Η ΛΑ.Ε για την 44η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

1779
εισβολή

Συμπληρώθηκαν 44 χρόνια από την ημέρα, που με τις ευλογίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε η τουρκική εισβολή, η οποία είχε ως συνέπεια, εκτός από το αίμα, τον ξεριζωμό και τα δάκρυα του κυπριακού λαού, και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% της Κύπρου.

Το έγκλημα αυτό σε βάρος της Κύπρου και του λαού της δεν το ξεχνάμε ούτε θα το ξεχάσουμε, ούτε το ρόλο των ΗΠΑ σε αυτό, όσο κι αν η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η μνημονιακή «αντιπολίτευση», προσπαθούν να μας πείσουν ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η ΛΑ.Ε παραμένει σταθερά αλληλέγγυα στον αγώνα του κυπριακού λαού, ενάντια στην κατοχή. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, για μια Κύπρο ανεξάρτητη, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα, ιθαγένεια και κυριαρχία, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις, εγγυήτριες δυνάμεις και προστάτες. Με τον κυπριακό λαό κυρίαρχο στον τόπο του και με διασφαλισμένα όλα τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματά του. Για απεμπλοκή της χώρας μας και της Κύπρου από την αμερικανόπνευστη και επικίνδυνη για αυτές, τους λαούς τους και την ειρήνη στην περιοχή στρατιωτική συμμαχία τους με Ισραήλ και Αίγυπτο.

4 Σχόλια

  1. Το κείμενο δίνει ,σε έναν άνθρωπο που ίσως να μην έχει ασχοληθεί ποτέ στη ζωή του με το Κυπριακό Ζήτημα και την ιστορία της Κύπρου γενικότερα ,την εντύπωση οτι υπάρχει ενα ενιαίο και διακριτό έθνος οι Κύπριοι , αφού δεν αναφέρεται πουθενά στις δυο κυρίαρχες κοινότητες/εθνοτικές ομάδες του νησιού τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους ,που καλώς ή κακώς αγωνίστηκαν με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση ανά τα χρονικά για την κυριαρχία στην νήσο. Για να είμαστε ιστορικά ακριβείς και δίκαιοι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι το τίμημα της Τουρκικής εισβολής το πλήρωσε ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός ,αν και υπήρξαν αναφορές για εντάσεις ανάμεσα στους εισβολείς Τούρκους στρατιώτες και τους Τουρκοκύπριους(βέβαια τα βίντεο-ντοκουμέντα δείχνους τους Τουρκοκύπριους να χειροκροτάνε τους στρατιώτες του Αττίλα). Δηλαδή δεν έγινε μία τουρκική εισβολή εναντίον ενός έθνους ,των Κύπριων ,εφόσον αυτός ο προσδιορισμός είναι γεωργαφικός και χρησιμοποιήθηκε για να προσδιορίσει όλους τους κατοίκους του νεοσύστατου κράτους της Κύπρου πέρα από εθνικότητα .Αν αγνοήσουμε για οποιονδήποτε λόγο(καλοήθη ή κακοήθη) τις εθνοτικές ομάδες τις Κύπρου ,τότε δε θα μπορέσουμε να εξηγήσουμε τα αίτια της εθνοτικής διαμάχης στην μεγαλόνησο και την αφορμή της παράνομης τουρκικής εισβολής .Με αυτά τα ζητήματα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις και τις αοριστολογίες…

    • Δυστυχώς η τοποθέτησή σας εξαρχής εξαντλείται σε συνήθεις αφορισμούς και κυρίως σε δίκη προθέσεων. Δείχνετε, δυστυχώς, σαν να έχετε ανάγκη επιβεβαίωσης των προσωπικών σας αντιλήψεων και όχι να βγάλετε τα κατάλληλα συμπεράσμαστα από την προσεκτική ανάγνωση ενός (σύντομου, μάλιστα) κειμένου…
      Αφήνετε εντελώς έξω από τον ορίζοντά σας, ότι υπήρχε μέχρι το 1974 ένα ΕΝΙΑΙΟ κυπριακό κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία και υπέστη την επίθεση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το 38% του κατεχόμενου εδάφους είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι κάποιας από τις δύο βασικές συστατικές κοινότητες που διαβιούν στο νησί. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία υπό κανονικές συνθήκες πρέπει να είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ επίσημο και αναγνωρισμένο κράτος-Νομικό Πρόσωπο στο νησί, έχει αυτή τη στιγμή ελεύθερα και κατεχόμενα εδάφη. Στα ελεύθερα εδάφη μπορεί να ζήσει όποιος θελήσει (Ελληνοκύπριος ή Τουρκοκύπριος ή απ’ οπουδήποτε αλλού), ενώ στα κατεχόμενα μπορεί να ζήσει μόνο όποιος του το επιτρέψει ο τουρκικός στρατός… Και το έχει επιτρέψει κυρίως σε Τούρκους εποίκους από την ηπειρωτική Τουρκία, που ουδεμία σχέση έχουν με την Τ/Κ κοινότητα και πολλές φορές έχουν έλθει και σε αντιπαράθεση μαζί της.
      Για να είμαστε, λοιπόν, ιστορικά ακριβείς, θα πρέπει να εξετάζουμε ΟΛΗ την ιστορία του νησιού τις τελευταίες 6-7 δεκαετίες, όπως και τις τεράστιες ευθύνες του ελληνικού και Ε/Κ εθνικισμού, αλλά και των αντίστοιχων ηγεσιών της εποχής εκείνης (γιατί για κάθε «Ντενκτάς» υπήρχε και κάποιος «Γρίβας» από την «καθ’ ημάς» πλευρά). Επίσης, από τη στιγμή που η διχοτόμηση του νησιού ουδέποτε υπήρξε η επιλογή των απλών Ε/Κ και Τ/Κ, αλλά υπήρξε επιλογή των ΗΠΑ, των Βρετανών, του ΝΑΤΟ και των «πρόθυμων» ηγεσιών του νησιού (εδώ σαφώς η Τ/Κ έχει περισσότερες ευθύνες), από την τουρκική εισβολή και τη σημερινή κατάσταση παθούσες είναι και οι δύο κοινότητες, εν ολίγοις το σύνολο των Κυπρίων… Οι οποίοι, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να διαθέτουν ΚΟΙΝΗ ιθαγένεια, ανεξαρτήτως εθνοτικής προέλευσης, αυτό δηλαδή που υπήρχε πριν από την εισβολή του Αττίλα…
      Από την πλευρά σας θα περιμέναμε προσεκτικότερη ανάγνωση των κειμένων και, κυρίως, απουσία δίκης προθέσεων, η οποία αποτελεί κάκιστο σύμβουλο…

  2. Προφανώς δεν καταλάβατε τι εννοώ .Στην απάντησή μου δεν ανέφερα τη θέση μου πάνω στο ζήτημα ,δηλαδή αν καλώς υπάρχει ή όχι η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία ή αν θα πρέπει να πορευτεί ως ανεξάρτητη ,αλλά καταπιάνομαι με κάποια ιστορικά δεδομένα που αντιλήφθηκα ότι αγνοούνται στην ανακοίνωσή σας .Αναμφισβήτητα , αυτή ήταν μια επίθεση που δέχτηκε το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και όχι ένα πλήγμα άμεσο αλλά έμμεσο στην Ελλάδα. Θα μου πείτε τη σχέση έχει η Ελλάδα με το ζήτημα; Έχει σχέση εφόσον αυτή η επίθεση αφορά μια νήσο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, με συνεχή παρουσία του ελληνισμού εκεί και πόσο μάλλον μια περιοχή που τη στιγμή της εισβολής έχει ως κυρίαρχη εθνοτική ομάδα την ελληνική. Κάποιος πρέπει να είναι εντελώς ανιστόρητος και ιδεολογικά θαμπωμένος αν δε βλέπει ότι οι συνέπειες της εισβολής αφορούν κυρίως, αν όχι ολοκληρωτικά, τους Ελληνοκύπριους .Αυτό ανέφερα απλά και στο προηγούμενο σχολιό μου. Πριν βγάλετε συμπεράσματα για το ιδεολογικό μου προφίλ , θα σας προτρέψω να αναλύετε την ιστορία βάσει των ιστορικών δεδομένων και όχι μέσα από το ιδεολογικό σας πρίσμα…

    • Πρώτα απ’ όλα, μία ανακοίνωση 150-200 επ’ ευκαιρία μιας επετείου δεν μπορεί να είναι (ούτε καν σύντομη) «ιστορική ανάλυση». Το κείμενο επικέντρωσε σε τρία βασικά σημεία, τα οποία θεωρούμε ότι είναι αδιαμφισβήτητα ως προς την ιστορική τους αλήθεια: σε αυτό καθεαυτό το γεγονός της εισβολής, στη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον τουρκικό στρατό και στις τεράστιες ευθύνες και τον υποκριτικό ρόλο των δήθεν συμμάχων (ΗΠΑ, Βρετανίας, ΝΑΤΟ κοκ). Δεν είναι θέμα αγνόησης, λοιπόν, αλλά οικονομίας λόγου…
      Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι κι εσείς προβαίνετε σε κάποιου είδους εκτιμήσεις σε σχέση με τα γεγονότα της κυπριακής τραγωδίας και τα ερμηνεύετε μέσα από το πρίσμα της προσωπικής σας ιδεολογικής συγκρότησης. Μη φοβάστε, δεν βγάζουμε κανενός είδους πρώιμα συμπεράσματα για το ιδεολογικό σας προφίλ. Απλώς σας επισημαίνουμε ότι σε κάθε ανάγνωση των ιστορικών γεγονότων υπεισέρχεται, σκόπιμα ή όχι, η πολιτική, ιδεολογική και αξιακή συγκρότηση του καθενός. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν γεγονότα που, κατά κάποιον τρόπο, οδηγούν τον/την καθένα/-μιά μας σε συγκεκριμένα, αναπόφευκτα συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλές για το πώς πρέπει να αναγιγνώσκονται τα ιστορικά γεγονότα δεν δίνουμε. Σε ό,τι αφορά, όμως, τους εαυτούς μας, έχουμε όμως τα δικά μας εργαλεία ανάλυσης και τα χρησιμοποιούμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας