Η Τουρκία δεν είναι πλέον στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες

861
Η Τουρκία δεν είναι πλέον στις 20

Η Τουρκία κατατάσσεται τώρα ως η 21η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, σύμφωνα με την Έκθεση Οικονομικών Προοπτικών για τον Οκτώβριο 2021 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Φαΐκ Οζτράκ.

“Σύμφωνα με τις προβλέψεις των διεθνών θεσμών που δημοσιεύθηκαν χθες, η Τουρκία εγκαταλείπει το πρωτάθλημα των 20 κορυφαίων οικονομιών στον κόσμο το 2021”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φαΐκ Οζτράκ, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

“Η χώρα μας είχε ενταχθεί στις 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο το 1990, πριν καν το κόμμα της ΑΚΡ γίνει αυτό που είναι”, έγραψε ο Οζτράκ σε μια άλλη λίστα από την ίδια έκθεση, δείχνοντας την Τουρκία στην 19η θέση.

Στα 31 χρόνια μεταξύ 1990 και 2021, η Τουρκία ξεπεράστηκε από τη Ρωσία, την Ινδονησία και τη Σαουδική Αραβία, συνέχισε ο Οζτράκ.

“Πριν η Τουρκία στραφεί στο καθεστώς κηδεμονίας ενός ατόμου το 2018, ήταν η 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο”, πρόσθεσε . “Αυτό το φρικιό που είναι το σύστημα διακυβέρνησης ενός ατόμου, ο οποίος είπε ότι θα έκανε την Τουρκία να πετάξει, έδιωξε την Τουρκία από το γκρουπ”.

Η πτώση είναι “ένα σημάδι χαμένων ευκαιριών και κακής διαχείρισης” υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ο βουλευτής.

Σε δημοψήφισμα το 2017, η Τουρκία εγκατέλειψε το κοινοβουλευτικό της σύστημα υπέρ ενός εκτελεστικού προεδρικού συστήματος, το οποίο τέθηκε σε ισχύ με τις εκλογές του 2018.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα βάλει την Τουρκία στις 10 κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο από το 2011 .

Σε μια σειρά στόχων για την εκατονταετηρίδα της χώρας το 2023, ο Ερντογάν είχε ως στόχο να αυξήσει το κατά κεφαλήν εισόδημα της Τουρκίας σε 25.000 δολάρια, μειώνοντας την ανεργία στο 5 % και να αυξήσει την απασχόληση στο 50%, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, το 2020 είδε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας να πέφτει τόσο χαμηλά όσο τα 650 δισεκατομμύρια δολάρια και το κατά κεφαλήν εισόδημα στα 7.800 δολάρια.

Σημείωση iskra: Το συμπέρασμα του ΔΝΤ δεν είναι καθόλου ακριβές. Η μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας τα τελευταία χρόνια έχει ρίξει χαμηλά το ΑΕΠ της χώρας αυτής εκπεφρασμένο σε δολάρια, παρά την ανάπτυξη της αυτό το διάστημα. Όμως μια πιο πραγματική εικόνα για την εξέλιξη του ΑΕΠ μιας χώρας λαμβάνουμε αν το υπολογίσουμε με όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης. Με δυο λόγια τι και πόσα αγοράζεις σε κάθε χώρα με τα δολάρια που αντιπροσωπεύουν το ΑΕΠ της. Τότε θα δούμε ότι η Τουρκία παραμένει εντός του G-20 και ίσως να έχει κερδίσει θέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας