Η κυβέρνηση επιτάσσει κτίρια στα νησιά για τους πρόσφυγες

1002
πρόσφυγες

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  η κυβέρνηση προχωράει στην επίταξη κτιρίων στα νησιά προκειμένου να δημιουργηθούν «κλειστά κέντρα κράτησης» για πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το οποία ωστόσο δεν θα είναι «ακριβώς κλειστά», όπως προσπάθησε να εξηγήσει ο Ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης σε συνέντευξή του.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγγελίες για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων κράτησης είχαν ήδη προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον τα «κλειστά κέντρα» είναι αντίθετα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς, βάσει των οποίων διασφαλίζονται και τα κονδύλια. Μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν αναδείξει αυτό το «κενό» στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει με τους σχεδιασμούς της να προκαλεί σύγχυση επιχειρώντας να ικανοποιήσει ένα μέρος του ακροατηρίου της, στο οποίο καλλιέργησε προεκλογικά μισαλόδοξες και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Μετά τις παλινωδίες στη διαχείριση του προσφυγικού, που διόγκωσαν το πρόβλημα και προκάλεσαν χαοτικές καταστάσεις στα νησιά πρώτης γραμμής, ο Ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, προφανώς μετά το «stop» της ΕΕ για τα κλειστά κέντρα, επιχείρησε να δώσει μια άλλη «διάσταση» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Όπως είπε δεν θα πρόκειται ακριβώς για «κλειστές δομές» αλλά για «πολυλειτουργικά κέντρα», για «ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Μιλώντας στον Alpha, δήλωσε πως «θα υπάρχει μια δομή στην οποία θα τους κρατάμε για να κάνουν το αίτημα του ασύλου και για να γίνει η πρώτη συνέντευξη και μία πρώτη εισήγηση για το αίτημά τους».

«Ο οποιοσδήποτε έχει ένα προφίλ που δεν χρειάζεται να παραταθεί η κράτησή του θα απελευθερώνεται με τη δυνατότητα να βγαίνει εκτός κέντρου. Αυτός δηλαδή που έχει προσφυγικό προφίλ. Θα έχουμε ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας ακόμα και για την περίοδο της ελεύθερης κυκλοφορίας», ανέφερε και έκανε λόγο για «πολυλειτουργικά κέντρα». Εκεί θα βρίσκονται άνθρωποι που μόλις φτάνουν θα παραμένουν 25 μέρες «περιφραγμένοι για να τους βρίσκουμε εύκολα και να οριστικοποιηθεί το αίτημά τους». «Μετά τις 25 μέρες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Αυτοί που έχουν απορριφθεί το αίτημα τους θα βρίσκονται στα ΠΡΟΚΕΚΑ δηλαδή τα προαναχωρησιακά που υπάρχουν και τώρα και δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν μέχρι να επιστραφούν».

Σχετικά με τις επιτάξεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αυτές θα γίνουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο:

Αναλυτικά οι τοποθεσίες:

  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου
  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω
  • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου

Η ανακοίνωση από τον Στέλιο Πέτσα: 

«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό ζήτημα. Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Φύλαξη των συνόρων μας
  • Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου
  • Αυξημένες επιστροφές
  • Κλειστές δομές

Δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Αναλαμβάνουμε, ταυτόχρονα, στοχευμένες δράσεις για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.

Ακολουθεί, επίσης σήμερα, Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

  • Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
  • Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
  • Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
  • Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
  • Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
  • Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας