Η Ουκρανία θέτει όρους στη Ρωσία για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ!

991

Το Πενταπόσταγμα έχει γράψει, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν συνομιλίες τον Ιανουάριο για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ελπίζει σε μια συνάντηση στη Γενεύη.

Μάλιστα ο Ρώσος ηγέτης ζήτησε άμεσες εγγυήσεις για το μέλλον του ΝΑΤΟ για να εκτονωθεί η κρίση. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους, πρέπει να μας δώσουν κάποια απάντηση», είπε ο Πούτιν.

Σήμερα τόνισε πως η Ρωσία θα επιλέξει από το φάσμα των απαντήσεων εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποτύχουν να εγγυηθούν την ασφάλειά της αλλά η Ρωσία θα επιδιώξει να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Από την άλλη Αξιωματούχοι ασφαλείας της Ουκρανίας, λένε ότι περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί κοντά στα σύνορά της και οι ΗΠΑ απείλησαν τον  Πούτιν με κυρώσεις “όπως καμία που δεν έχει δει ποτέ” εάν η Ουκρανία δεχθεί επίθεση. Αν και χθες τα διεθνή δίκτυα μετέφεραν αναφορές πως πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν στις βάσεις τους από τα ουκρανικά σύνορα.

«Εσείς είστε που πρέπει να μας δώσετε εγγυήσεις και να τις δώσετε αμέσως τώρα», απαντά  ο  Πούτιν , τονίζοντας ότι τα στρατιωτικά μέτρα δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή του.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, είπε ότι παρόλο που δεν υπήρξε τελική συμφωνία για διπλωματικές συνομιλίες, οι ΗΠΑ εργάζονται προς την κατεύθυνση τους και προσβλέπουν σε αυτές.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, δήλωσε ότι χαιρετίζει το γεγονός ότι η Μόσχα “είχε σηματοδοτήσει ότι είναι πρόθυμη να ξεκινήσει συνομιλίες τον Ιανουάριο”, αλλά προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ρωσική επίθεση, θα αντιμετωπιζόταν με κυρώσεις που θα έπλητταν τη ρωσική οικονομία.

Η Ουκρανία προσπαθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτη την ένταξη αυτής της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας Igor Smeshko, κατονόμασε τρεις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το Κίεβο μπορεί να είναι ουδέτερο όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο πρώην επικεφαλής της SBU, αποκάλεσε την πρώτη από αυτές τις προϋποθέσεις την επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορα του 1991, όταν η Κριμαία και το Ντονμπάς ήταν μέρος αυτής της χώρας.

Το δεύτερο αίτημα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Smeshko, θα πρέπει να αφορά το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994 για τις εγγυήσεις ασφαλείας, σε σχέση με την προσχώρηση του Κιέβου στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Είναι απαραίτητο να εγκριθεί μια προσθήκη σε αυτό το μνημόνιο, που να προβλέπει ορισμένα βήματα σε περίπτωση στρατιωτικής, οικονομικής ή πολιτικής πίεσης από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία και άλλες πυρηνικές δυνάμεις, καθώς και το ΝΑΤΟ, το οποίο θα γίνει ο εγγυητής της ασφάλειας της Ουκρανίας.

Η τρίτη προϋπόθεση για το ουδέτερο καθεστώς της χώρας σε σχέση με το δυτικό μπλοκ, θα πρέπει να είναι η δυνατότητα του Κιέβου να συνάψει διαφόρων ειδών στρατιωτικές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη «εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ».

Μόνο αφού όλα τα μέρη αποδεχτούν αυτούς τους όρους, το Κίεβο, σύμφωνα με τον Igor Smeshko, μπορεί να συζητήσει τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος για τον Πούτιν. Ο ηγέτης του Κρεμλίνου ζητά «άμεση» απάντηση από την Αμερική, στο αίτημα της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας.

Ωστόσο, ισχυρίζεται επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει «θετικά» μηνύματα σχετικά με τις προτάσεις της Ρωσίας και ανυπομονεί για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Φυσικά, συμφωνία για τις συνομιλίες δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει  και συμφωνία . Η Ρωσία απαιτεί βέτο στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Είναι απίθανο οι ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε αυτό.

Και οι συνομιλίες από μόνες τους, δεν αποκλείουν μια στρατιωτική επιλογή από τη Μόσχα.

Η Ρωσία θέλει το ΝΑΤΟ να επιστρέψει στο σημείο που βρισκόταν το 1997, αλλά αυτό θα φέρει αντιρρήσεις από την Πολωνία, τη Βαλτική και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν ενταχθεί στην αμυντική στρατιωτική συμμαχία της Δύσης.

Ένα άλλο ρωσικό αίτημα ,είναι να απαγορευτεί η ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία εισέβαλε στη Γεωργία το 2008 και στη συνέχεια κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας