Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πρόθυμη για συμβιβασμό. Εκκλησία ΠΓΔΜ σε γραμμή αδιαλλαξίας

2368
μακεδονική

Δεν είναι μόνο η ελληνική πλευρά: Σε δημόσια διαπραγμάτευση με… τον εαυτό τους σχετικά με το πρόβλημα της ονομασίας προχωρούν και ορισμένοι από τους ιθύνοντες της πΓΔΜ.
Μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού “Kanal 77”, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, αρμόδιος για την οικονομική πολιτική, Koco Angjusev δήλωσε ότι το ζήτημα της ονομασίας πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί και ότι οι πολίτες να αποφασίσουν επιλέγοντας ανάμεσα στους όρους “Βόρεια”,” Άνω” ή “Νέα Μακεδονία”.
Περιγράφοντας στον αέρα τις προτιμήσεις του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων υποστήριξε ότι “”Βόρεια”, “Άνω” ή “Νέα” είναι αποδεκτοί προσδιορισμοί” και τόνισε ότι το ζήτημα του ονόματος επηρεάζει τον επιχειρηματικό τομέα, αφού η οικονομική ευημερία στηρίζεται στο κράτος δικαίου και στη σταθερή πολιτική κατάσταση αλλά, κυρίως, όπως είπε. στην ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. “Αυτό σημαίνει συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος. Η “μακεδονική” ταυτότητα και η γλώσσα είναι η κόκκινη γραμμή πέρα από την οποία δεν θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις”, δήλωσε μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος Angjusev.
Η συνέντευξη αυτή υποχρέωσε τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ να τοποθετηθεί, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε ο πολιτικός του υφιστάμενος. Σε δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια προχθεσινής επίσκεψής του στην πόλη Πρίλεπ, ο Zoran Zaev τόνισε ότι οι συνομιλίες για το όνομα δεν έχουν υπεισέλθει ακόμα στην ουσία, οπωσδήποτε όμως υπάρχει δέσμευση για τη λύση του ζητήματος.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του, ο Zaev είπε ότι ο Angjusev πήρε μόνος του το δικαίωμα να σχολιάσει ανοικτά τις διάφορες προτάσεις για το όνομα, που κυκλοφορούν στην κοινή γνώμη. “Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει διαφανείς διαδικασίες. Είμαι δημοκράτης, σέβομαι τις αντίθετες απόψεις. Δεν έχουμε ακόμα εμβαθύνει στην ουσία στις συνομιλίες μας με την Ελλάδα. Ελπίζω ότι θα ολοκληρωθούν με την επίτευξη τελικής λύσης(…) Η διαπραγματευτική διαδικασία για το όνομα, με τη μεσολάβηση Matthew Nimmetz, μέχρι τώρα έχει αναδείξει μια αποφασιστικότητα, και από τα δύο μέρη, να δεσμευτούν περαιτέρω για να διευθετηθεί το ζήτημα που έχει η Ελλάδα σχετικά με το όνομα” δήλωσε ο Zaev, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας θα επισκεφθεί την Ελλάδα για τις γιορτές του Νέου Έτους, μετά από πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια στις 16 Νοεμβρίου 2017. “Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα είναι ιδιωτική, όχι επίσημη”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ.
Εν τω μεταξύ, έντονη παραμένει η κινητικότητα στο μέτωπο της εκκλησιαστικής διπλωματίας, καθώς η Ιερά Σύνοδος της (σχισματικής) Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, στην τελευταία συνεδρίασή της, αποφάσισε να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, εφόσον αυτή συμφώνησε να καταστεί μητέρα Εκκλησία της πρώτης.
Το συμπέρασμα της Ιεράς Συνόδου ήταν να γίνει αποδεκτή η έκθεση που προέκυψε από την πρώτη σύσκεψη των επιτροπών των δύο εκκλησιών που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Σόφια.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Μητροπολίτης Τιμόθεος (εκπρόσωπος Τύπου της εκκλησίας της πΓΔΜ) εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η προσέγγιση των δύο εκκλησιών δεν θα θέσει σε κίνδυνο την “μακεδονική ταυτότητα¨.
Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι η Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της ΠΓΔΜ ζήτησε από την κρατική ηγεσία της χώρας να μην αλλάξει το όνομα του κράτους, να διαφυλάξει την συνοχή, την συνταγματική τάξη και την “μακεδονική” γλώσσα. Επιτροπή εργασίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο της εκκλησίας της ΠΓΔΜ, περί τα μέσα Ιανουαρίου θα μεταβεί εκ νέου στη Σόφια προκειμένου να πραγματοποιήσει μία ακόμη συνάντηση με τον Βούλγαρο Πατριάρχη Νεόφυτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας