Η Τουρκία θέλει αχυράνθρωπο: Ο γιος Καντάφι αποκλείστηκε από υποψήφιος πρόεδρος

806
Η Τουρκία θέλει αχυράνθρωπο

Eξελίξεις στη Λιβύη-Η απόρριψη της υποψηφιότητας του Χαφτάρ θα εκτροχιάσει τις εκλογές στα ανατολικά, οδηγώντας πιθανώς σε μόνιμη διαίρεση μεταξύ ανατολής και δύσης της χώρας

Ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, έχει αποκλειστεί από τους υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές της Λιβύης, ανέφερε σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera με έδρα το Κατάρ.

Σύμφωνα με το κανάλι, μαζί με τον Καντάφι, αρκετά άλλα άτομα αποκλείστηκαν από τη λίστα των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Hadith, ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης δεν ενέκρινε έγγραφα τεσσάρων υποψηφίων «για νομικά ζητήματα». Τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Σαΐφ αλ-Ισλάμ, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τους υποψηφίους.

Ωστόσο, η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Λιβύης ανέφερε ότι δεν έχει λάβει ακόμη κανένα επίσημο έγγραφο σχετικά με τον αποκλεισμό οποιουδήποτε υποψηφίου που υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές.

Οι προεδρικές εκλογές στη Λιβύη θα διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου.

Ενώ  η διαμάχη για τις επικείμενες εκλογές στη Λιβύη απειλεί να αναζωπυρώσει τις συγκρούσεις μεταξύ αντιμαχόμενων φατριών, η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Τουρκία ενόψει της ψηφοφορίας θα έχει μεγαλύτερη σημασία.

Η υποψηφιότητα  Dbeibah  

Ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Abdul Hamid Dbeibah ανακοίνωσε την προεδρική του υποψηφιότητα στις 21 Νοεμβρίου για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, ενώνοντας άλλους διεκδικητές μεταξύ τους.

Οι υποψηφιότητες του Χαφτάρ  και του Καντάφι είχαν εξοργίσει ομάδες πολιτοφυλακής που εδρεύουν σε προπύργια των αντιπάλων τους, όπως η Τρίπολη, η Μισράτα και η Ζιντάν, με τους ηγέτες της πολιτοφυλακής να απειλούν ανοιχτά ότι θα αναζωπυρώσουν τον εμφύλιο πόλεμο.

Οι πολιτικοί παράγοντες που υποστηρίζονται από την Τουρκία έχουν επίσης δυσαρεστηθεί από την υποψηφιότητα του Χαφτάρ, τον οποίο η Άγκυρα αποκάλεσε «πραξικοπηματία» και «εγκληματία πολέμου».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε χωριστά τον Ντμπέιμπα και τον Χαλίντ αλ-Μισρί, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, στην Τουρκία στις αρχές Νοεμβρίου σε μια προσπάθεια να σχεδιάσουν μια εκλογική στρατηγική.

Ενώ η Άγκυρα έχει κατηγορηθεί ότι θέτει σε κίνδυνο τις εκλογές κρατώντας στη χώρα τουρκικές δυνάμεις και ξένες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία, φαινομενικά υποστηρίζει τις εκλογές στη Λιβύη.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους συμμάχους του Ερντογάν πιέζουν τώρα για αναβολή της ψηφοφορίας.

Οι θέσεις  Mishri

Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία στις αρχές Νοεμβρίου, ο Mishri, ο οποίος είναι επίσης ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δυσφορούσε για τον νέο εκλογικό νόμο που ανοίγει το δρόμο για τη συμμετοχή του Hafter. Ο Μίσρι είπε ότι ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας που εδρεύει στο Τομπρούκ χωρίς συντονισμό του Ύπατου Συμβουλίου της Επικρατείας και της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Περιγράφοντας το νομοσχέδιο ως «παράνομο», ο Mishri υποστήριξε ότι ο Dbeibah θα μπορούσε εύκολα να κερδίσει τις εκλογές με δίκαιους κανόνες. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα απέρριπταν τα εκλογικά αποτελέσματα εάν κερδίσει ο Χαφτάρ.

«Η Τουρκία και η Ιταλία δεν ευνοούν και δεν υποστηρίζουν λανθασμένες εκλογές στη Λιβύη, επειδή πιστεύουν ότι μια εκλογή με ελαττωματικούς νόμους θα προκαλέσει τη διαίρεση της χώρας, θα  τη σύρει σε έναν νέο πόλεμο », είπε στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου.

Άσκησε επίσης κριτική στη Γαλλία, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ για τις  θέσεις τους αναφορικά  με τις εκλογές.

Μιλώντας σαν δικηγόρος της Τουρκίας, ο Μισρί υποστήριξε επίσης τις δύο κρίσιμες πτυχές της πολιτικής της Άγκυρας για τη Λιβύη. Είπε ότι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας είναι πλήρως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και ότι η Άγκυρα υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο μέσω μιας θαλάσσιας συμφωνίας που έκανε με την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη.

Τα προβλήματα για την Τουρκία και τον Dbeibah

Το κύριο πρόβλημα των υποστηριζόμενων από την Τουρκία ομάδων με τον νέο νόμο είναι ότι δεν υπάρχει διάταξη για την αποτροπή της υποψηφιότητας του Hafter ή του Καντάφι (πριν την απόρριψη ασφαλώς), ενώ περιέχει μια διάταξη που εμποδίζει τον Dbeibah να είναι υποψήφιος.

Αν και ο Dbeibah εγγράφηκε ως υποψήφιος, παραμένει ασαφές εάν η υποψηφιότητά του θα γίνει δεκτή από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή. Αν και σήμερα δεν προέκυψε κάτι τέτοιο…

Σύμφωνα με έναν οδικό χάρτη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, οι μεταβατικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Dbeibah, δεσμεύτηκαν να μην λάβουν μέρος στις επερχόμενες εκλογές.

Ωστόσο, ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ στις 8 Σεπτεμβρίου άφησε αυτόν τον όρο εκτός, ανοίγοντας το δρόμο για την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού. Ο νέος νόμος ορίζει επίσης ότι όλοι οι δημόσιοι και στρατιωτικοί αξιωματούχοι πρέπει να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Τόσο ο Saleh όσο και ο Hafter είχαν παραιτηθεί από τις θέσεις τους τον Σεπτέμβριο, αλλά ο Dbeibah δεν το έκανε.

Οι πολέμιοι του νόμου υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο πρέπει να τροποποιηθεί για να επιτρέψει στους υποψηφίους να διατηρήσουν τις θέσεις τους μέχρι να υποβάλουν επίσημα την υποψηφιότητά τους.

Ο Dbeibah υποστήριξε ότι ο νόμος ήταν «ελαττωματικός» και γράφτηκε για να εξυπηρετήσει τον Hafter και τον Saleh. Ο εκλογικός νόμος επιτρέπει επίσης  τόσο στον Χαφτάρ όσο και στον Σάλεχ να αναλάβουν ξανά τις θέσεις τους μετά τις εκλογές.

Η πολιτική της Τουρκίας

Η Άγκυρα διαμορφώνει τη θέση της μέσα από δύο βασικά ερωτήματα:

Ποιος υποψήφιος μπορεί να προστατεύσει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας και τη συμφωνία για τη θαλάσσια οριοθέτηση και πώς μπορεί αυτός ο υποψήφιος να κερδίσει;

Δύο υποψήφιοι ξεχωρίζουν: ο Dbeibah και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Fathi Bashagha.

Μετά την αποτυχία των προσπαθειών του Dbeibah να εξασφαλίσει κάποια εκ των προτέρων υποστήριξη από την εκλογική επιτροπή, ο πρώην επιχειρηματίας υπέβαλε επίσημα την υποψηφιότητά του στις 21 Νοεμβρίου, μια ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Οι υποστηρικτές του Dbeibah, οι οποίοι τώρα περιμένουν την απόφαση της επιτροπής, ενδέχεται να προσπαθήσουν να αναβάλουν τις εκλογές για τρεις μήνες, εάν η υποψηφιότητα του απορριφθεί.

Η  εναλλακτική για την Άγκυρα υποψηφιότητα Bashagha

Ο Bashagha, ο οποίος κατάγεται από τη Misrata , ένα προπύργιο ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία , είχε επίσης συνεργαστεί στενά με την Άγκυρα για να σπάσει την πολιορκία της Τρίπολης από τις ανατολικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Hifter πέρυσι.

Ο Μπασάγκα ζήτησε την υποστήριξη της Αιγύπτου και της Γαλλίας για την προσπάθειά του για πρωθυπουργία μετά την κατάπαυση του πυρός, αλλά έχασε από την Ντμπέιμπα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τις νέες προσωρινές αρχές τον Φεβρουάριο.

Ο Μπασάγκα, ο οποίος εγγράφηκε ως υποψήφιος πρόεδρος στις 17 Νοεμβρίου, είναι η δεύτερη εναλλακτική που μπορεί να υποστηρίξει η Άγκυρα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης τον Μπασάγκα, ο οποίος ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Τρίπολης και μπόρεσε να αλλάξει τη θέση της Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στη χώρα.

Η υποψηφιότητα Καντάφι

Η υποψηφιότητα του Καντάφι, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να ταιριάζει με τον πραγματισμό της Άγκυρας καθώς θα μπορούσε να σπάσει τις ψήφους του Χαφτάρ, αλλά με τα νέα δεδομένα…

Η απόρριψη της υποψηφιότητας του Χαφτάρ θα εκτροχιάσει τις εκλογές στα ανατολικά, οδηγώντας πιθανώς σε μόνιμη διαίρεση μεταξύ ανατολής και δύσης της χώρας.

Ο ρόλος του Χαφτάρ και οι προεκλογικές υποσχέσεις  Dbeibah

Μια νίκη του Χαφτάρ, ο οποίος είχε την υποστήριξη της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των υπολογισμών του Ερντογάν για τη Λιβύη.

Πολιτοφυλακή που συνδέεται με το υπουργείο Άμυνας της χώρας επιτέθηκε σε εκλογικά κέντρα σε επτά επαρχίες και εκδίωξε εκλογικούς αξιωματούχους υπό την απειλή όπλων.

Μια ομάδα πολιτοφυλακής που ονομάζεται «Επαναστάτες Zawiyah» εξέδωσε μια δήλωση, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ μια προεδρική κούρσα στην οποία εμπλέκεται ο Χαφτάρ, απειλώντας ότι η υποψηφιότητά του θα αναζωπυρώσει τον πόλεμο. Οι ηγέτες με έδρα τη Μισράτα έχουν επίσης καταγγείλει την υποψηφιότητα «εκείνων που διαπράττουν εγκλήματα κατά του λιβυκού λαού».

Εάν εγκριθεί η υποψηφιότητά του, ο Dbeibah θεωρείται φαβορί λόγω των λαϊκιστικών πολιτικών του, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων βοήθειας για νεοσύστατες επιχειρήσεις και νεόνυμφους. Έχει επίσης υποσχεθεί φθηνά στεγαστικά δάνεια, δωρεάν γη και διπλές υποτροφίες για φοιτητές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα al-Arab, ο Dbeibah, ο οποίος θεωρείται ευρέως η καλύτερη επιλογή να κερδίσει τον Hafter, εργάζεται σε συντονισμό με το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους, τους ηγέτες των πολιτοφυλακών και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Έχει επίσης εξασφαλίσει την υποστήριξη ομάδων με επιρροή που εδρεύουν στη Μισράτα και πολιτικών ισλαμιστών. Οι ισλαμιστές, που δεν συμμετέχουν στις εκλογές λόγω έλλειψης επαρκούς δημόσιας υποστήριξης, προσπαθούν να επηρεάσουν τη διαδικασία υπέρ τους παρασκηνιακά.

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος, η οποία υποστήριξε δυνάμεις υπό την ηγεσία του Χαφτάρ εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία, αποφεύγει να ευνοήσει ανοιχτά έναν υποψήφιο.

Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο σχολιαστή Mohamed Abul-Fadl, το Κάιρο διατηρεί καλές σχέσεις με τους περισσότερους υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου του Dbeibah, παρά τους στενούς δεσμούς του με την Τουρκία, και αποφεύγει μια παρεμβατική εικόνα όταν όλα τα στοιχήματα είναι ανοιχτά.

Επιθέσεις στα νότια της Λιβύης μεταξύ ομάδων του Χαφτάρ και του Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι

Ντόπια μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια επιδρομή μιας τεράστιας ένοπλης ομάδας πιστών στον Χαλίφα Χαφτάρ στην αεροπορική βάση Tamenhent στη Σαμπά, στη νότια Λιβύη. Οι πηγές ανέφεραν ότι η ένοπλη ομάδα προερχόταν από τη Τζούφρα, όπου βρίσκονται οι δυνάμεις του Χάφταρ.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και ο Libya Observer, η επιδρομή δόθηκε μετά από μια επείγουσα συνάντηση ηγετών τοπικών πολιτοφυλακών του νότου, ώστε να αξιολογηθεί η είδηση ότι ένας εξ αυτών, ο Μαμπρούκ Αλ-Σαχμπάν αποχώρησε από το στρατόπεδο του Χάφταρ και εντάχθηκε στις δυνάμεις του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι.

Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που είναι πιστές στον Καντάφι ανέφεραν την ένταξη του Αλ-Σαχμπάν στις “δυνάμεις του Σαΐφ Καντάφι”, ενώ ακτιβιστές φίλα προσκείμενοι στον Χάφταρ είπαν ότι η ένοπλη ομάδα που πήγε στη Σαμπά για να πραγματοποιήσει την επίθεση είχε επικεφαλής τον Αλ-Σαχμπάν και διατάχθηκε να συλληφθεί ο Σαΐφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι και οι υποστηρικτές του στο νότο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας