Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σήμερα εκδικαζόταν το δεύτερο αίτημα του Αλεξάντερ Βίνικ, καθώς και τα αιτήματα της συζύγου και των παιδιών του για την ακύρωση της απόφασης έκδοσής του σε Γαλλία και ΗΠΑ. Τι ανέφερε η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στο Sputnik.
Δεν δέχθηκε το δικαστήριο το αίτημα αναβολής της συζήτησης για την υπόθεση Βίνικ.
«Στην υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ υποβάλαμε αίτημα αναβολής λόγω του αιφνίδιου θανάτου, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, του Ρώσου συνηγόρου του Αλεξάντερ. Η συζήτηση της υπόθεσης μας έγινε γνωστή πριν λίγες μόνο μέρες»,επισήμανε στο Sputnik η συνήγορός του Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Το Δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι δεν συντρέχει λόγος αναβολής.
«Ομοίως δεν συντρέχει λόγος αναβολής ούτε λόγω αποκλεισμού της πρόσβασής μας στους εντολείς μας, τον Αλεξάντερ και την οικογένειά του εξαιτίας του lockdown», πρόσθεσε.
Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έγινε γνωστή σήμερα.
«Στις 16 Ιουνίου θα κλείσουμε το φάκελο, με υπόμνημα και θα πραγματοποιήσουμε συνέντευξη τύπου ώστε να εκθέσουμε όλες τις αποδείξεις που έχουμε πλέον στα χέρια μας ότι παραδόθηκε ο Αλεξάντερ Βίνικ πριν καν καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση που βγήκε τότε ήταν το πρόσχημα καθώς η παράδοσή του έγινε σε προηγούμενο χρόνο», υπογράμμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε:
«Είναι η πρώτη φορά που δεν έχει επιτραπεί προφορική ανάπτυξη σε συνήγορο, με το πρόσχημα ότι εξαντλήσαμε το χρόνο στην υπόθεση του Κυρίου Βίνικ. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν μας άφησε να αναφέρουμε το παραμικρό στο όνομα της συζύγου και των παιδιών, καθότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ακουστεί ποτέ. Η οικογένειά του πλήττεται άμεσα καθότι τον στερείται. Η σύζυγός του μάλιστα είναι καρκινοπαθής».
Αιχμές αφήνει για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Υπάρχει μια αγωνία να επισφραγισθεί η κακοδικία που συνέβη το Γενάρη. Υπάρχουν δικαστές που εμπλέκονται σε αυτήν την κακοδικία και θέλουν να την επικυρώσουν. Υπήρξε η βούληση να κλείσει γρήγορα η υπόθεση πριν από την αλλαγή των συνθέσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στη σημερινή σύνθεση συμμετείχαν παρά την έντασή μας, δύο δικαστές οι οποίοι έχουν αποσπαστεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ενώ έχει καταγγελθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την παρέμβασή της στην υπόθεση, παρ’ όλα αυτά οι δικαστές συμμετείχαν στη σύνθεση».
Στην απομόνωση ο Βίνικ
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Αλεξάντερ Βίνικ και θα τον υπερασπιστεί την επόμενη εβδομάδα στη Γαλλία.
«Ο Αλεξάντερ κρατείται όλους αυτούς τους μήνες σε απομόνωση, χωρίς δίκη, σε φυλακή της Γαλλίας όπου έχουν σημειωθεί θάνατοι κρατουμένων από Κορονοϊό.
Τα προσχήματα είναι οικτρά, αλλά στην πραγματικότητα τον έχουν απομονώσει ώστε να εξουθενωθεί ηθικά και ψυχικά. Καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις από τους ανακριτές που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει γιατί τον κατηγορούν.
Σήμερα απευθύναμε επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ζητώντας ενημέρωση για τα μέτρα που έχει λάβει για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας του Αλεξάντερ Βίνικ.
Υπάρχει ευθύνη όταν ένας άνθρωπος λέει ότι απειλείται η ζωή του και έχει δεχθεί επισήμως απειλές για αυτή.
Ακόμα πιο σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του Ρώσου συνηγόρου Αλεξάντερ, Τιμοφέυ Μουσάτωφ, σε ηλικία μόλις 50 ετών, που είναι αναγκαίο να διασαφηνισθούν θεσμικά» επισημαίνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο γνωστός νομικός, πέθανε στη Μόσχα στο τέλος Απριλίου.
Το χρονικό της υπόθεσης
Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, με την κατηγορία του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» μέσω Bitcoin.
Ο «Mr Bitcoin» παρέμεινε στην Ελλάδα υπό κράτηση για τουλάχιστον 30 μήνες – χωρίς δίκη ή καταδίκη, κάτι το οποίο είναι αντίθετο στο Σύνταγμα της Ελλάδος (ως ανώτατο όριο κράτησης ορίζονται οι 18 μήνες).
Τον Νοέμβριο του 2018, διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του, ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε 88 ημέρες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία του.
Μετά την υπουργική απόφαση για την έκδοσή του στη Γαλλία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Βίνικ ανακοίνωσε ότι ξεκινά ξανά την απεργία πείνας.
Κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία, ο «Mr Bitcoin» βρίσκεται υπό κράτηση στο Παρίσι, έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα των γαλλικών εισαγγελικών αρχών.