Η καθίζηση του τουρισμού, προαναγγέλλει τον εφιάλτη

1751
τουρισμού

Μπορεί να μην έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης μιλούσε για συγκράτηση των εσόδων από τον τουρισμό στο επίπεδο του 50-60% των περσινών αλλά η πρόβλεψή του ακούγεται τόσο μακρινή όσο και τραγικά λανθασμένη.

Τα στοιχεία που έρχονται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων δείχνουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης. Ο Ιούλιος σε όσα ξενοδοχεία άνοιξαν, κινήθηκε με πληρότητες που κινήθηκαν από 20 ως 25%. Κατά πόσο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα τον Αύγουστο ακόμα κι αν σημειωθούν πληρότητες που μπορεί να φτάσουν σε ορισμένες περιοχές το 50%;. Σημειώνεται ότι με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις για πληρότητες του 50% μιλάμε μόνο στο διάστημα από 7 έως 21 του μήνα. Τα δε σενάρια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου που διακινήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες ακυρώνονται ουσιαστικά από τη στιγμή που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές οι αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Πριν συνεχίσουμε με την κατάσταση στην Ελλάδα ας δούμε πως έχει η κατάσταση γενικότερα. Στις αρχές Μαΐου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ) προέβλεπε ότι για τη φετινή χρονιά ο αριθμός των διεθνών τουριστών θα καταγράψει πτώση 60-80% και οι απώλειες για τον τομέα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 910 δις ως 1,2 τρις. δολάρια. Ο Οργανισμός εκφράζει επίσης τον φόβο ότι κινδυνεύουν 100-120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

Το ποσό αυτό είναι υπερτριπλάσιο των απωλειών που κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009, ανέφερε ο Οργανισμός αυτός που υπάγεται στον ΟΗΕ και εδρεύει στη Μαδρίτη. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες. Μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο τομέας, ο ΠΟΤ αναφέρει “την αναζωπύρωση της ασθένειας” και την εκ νέου επιβολή καραντίνας, ενώ για την κατάσταση στην Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώνει ότι είναι “σε νεκρό σημείο”. Και αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι μεγάλοι προμηθευτές τουριστών.

Ασφαλώς, στην παρούσα φάση το θέμα δεν είναι η αναζήτηση κυβερνητικών ευθυνών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, πέρα από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις στελεχών της που συνεχώς διαψεύδονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πάμε προς το χειρότερο σενάριο: «Η σεζόν», δήλωσε, «ξεκίνησε από το μηδέν και είχαμε πει οποιοδήποτε αποτέλεσμα το οποίο θα κινείτο μεταξύ του 20% και του 25% των περσινών εσόδων θα ήταν και το αναμενόμενο σενάριο. Σήμερα, πλησιάζοντας στις αρχές Αυγούστου, είμαστε πιο κοντά στο 20% παρά στο 25%». Τα μεγαλύτερα πλήγματα σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς έχουν δεχθεί η βόρεια Ελλάδα και τα μεγάλα νησιά που δέχονται και τον κύριο όγκο του οργανωμένου τουριστικού κύματος από το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνεται από πηγές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, στην βόρεια Ελλάδα η μεγάλη ζημιά έχει γίνει στην Χαλκιδική και αποδίδεται αφενός στην έξαρση της πανδημίας στα Βαλκάνια που ανέκοψε τον οδικό τουρισμό και αφετέρου στις παλινωδίες της κυβέρνησης που αρχικά άφησε ελεύθερη την είσοδο των τουριστών από Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία και στην συνέχεια προχώρησε σε αιφνιδιαστικούς και αποσπασματικούς περιορισμούς και υποχρεωτικούς ελέγχους. Η κατάρρευση του τουρισμού συνεπάγεται εκτίναξη της ανεργίας, κλείσιμο πολλών τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και μεγάλο κίνδυνο για επιθετικές εξαγορές ελληνικών τουριστικών και ξενοδοχειακών μονάδων από ξένα κεφάλαια.

Με σημειωμένη καθυστέρηση των δημοσίων εσόδων κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό σε ποια κατάσταση οδηγούμαστε από τον Σεπτέμβριο. Όσο δε μακρινές φάνταζαν οι προβλέψεις του κ. Θεοχάρη για τα έσοδα από τον τουρισμό άλλο τόσο μακρινό φαντάζει το καλοκαίρι του 2021 οπότε θα αρχίσουν (;) να αποδεσμεύονται τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης που αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας