Τώρα γίνεται πιο ξεκάθαρη η μεγάλη προδοσία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων και της ασφάλειας της χώρας από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Με την προδοτική ματαίωση το 2015 της Συμφωνίας Λαφαζάνη-Novac που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2015 στην Πετρούπολη για τη διέλευση από τη χώρα μας, μέσω Τουρκίας, ενός πολύ μεγάλου αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα τροφοδοτούσε τις βαλκανικές χώρες, την Ιταλία και την κεντρική Ευρώπη, τώρα η Ελλάδα όχι μόνο απώλεσε ένα πολύ μεγάλο οικονομικό, ενεργειακό και στρατηγικό πλεονέκτημα αλλά σύμφωνα και με τις τελευταίες ειδήσεις υποχρεώνεται να προμηθεύεται το ρωσικό φυσικό αέριο που χρειάζεται για τις ανάγκες της από τη Βουλγαρία, μέσω της οποίας θα περάσει και ο αγωγός ρωσικού αερίου με προορισμό την κεντρική Ευρώπη, που ακυρώθηκε από την χώρα μας.
Αυτή δυστυχώς είναι η εθελοδουλία και η αντεθνική υπόσταση της πολιτικής και οικονομικής τάξης αυτής της χώρας. Είναι τόσο τυφλά προσδεδεμένη στις ΗΠΑ και τα άλλα δυτικά κέντρα ώστε ούτε τη στοιχειώδη ανεξαρτησία που διαθέτει η Βουλγαρία δεν έχει. Αν δεν υπάρξει μια μεγάλη ανατροπή αυτή η χώρα δεν έχει οικονομικό μέλλον και οδηγείται ταυτόχρονα σε εθνικό εξευτελισμό και εθνικό ακρωτηριασμό.
Η Ρωσία ξεκίνησε τις μεταφορές φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Σκόπια μέσω του νέου αγωγού TurkStream, όπως ανακοίνωσε η βουλγαρική εταιρεία διαχειρίστρια αερίου Bulgartransgaz, σύμφωνα με το Reuters.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, τόσο η κατασκευή του TurkStream όσο και ο διπλασιασμός της ποσότητας του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται μέσω του Nord Stream 2, εντάσσονται στη στρατηγική της Μόσχας να παρακάμψει τη Ρουμανία και την Ουκρανία για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.
“Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την Ελλάδα και τα Σκόπια, γίνονται από το σημείο εισόδου στα τουρκικά σύνορά μας“, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgartransgaz, Vladimir Malinov.
Ο ρωσικός παραγωγός φυσικού αερίου Gazprom ξεκίνησε να μεταφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μέσω του TurkStream την 1η Ιανουαρίου, παρακάμπτοντας μια διαδρομή που προηγουμένως περνούσε από την Ουκρανία και τη Ρουμανία. Μέσω αυτής της διαδρομής πέρυσι η Gazprom είχε στείλει στην Ελλάδα 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και στα Σκόπια 500.000 εκατ. κυβικά μέτρα.
Ο Malinov σημείωσε ότι οι γραμμές (ο αγωγός TransBalkan) ήταν αδρανείς προς το παρόν, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αποστολές στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία εάν υπήρχε ζήτηση. “Έχουμε ανοίξει έτσι τη διαδρομή για την πρόσβαση στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) από τον τερματικό σταθμό της Ελλάδας στη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουκρανία“, ανέφερε.
Το ενεργειακό πρότζεκτ του TurkStream αποτελείται από δύο αγωγούς, με συνολική χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβ. μέτρων. Το πρώτο τμήμα θα προμηθεύει την Τουρκία και το δεύτερο θα επεκτείνεται από τη Βουλγαρία έως τη Σερβία και την Ουγγαρία. Ο δεύτερος αγωγός θα αναπτυχθεί πλήρως έως το τέλος του έτους.
Το πρακτορείο καταλήγει με μια αναφορά στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που έχουν επιδεινωθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 και αφότου οι αυτονομιστές υπέρ του Κρεμλίνου κατέλαβαν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας. Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία στο τέλος του περασμένου έτους υπέγραψαν πενταετή συμφωνία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι όγκοι προβλέπεται να μειωθούν από 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020 σε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από το 2021 έως το 2024.