Μέσω της El País, η Μαδρίτη κατηγορεί τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας για υπόθαλψη του αυτονομιστικού κινήματος στη Καταλονία και ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την καταλανική κρίση ως τρόπο να εμβαθύνει τις διαιρέσεις στην Ευρώπη.
Συγκριμένα, η εφημερίδα, αναφέρεται σε ιστότοπους και δίκτυα ενημέρωσης (που τους /τα χαρακτηρίζει ως «φιλορωσικά») καθώς και τη δραστηριότητα ακτιβιστών όπως του ιδρυτή των WikiLeaks, Julian Assange ή του πρώην αναλυτή Edward Snowden, που σήμερα βρίσκεται στη στη Ρωσία.
Η El País «στοιχειοθετεί» τις κατηγορίες της με το ότι το RT, από τις 28 Αυγούστου, δημοσίευσε 42 άρθρα σχετικά με την κρίση στην Καταλονία. Αναφέρει επίσης δύο tweet των Assange και Snowden.
Το πρώτο, από τον Assange στις 15/9, τασσόταν υπέρ της αυτονομίας και είχε 12,143 Retweets και 16,188 likes. Το μήνυμα του Snowden, στις 21/9, καταδίκαζε τη καταστολή και είχε 8,948 Retweets και 8,885 likes.
Σαν επιπλέον απόδειξη η εφημερίδα αναφέρει το γεγονός ότι η Καταλονία έχει αρχίσει να εμφανίζεται στον κατάλογο των τακτικών θεμάτων στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης παράλληλα με τη Συρία, την Ουκρανία, και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
«Τεκμηριώνει» τα στοιχεία της από το πρόγραμμα Hamilton 68 που ανέπτυξε η «Alliance for Securing Democracy» που χρηματοδοτείται από το «German Marshall Fund» και παρακολουθεί μόνιμα 600 λογαριασμούς «υπέρ του Κρεμλίνου».
Με αυτά τα «αδιάσειστα» στοιχεία η Μαδρίτη κατηγορεί τη Μόσχα, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την «ανάμειξη της Μόσχας» στην εκλογή Trump και στο Brexit.
Είναι προφανές ότι η Μαδρίτη αναζητεί να μεταφέρει την ερμηνεία των γεγονότων στη Καταλονία σε θεωρίες συνωμοσίας. Ερμηνεία που πιστεύει ότι μπορεί να αποδειχθεί προσωρινά χρήσιμη, τόσο στο εσωτερικό της μέτωπο, όσο και στο εξωτερικό.
Η ίδια η ρωσική κυβέρνηση έχει κρατήσει αυστηρά ουδέτερη στάση, μιλώντας για «εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας». Στο εσωτερικό της χώρας, αναλυτές υπενθυμίζουν συνέχεια την υποκρισία των δυτικών χωρών στις περιπτώσεις των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, του Κοσόβου, της Υπερδνειστερίας, της Αμπχαζίας, της Οσετίας, της Κριμαίας.
Αντίθετα το υπουργείο εξωτερικών της ΛΔ Ντονέτσκ παραμένει στη παλαιότερη δήλωσή του, όπου υποστηρίζει το δικαίωμα του λαού της Καταλονίας στην ανεξαρτησία.
«Αγαπητοί φίλοι! Εξ ονόματος όλου του λαού της Donbass, εκφράζουμε την ειλικρινή υποστήριξή μας στον δίκαιο αγώνα του λαού της Καταλονίας για ελευθερία και ανεξαρτησία, για το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του.
Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολη είναι η πορεία σας και εκτιμούμε τις προσπάθειες που κάνετε για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης. Οι πολίτες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να παλεύεις σκληρά για το μέλλον. Η διαδικασία που γίνεται σήμερα στην Καταλονία είναι ένα εμπνευσμένο παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο, για όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την αυτοδιάθεση τους.
Σας ευχόμαστε δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΛΔ Ντονέτσκ».