H Γαλλία χάνει πάνω από 56 δισ. ευρώ, με την ακύρωση του συμβολαίου ναυπήγησης 12 υποβρυχίων στην Αυστραλία και ως αντίποινα ακύρωσε… γκαλά στην πρεσβεία της Ουάσινγκτον για την επέτειο των 240 ετών από τη «Μάχη του Τσέζαπικ», το 1781, όταν οι γαλλοαμερικανικές δυνάμεις νίκησαν τον βρετανικό Στρατό.
Αμέσως μετά, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να αποσαφανίσει ότι η Γαλλία είχε ενημερωθεί, κάτι όμως που το Παρίσι διέψευσε. Αμήχανη, πάντως, φαίνεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις η Ευρώπη.
Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε η Κίνα μετά τη δημιουργία της συμμαχίας, κάνοντας λόγο για καταστροφική κίνηση από μέρους των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, το Πεκίνο μίλησε για όξυνση του κλίματος έντασης και ψυχροπολεμική νοοτροπία.
Ακόμη, τόνισε ότι τρεις χώρες στρέφονται κατά των ίδιων τους των συμφερόντων.
Η συμμαχία AUKUS, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη για την ασφάλεια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στον Ειρηνικό με την Αυστραλία να γίνεται το έβδομο έθνος στον κόσμο που θα επιχειρεί πυρηνικά υποβρύχια.
Ρωσία: Η Μόσχα θα μελετήσει το σύμφωνο AUKUS
Η Μόσχα με αφορμή την ευρεία σύμπραξη ασφαλείας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, την οποία ανακοίνωσε χθες η Ουάσιγκτον, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία προς το παρόν δεν έχει διαμορφώσει τη στάση της έναντι της τριμερούς αυτής συνεργασίας που πήρε την ονομασία AUKUS, αλλά μελετάει προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες.
Παράλληλα υπενθύμισε στο Παρίσι, την ακύρωση το 2015 της συμφωνίας που είχε υπογράψει με την Μόσχα το 2011 για την κατασκευή τεσσάρων ελικοπτεροφόρων κλάσης Mistral.
«Κατ’ αρχήν πρέπει να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες αυτής της συμμαχίας. Αναμφισβήτητα μελετάμε προσεκτικά τις πληροφορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «για να διαμορφώσουμε την θέση μας, πρέπει να καταλάβουμε τους στόχους, τις δεσμεύσεις, τα μέσα. Κατ’ αρχήν πρέπει να απαντήσουμε σ’ αυτά τα ερωτήματα. Προς το παρόν οι πληροφορίες είναι ελάχιστες».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι εξεπλάγην με την αντίδραση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν με αφορμή την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει την συμφωνία με το Παρίσι για την κατασκευή υποβρυχίων, υπενθυμίζοντας την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί όταν η Γαλλία ακύρωσε τη συμφωνία με την Ρωσία για την παράδοση τεσσάρων ελικοπτεροφόρων τύπου Mistral.
«Πόθεν η οργή και η λύπη; Η διακοπή συμβολαίων για την Γαλλία, είναι μάλλον μια συνήθης υπόθεση. Το 2015 το Παρίσι ακύρωσε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα δύο (σ.σ.: τέσσερα ήταν συνολικά, αλλά των δύο είχε ολοκληρωθεί η ναυπήγηση) ελικοπτεροφόρα Mistral. Ή μήπως είναι κακά εκείνα τα μαχαίρια, όταν τα νιώθεις στην πλάτη σου», έγραψε στο κανάλι της στο Telegram, η Ζαχάροβα.
H Ρωσία και η Γαλλία είχαν υπογράψει συμφωνία για την κατασκευή των δύο ελικοπτεροφόρων Mistral, τον Ιούνιο του 2011.
Το πρώτο η Γαλλία έπρεπε να το παραδώσει τον Νοέμβριο του 2014, ωστόσο εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία και της επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε την ακύρωση της συμφωνίας. Το καλοκαίρι του 2015 η συμφωνία ακυρώθηκε. Το Παρίσι κατέβαλε στην Μόσχα το πόσο των 949,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ελικοπτεροφόρα στη συνεχεία πωλήθηκαν στην Αίγυπτο.