mobil.

Αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας με την οποία απεύθυνε για ακόμη μια φορά προκλητική προειδοποίηση σε Ελλάδα και Κύπρο ότι θα προβεί σε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να “προστατέψει τα δικαιώματά” της σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση σειράς παράνομων NAVTEX με τις οποίες  «δέσμευσε» μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ νότια και δυτικά της Κύπρου για ασκήσεις «ναυτικών μονάδων της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ» και «διμερείς ναυτικές ασκήσεις τουρκικού και ξένου Ναυτικού».

Νωρίτερα σήμερα αναφέραμε, πως προκάλεσε εντύπωση ότι με μια τουρκική NAVTEX η Άγκυρα δεσμεύει την περιοχή όπου επιχειρεί η Exxon Mobil.

Είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προχωράει σε μια τέτοια ενέργεια κατά αμερικανικών συμφερόντων.

Σημειώνεται ότι χθες  δήλωσε ο «υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων ότι το τουρκικό «ερευνητικό» σκάφος Barbaros καθορίζει ήδη τα σημεία στα οποία η Τουρκία πρόκειται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις (εντός της κυπριακής ΑΟΖ)».

Με άλλα λόγια εάν η Ελλάδα ή η Κύπρος επιχειρήσουν να “παρεμβληθούν” στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυρπιακή ΑΟΖ τότε θα υπάρξει “βίαιη απάντηση” με βάση τα όσα υποστήριξε το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Μάλιστα, με την πρώτη παράτυπη Navtex η Άγκυρα «δέσμευσε» για ασκήσεις με συμμετοχή Ναυτικού του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει, και την περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πιο ευαίσθητο της στάδιο η γεώτρηση της ExxonMobil-Qatar Petroleum, στον στόχο «Γλαύκος» στό βυθοτεμάχιο 10, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος

Με тρίτη ταυτόχρονη παράτυπη Navtex, «δέσμευσε» για όλο τον Φεβρουάριο, με επίκληση επαναλαμβανόμενων ασκήσεων του Ναυτικού με πυρά, περιοχή που συμπίπτει με το τεμάχιο «7» της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσής του στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ΕΝΙ.

Κατά την σημερινή σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό τέθηκε το ζήτημα του Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε επιτακτικά από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να μπει στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αυτό διότι την ερχόμενη Κυριακή (3/2) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με την ειδική σύμβουλο του Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και στο ενδεχόμενο που η ίδια θέσει ζήτημα περί αντιδράσεων της Τουρκίας για τα ενεργειακά, ο Νίκος Αναστασιάδης να έχει ένα δυνατό αντεπιχείρημα.

Με την ίδρυση Ταμείου Υδογονθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι αφαιρεί ένα επιχείρημα της Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά τη βούληση για τον διαμερισμό του φυσικού αερίου στη βάση ποσοστών.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι την δεδομένη στιγμή η Τουρκική και Τουρκοκυπριακή πλευρά αντιδρούν ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς Αναστασιάδη για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, στο ενδεχόμενο που εγκριθεί η πρόταση για την δημιουργία Ταμείου υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς η ισχυρή πεποίθηση ότι η Τουρκική πλευρά θα προβάλλει τον ισχυρισμό της μη συμμετοχής τους στην Επιτροπή Διαχείρισης.

Την ίδια ώρα, κατά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη (31/1) επικυρώθηκε η απόφαση για αγωγό που θα μεταφέρει Κυπριακό φυσικό αέριο στο τερματικό Ίτκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας