«Η Μάσα και η αρκούδα»:Βρετανικό μέσο χαρακτηρίζει το καρτούν ρωσική προπαγάνδα

1966
μάσα

Ένα παράξενο και παλιό δημοσίευμα που χαρακτήριζε το παιδικό καρτούν «Η Μάσα και η αρκούδα», προπαγάνδα του Κρεμλίνου για παιδιά έρχεται ξανά στη δημοσιότητα μέσω των Times προκαλώντας ερωτήματα για τα κίνητρα της εφημερίδας.

Οι περιπέτειες της μικρής Μάσα που είναι φίλη με μια αρκούδα και άλλα ζωάκια είναι ένα από τα πλέον αγαπητά ρωσικά προγράμματα για παιδιά, που προβάλλεται μάλιστα και στο δημοφιλές δίκτυο Netflix.

«Παιδικό πρόγραμμα που λειτουργεί ως προπαγάνδα για τον Πούτιν, λένε κριτικοί», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Times αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η εφημερίδα με έδρα το Ην. Βασίλειο δημοσίευσε άρθρο που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο καρτούν «μαλακή προπαγάνδα» του Κρεμλίνου.

Ο καθηγητής Άντονι Γκλις του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ χαρακτηρίζει τη Μάσα «δυναμική με τσαγανό, ίσως και λίγο μοχθηρή αλλά και θαρραλέα». Σύμφωνα με τον καθηγητή «τρέφει φιλοδοξίες και μπλέκεται σε δραστηριότητες μεγαλύτερες από αυτό που της επιτρέπει το μέγεθος της» και δεν απέχει πολύ από το να θεωρηθεί μια μικρογραφία του «Πούτιν».

Σε ένα επεισόδιο, η Μάσα φορώντας ένα σοβιετικό καπέλο συνοριοφύλακα απωθεί εισβολείς από τον κήπο με τα καρότα της αρκούδας με τους κριτικούς να βλέπουν πίσω από αυτό μια μεταφορά για το πως προστατεύει η Ρωσία τα σύνορά της.

Οι δημοσιογράφοι του Ηνωμένου Βασιλείου ξέθαψαν επίσης ένα δημοσίευμα από την εφημερίδα Helsingin Sanomat της Φινλανδίας, που φιλοξενούσε τη συνέντευξη ενός Εσθονού καθηγητή ο οποίος ισχυρίζεται το καρτούν αποσκοπούσε να δημιουργήσει μια θετική εικόνα της Ρωσίας στα παιδιά και αποτελούσε κίνδυνο για την Εθνική ασφάλεια της Εσθονίας.

Απαιτείται μεγάλη ειρωνεία για να σχολιάσει κανείς τις δηλώσεις των δυτικών κριτικών σχετικά με την προπαγάνδα του Κρεμλίνου στις σειρές κινουμένων σχεδίων «Η Μάσα και η αρκούδα» και τις υποτιθέμενες ομοιότητες του κύριου χαρακτήρα του κινούμενου με την προσωπικότητα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε ο επικεφαλής του στούντιο Animaccord, Ντμίτρι Λοβέικο.

«Οι Times έπρεπε να γράψουν καλύτερα ότι η Μάσα συμπεριφέρεται όπως ο Τσόρτσιλ», πρόσθεσε.

Ο ίδιος απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς για σχέσεις με τις ρωσικές αρχές.

«Δυστυχώς, πάνω από 10 χρόνια, δεν έχουμε λάβει δεκάρα δημόσιου χρήματος. Και δεν ζητήσαμε, επειδή είμαστε ένα καθαρά εμπορικό πρότζεκτ», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε, επίσης ότι δεν υπήρχαν πολιτικές μεταφορές πίσω από την έμπνευση των δημιουργών του καρτούν.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί οι άνθρωποι που θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με κάθε εμπνευσμένο έργο και είναι κρίμα το γεγονός ότι μια τέτοια σοβαρή εφημερίδα, αντί να μας ρωτάει άμεσα, προβάλει τη γνώμη κάποιου κριτικού από τη Λιθουανία. Είναι αρκετά δύσκολο να σχολιάσεις τις σκέψεις ενός τυχαίου προσώπου για κάτι», πρόσθεσε.

Οι δύο κύριοι χαρακτήρες της Μάσα και της Αρκούδας βασίζονται σε ρωσική παραδοσιακή ιστορία με τον ίδιο τίτλο. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των συνδρομητών του καναλιού του καρτούν στα αγγλικά στο YouTube υπερβαίνει τα 4,2 εκατομμύρια. Το επεισόδιο 17 «Συνταγή για καταστροφή» στα ρωσικά είναι το πιο δημοφιλές μη μουσικό βίντεο του YouTube (και το πέμπτο στο σύνολο) με 3,3 δισεκατομμύρια προβολές.

Η Πρεσβεία της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο απάντησε το Σάββατο χλευαστικά στο δημοσίευμα.

«Ένα σημαντικό ζήτημα τίθεται σήμερα από τους @thetimes: Πώς μπορεί η Μεγάλη Βρετανία να βρει σωτηρία στη «Μάσα και την Αρκούδα »; Φτιάχνει ένα Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης κατά των καρτούν στη Βαλτική; Βάζει τους δημιουργούς καρτούν στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ; Ξεκάθαρα μια αποφασιστική και πολύ ακριβή προσέγγιση είναι απαραίτητη!» δήλωσε η πρεσβεία στο Twitter.

Ορισμένοι χρήστες του διαδικτύου, ακόμη και αυτοί που είναι κατά του Κρεμλίνου, είδαν την ιστορία ως ένα μια νεά αντιρωσική υστερία χαμηλού επιπέδου.

*Πηγή: sputniknews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας