Η ΛΑ.Ε. απαιτεί άμεσα μέτρα σωτηρίας για το ελληνικό κρασί

1531
αντίσταση

Η ΛΑ.Ε. χαιρετίζει την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του άδικου και παράλογου μνημονιακού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ)  στο κρασί .

Η απόφαση αυτή αποτελεί πρώτα απ όλα κόλαφο για την κυβέρνηση αλλά και νίκη της λογικής και του δίκιου . Το Συμβούλιο της Επικρατείας έπραξε το αυτονόητο το οποίο όμως δεν έκανε η κυβέρνηση παρά τις συνεχείς υποσχέσεις της προς τους παραγωγούς και τους οινοποιούς.

Ο καταστροφικός άδικος και παράλογος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ)  στο κρασί που επέβαλε η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου ήταν το αποκορύφωμα που έφερε συνολική αποδιάρθρωση της αμπελοοινικής οικονομίας , η οποία έχει πληγεί ,όπως και όλοι οι αγρότες ,οι συνεταιρισμοί και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων, από τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές .

Ήταν πολιτικά πρωτοφανής επιλογή, η φορολόγηση του κρασιού, που είναι ένα ελληνικό καθ’ ολοκληρίαν παραγόμενο προϊόν, συνδεδεμένο με τη διατροφή και τον πολιτισμό των Ελλήνων, το οποίο πρέπει να τονίσουμε ότι αυτοκαταναλώνεται σε ποσοστό 90%, με αποτέλεσμα να πληγούν ταυτόχρονα και η παραγωγή και η κατανάλωσή του.

Οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί της χώρας και οι σοβαρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν φθάσει σε οριακό σημείο βιωσιμότητας, εξαιτίας του ΕΦΚ, αδυνατώντας να επιτελέσουν το έργο τους, που αφορά τη διασφάλιση εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών.

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι «τα προβλήματα είναι γνωστά τώρα είναι η ώρα των λύσεων» .

Η ΛΑ.Ε. λοιπόν απαιτεί να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι μετά την σημαντική και δίκαιη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σήμερα και όχι αύριο, να νομοθετήσει:

1. Να μηδενίσει όχι μόνο τον ΕΦΚ στο κρασί συμμορφούμενη αμέσως με την απόφαση του Σ.τ.Ε. , αλλά και να μειώσει τον ΕΦΚ των γλυκών κρασιών στα επίπεδα του 2009, αφού η υπερφορολόγησή τους έχει πλήξει την παραγωγή και την οικονομία κυρίως των νησιών του Αιγαίου

2. Να μεταταγεί το κρασί στο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που ισχύει μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου από 222 βουλευτές , διότι επιβαρύνεται πολύ η εσωτερική κατανάλωση και ιδιαίτερα ο λαϊκός κόσμος.

3. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει επιτέλους στην αξιοποίηση των Προγραμμάτων προώθησης και προβολής του ελληνικού κρασιού, τα οποία λιμνάζουν .

4. Να διεκδικήσει από την Ε.Ε. αλλαγή των κριτηρίων σε νέες φυτεύσεις και αύξηση των δικαιωμάτων για νέες φυτεύσεις ώστε να ενισχυθεί η δυναμικότητα του κλάδου της αμπελοκαλλιέργειας οινοποιήσιμων ποικιλιών διότι με τα σημερινά κριτήρια και τα δικαιώματα «χάνονται» και μαζί και οι ευκαιρίες για βελτίωση των καλλιεργειών.

Η ΛΑ.Ε. τονίζει ότι η απαγόρευση της αύξησης των δικαιωμάτων αποδεικνύεται ζημιογόνα για την Ελλάδα

Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας