Η Τουρκία προκαλεί χωρίς φραγμούς: Πολεμικό απείλησε με εμβολισμό το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

1849
τουρκία

Την αποφασιστική κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ καταδεικνύει επεισόδιο μεταξύ του ερευνητικού σκάφους SAIPEM 12000, που φέρει το γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ, και τουρκικού πολεμικού σκάφους. Το τουρκικό πολεμικό απείλησε το γεωτρύπανο με εμβολισμό, όπως δείχνουν οι διάλογοι μεταξύ του πλοιάρχου του ερευνητικού και του τούρκου κυβερνήτη.
Ανάλογο επεισόδιο σημειώθηκε και σήμερα, Παρασκευή, με αποτέλεσμα το γεωτρύπανο να βάλει οριστικά ρότα για Μαρόκο.
Όπως αναφέρουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, το γεωτρύπανο έκανε μια τελευταία προσπάθεια να προσεγγίσει το στόχο «Σουπιά» σήμερα το πρωί, ωστόσο ανακόπηκε από πέντε τουρκικά πολεμικά με την απειλή εμβολισμού.
Συγκεκριμένα, τουρκική φρεγάτα επιχείρησε να συγκρουστεί με το SAIPEM 12000, ωστόσο ο καπετάνιος του ερευνητικού έκανε ελιγμούς και απέφυγε το τουρκικό πολεμικό σκάφος. Σημειώνεται ότι στο σημείο βρίσκονταν ακόμη τέσσερα τουρκικά πολεμικά σκάφη. Τελικά, το γεωτρύπανο αποχώρησε από την περιοχή και έβαλε ρότα για Μαρόκο, όπως είχε προαναγγελθεί από χθες, Πέμπτη.
Για το σοβαρό επεισόδιο ενημερώθηκε τόσο ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, όσο και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης -ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες με τον Νίκο Αναστασιάδη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, επιβεβαίωσε ότι το γεωτρύπανο επιχείρησε να φτάσει στον στόχο της γεώτρησης, ωστόσο ακινητοποιήθηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στόχος των επαφών του κ. Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες είναι να υπάρξει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή αντίδραση για την τουρκική προκλητικότητα.
Το γεωτρύπανο της ENI επιχείρησε μια τελευταία προσπάθεια προσέγγισης της «Σουπιάς» το πρωί της Παρασκευής, καθώς τα μεσάνυχτα έληξε η παράνομη τουρκική Navtex, ωστόσο ήδη σε ισχύ βρίσκεται νέα Navtex με την ένδειξη «συνιστάται προσοχή» προς τα διερχόμενα πλοία, κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος παραμένει αποκλεισμένος έως τις 10 Μαρτίου.

Τουρκικό πολεμικό απείλησε με εμβολισμό το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Ανάλογο επεισόδιο με απειλή εμβολισμού του ιταλικού ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό πλοίο είχε σημειωθεί στις 9 Φεβρουαρίου. 
Τον διάλογο ανάμεσα στον κυβερνήτη ενός εκ των τουρκικών πολεμικών σκαφών από αυτά που συμμετέχουν στον αποκλεισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον καπετάνιο του ερευνητικού SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ, που παρεμποδίζεται στο να προχωρήσει στην υλοποίηση ερευνών στο «τεμάχιο 3» της κυπριακής ΑΟΖ, δημοσιοποίησε την Παρασκευή, το τουρκικό πρακτορείο του ομίλου Dogan (DHA).
Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρεται στην αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς η οποία αποκαλύπτεται στον διάλογο που πραγματοποιήθηκε μέσω ασυρμάτων, καθώς τα δύο σκάφη παρά λίγο θα συγκρούονταν.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Dogan το τουρκικό σκάφος κινήθηκε σύμφωνα με την απόφαση της Άγκυρας να «μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση» την έρευνα για υδρογονάνθρακες των ελληνοκυπρίων.

Το ερευνητικό που φέρει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, επιχειρώντας να πλησιάσει –συμφωνα με το πρακτορείο– την περιοχή, βρήκε απέναντι του τα τουρκικά πολεμικά σκάφη. Καθώς το ερευνητικό προσπάθησε να συνεχίσει την πορεία του, ένα από τα τουρκικά πολεμικά κινήθηκε προς το μέρος του.
Σύμφωνα με το DHA ο καπετάνιος του ερευνητικού μίλησε μέσω ασυρμάτου με τον κυβερνήτη του τουρκικού πολεμικού, λέγοντας του «φύγετε από μπροστά μας αλλιώς θα βουλιάξουμε μαζί». Ο Τούρκος απάντησε «δεν μπορώ να ελέγξω τη ρότα και την ταχύτητα μας».
«Ελέγχεις και την ταχύτητα και τη μηχανή σου. Το βλέπω ξεκάθαρα» ανταπάντησε ο καπετάνιος του SAIPEM 12000.
Ωστόσο, συνεχίζει το DHA, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και έτσι ο καπετάνιος του ερευνητικού είπε: «Εντάξει, αλλάζω ρότα» και απομάκρυνε το πλοίο από την περιοχή.

Επεισόδιο και με ιταλική φρεγάτα

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αποστολή της ιταλικής φρεγάτας, η οποία βρισκόταν στην Μεσόγειο στο πλαίσιο καθηκόντων του ΝΑΤΟ, στην περιοχή που βρισκόταν το SAIPEM 12000 με στόχο να το προστατεύσει, προσθέτοντας ότι άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε προς τη Βηρυτό, «όταν ήρθε αντιμέτωπη με την τουρκική αποφασιστικότητα».
Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Dogan, χαρακτήρισε την τουρκική αποφασιστικότητα στην περιοχή της Μεσογείου ως μεγάλο κέρδος, τονίζοντας για πρώτη φορά είναι απεγνωσμένοι: «Οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Tουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει».
Το άρθρο καταλήγει αναφερόμενο στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ μας είπαν “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απέναντι στην Τουρκία”.

Στο Μαρόκο το γεωτρύπανο

Ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας και έπειτα από δύο εβδομάδες ακινητοποίησης έξω από το οικόπεδο 3, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο από το τουρκικό ναυτικό, το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 αναχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ για το Μαρόκο.
«Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, πιθανότατα στο Μαρόκο», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ντεσκάλτσι, τo SAIPEM 12000 θα επιστρέψει όταν η διεθνής διπλωματία βρει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας τόσο σε Αιγαίο όσο και σε κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να θέσουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας