Η Κίνα αγοράζει χρυσό για να εγκαταλείψει το δολάριο

1358
χρυσό
Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν άνοδο την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Κίνα συνέχισε να αυξάνει το απόθεμά της από τον Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί από το δολάριο εν μέσω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

 

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έχει αγοράσει περισσότερους από 70 τόνους χρυσού από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), σημειώνοντας σημαντική μεταβολή, καθώς οι επίσημοι αριθμοί παρέμειναν αμετάβλητοι από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2018.

Άλλες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συσσωρεύουν επίσης το πολύτιμο μέταλλο σε αριθμούς ρεκόρ. Η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος αγοραστής χρυσού, προσθέτοντας περίπου 274 τόνους στα αποθέματά της πέρυσι, προσθέτοντας 78 τόνους χρυσού στους πρώτους 5 μήνες του 2019 στα αποθεματικά της, αυξάνοντας το μερίδιο της επί των διεθνών αποθεμάτων κατά 3,7%, ανέφερε η WGC.

Οι αναλυτές λένε ότι το Πεκίνο διπλασιάζει τον χρυσό «για να διαφοροποιήσει τα αποθέματά του» μακριά από το νόμισμα του δολαρίου. Η χώρα έχει πρόσφατα πουλήσει τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με τις μετοχές της να έχουν πέσει από την κορυφή των 1,32 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2013 σε περίπου 1,1 τρισ. δολάρια τον Απρίλιο.

«Το Πεκίνο ανησυχεί ότι οι δεσμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσαν να χειροτερέψουν, οπότε η PBOC έχει αναλάβει δράση για να αυξήσει τα αποθέματα χρυσού», δήλωσε ο Τομ Μακ Γκρέγκορ, δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής στο Πεκίνο, προσθέτοντας: «Ο χρυσός είναι ασφαλής επένδυση».

Ο χρυσός ξεπέρασε τα περισσότερα από τα νομίσματα των χωρών της G-10 από τότε που ξεκίνησε ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δήλωσε η σύμβουλος στρατηγικής της εταιρείας Scotiabank Νίκι Σάιελς στο Kitco News.

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, άρχισε πέρυσι, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά αγαθά αξίας 50 δισ. Δολαρίων, φαινομενικά σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτό που ονόμασε «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» του Πεκίνου. Από τότε, οι πλευρές έχουν επιβάλλει πολλές φορές δασμούς η μία στην άλλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας