Η κοινωνική έκρηξη θα έρθει από αυτούς που είχαν…

2045
τουρισμού

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εκπρόσωποι των θεσμών (έτσι καθιερώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ να λέγεται η τρόικα) πρόκειται να επισκεφτούν την Αθήνα μέσα στον Ιανουάριο.

Η επίσκεψη δεν πρόκειται να είναι εθιμοτυπική. Πέρα από τους κομπασμούς των κυβερνητικών αξιωματούχων υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα που οι… θεσμοί την αποτυπώνουν με τις προαπαιτούμενες δράσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ο μεγάλος καημός των θεσμών. Αυτός άλλωστε ήταν πάντα. Από την πρώτη μέρα της κρίσης ο στόχος ήταν να διασωθούν οι τράπεζες. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν δυο αγκάθια Το πρώτο είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το δεύτερο η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι δανειστές δεν έχουν δει με καλό μάτι την τετράμηνη παράταση που δόθηκε στο καθεστώς προστασία της πρώτης κατοικίας και έρχονται στην Αθήνα με σαφή πρόθεση να μην δοθεί άλλη. Ούτε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με τον ρυθμό που γίνονται τους ικανοποιούν. Προτιμούν τα σπίτια να χάνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα χωρίς ακυρώσεις και αναστολές των διαδικασιών.

Το πράγμα είναι απλό. Μέσα στο 2020 θα φουντώσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις. Τίποτα δεν πρόκειται να θυμίζει έστω και αυτό το ισχνό καθεστώς προστασίας που μέχρι τώρα υπήρχε. Παράλληλα προχωράει με ταχύτητα και το ξεπούλημα των δανείων που δεν καλύπτονται από εμπράγματες εγγυήσεις. Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να τα πωλούν στο 7% της πραγματικής τους αξίας ενώ φυσικά αρνούνται να κάνουν τέτοια «κουρέματα» στους οφειλέτες. Το σκηνικό είναι εφιαλτικό για όσους έχουν χάσει τις δουλειές του ή έχουν βρει καινούριες και αμείβονται με εξακόσια και εφτακόσια ευρώ. Είναι απορίας άξιο που θα βρουν οι άνθρωποι αυτοί τα χρήματα για να εξοφλήσουν τα δάνειά τους όταν με αυτά δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι εισπράττουν μισθό κάτω από πεντακόσια ευρώ. Από τα στοιχεία προκύπτουν αναλυτικότερα τα παρακάτω: Συνολικά, 406.416 εργαζόμενοι αμείβονται τον μήνα με λιγότερα από πεντακόσια ευρώ. Από πεντακόσια μέχρι εξακόσια ευρώ παίρνουν τον μήνα 65.179 εργαζόμενοι. Από εξακόσια ως εφτακόσια ευρώ παίρνουν 233.116 εργαζόμενοι και από εφτακόσια ως οκτακόσια ευρώ παίρνουν 248.027 εργαζόμενοι. Θα μπορούσε άραγε κανείς από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να μας εξηγήσει πως με τέτοιους μισθούς είναι δυνατό να αποπληρωθούν χρέη προς τράπεζες;

Είναι φανερό πως στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια αναδιανομή πλούτου η οποία θα καταλήξει στο εντυπωσιακό άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε αυτούς που έχουν και σε αυτούς που δεν έχουν. Οι φτωχοί -όπως παραδοσιακά τους ξέραμε- ήταν αυτοί με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Τώρα θα είναι εκείνοι που έχουν χρέη τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν και εξαιτίας της κατάστασης αυτής χάνουν σταδιακά το σύνολο της περιουσίας τους ενώ εξακολουθούν να χρωστάνε. Αυτό που συχνά-πυκνά ονομάζουμε κοινωνική έκρηξη θα κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα όχι με τον παραδοσιακό τρόπο. Θα έρθει από τους πρώην έχοντες των οποίων το βιοτικό επίπεδο θα έχει κατρακυλήσει τόσο, το μέλλον τους θα έχει υποθηκευτεί και η σύγκριση με το βιοτικό επίπεδο που είχαν κάποτε θα είναι οδυνηρή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας