Η Τουρκία εκμεταλλεύεται το ΝΑΤΟ για τα επεκτατικά της σχέδια

1662
ελληνισμού

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η Ρωσία, -που αποτελεί παράγοντα ισχύος στην περιοχή-, δεν μπορεί να μπει σε ανοικτή αντιπαράθεση με μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Έτσι ξεδιπλώνει τα επεκτατικά της σχέδια στην Συρία και στην Λιβύη αμφότερες χώρες στις οποίες η Ρωσία έχει ζωτικά συμφέροντα!

Αυτός ο υπόρρητος «αντιρωσικός» ρόλος ταιριάζει γάντι στα σχέδια του ΝΑΤΟ, και καθιστά δεδομένο ότι αν η Τουρκία μπει σε μια ανοικτή αντιπαράθεση με την Ρωσία, το ΝΑΤΟ θα ταχθεί στο πλευρό της με σκοπό να «ξηλώσει» την Ρωσία από την περιοχή μας.

Το είδαμε να συμβαίνει στην Σύρια και θα το δούμε στην Λιβύη. Μπορεί δηλαδή η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να βρεθεί ξανά να υποστηρίζει την Τουρκία στην Λιβύη!

Η Ελλάδα

Η χώρα μας λοιπόν πρέπει να ξεκινήσει από το άλφα σε όλο αυτό, αντιλαμβανόμενη ότι η πολιτική των κανονιοφόρων και η επίδειξη ισχύος αποδίδει διαχρονικά. Αυτό είναι το κεντρικό ιδεολογικό πλαίσιο δράσης μιας ισχυρής χώρας.

Η Ιστορία μας διδάσκει ότι η στρατιωτική ισχύς είναι προϋπόθεση για την διπλωματική ισχύ! Η στρατιωτική ισχύ αποτελεί προϋπόθεση για τον σεβασμό σου από όλους και την επιβολή της παρουσίας σου και των αιτημάτων σου, στο χώρο και στον χρόνο που επιλέγεις και μέσω της  διπλωματίας.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι μπορεί μια χώρα να είναι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρα, αλλά να είναι σαν την Μάλτα, την Κύπρο ή το Σαν Μαρίνο! Να είναι δηλαδή μια χώρα που οι ισχυροί στρατιωτικά “παίκτες” θα θυμούνται μόνο όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους, ενώ θα αγνοούν όταν τα συμφέροντα της χώρας  αυτής θα μπλοκάρουν τα σχέδια τους.

Τρανό παράδειγμα η διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη στην οποία η Ελλάδα δεν κλήθηκε ούτε λήφθηκε υπόψη!

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα μπορεί να δώσει πάτημα για να στριμωχτεί η Τουρκία ξεκινώντας την οριοθέτηση μιας περιοχής ευθύνης και δράσης. Αυτό θα εξυπηρετούσε όλους τους παράγοντες ισχύος (ΝΑΤΟ, ΕΕ και  Ρωσία) πλην της Τουρκίας.

[…]

Για την ώρα πάντως ο μόνος ισχυρός που αντιδρά σε όλο αυτό  που κάνει η Τουρκία είναι η Γαλλία που θεωρεί την Μεσόγειο προνομιακή περιοχή της και δεν ανέχεται το “άπλωμα” της Τουρκιάς.

Μπλοκάρεται όμως να δράσει αποφασιστικά καθώς η Τουρκία είναι σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Έτσι μεταφέρει το θέμα στην συμμαχία με λίγες πιθανότητες επιτυχίας δεδομένου ότι ο ρόλος της Τουρκίας βλάπτει τα ρωσικά συμφέροντα και άρα ταιριάζει στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα αναμένεται να στηρίξει την Γαλλία σε αυτό αλλά χωρίς δυνατότητα να επιβάλει τα συμφέροντα της τα όποια δεν έχουν αυτονομηθεί και οριοθετηθεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Συμφέροντα που συμπίπτουν με την Ρωσία αλλά και την Γαλλία και που αμφότεροι τα θυμούνται μόνο όταν τους συμφέρει.

Πάντως πριν λίγες ημέρες ο Ρώσος πρέσβης μίλησε ανοικτά για το δικαιώματα των Νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ενθυμούμενος να ελληνικά συμφέροντα στο θέμα. Ίσως μάλιστα και η Γαλλία να θυμηθεί ξανά τα συμφέροντα της Ελλάδας σε όλο αυτό, ίσως πάλι όχι.

Reuters: Στο ΝΑΤΟ πάει η Γαλλία τον «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη

Η Γαλλία επιθυμεί συνομιλίες με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με θέμα συζήτησης τον ολοένα και πιο «επιθετικό» και «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, σε μια ακόμη ένδειξη των αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού.

Τα σχόλια γίνονται, καθώς η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση Σάραζ στην Τρίπολη, εδραιώνει την παρουσία της στη βορειοαφρικανική χώρα βοηθώντας τον Σάραζ να αποκρούσει μια επίθεση στη λιβυκή πρωτεύουσα από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.

Το Παρίσι έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει πολιτικά τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, αφού του είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια για την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών.

Η Γαλλία αρνείται ότι στηρίζει τον Χάφταρ, αλλά έχει επανειλημμένα μεμφθεί την Τουρκία, χωρίς παράλληλα να καταδικάζει τους συμμάχους του Λίβυου στρατάρχη.

Μιλώντας στο Reuters, ο Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος κατηγόρησε τη νατοϊκή σύμμαχο Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και αύξηση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

«Αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται πολύ προβληματικές και παρά τις προσπάθειές μας, η κατάσταση τελματώνει. Αυτή η ολοένα και πιο επιθετική στάση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι εταίρος του ΝΑΤΟ και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Όταν ρωτήθηκε τι έχει κατά νου το Παρίσι, ο αξιωματούχος είπε ότι θα υπάρξουν συνομιλίες τις επόμενες ημέρες με την Τουρκία και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την κατάσταση.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν συνομιλίες αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Οι σχέσεις Άγκυρας – Παρισιού είναι ήδη τεταμένες εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων, από τη Συρία έως τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι η στήριξη της Γαλλίας προς τον Χάφταρ τον έχει «πραγματικά αναστατώσει».

 

*Οι απόψεις του κειμένου εκφράζουν τον υπογράφοντα και όχι κατ’ ανάγκη τις θέσεις της Iskra

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας