Τον βρώμικο φιλοτουρκικό ρόλο της Ιταλίας αποκάλυψε ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, δίνοντας στη δημοσιότητα, μέσω Twitter, δορυφορικές φωτογραφίες και χάρτες που με πειστικά στοιχεία αποδεικνύουν την στήριξη της κυβέρνησης Κόντε στην Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.
Στις φωτογραφίες και στους χάρτες φαίνονται ευδιάκριτα δύο ιταλικά πλοία να υποστηρίζουν τουρκικό φορτηγό πλοίο πλησίον των ακτών της Τρίπολης, προκειμένου να αποβιβάσουν όπλα, πυρομαχικά και ίσως μισθοφόρους, προς ενίσχυση των δυνάμεων του φιλοτουρκικού καθεστώτος Σάρατζ.
Με χαρακτηριστική αναφορά σε ανάρτησή του ο Χαλίφα Χαφτάρ υπογραμμίζει ότι” η παλιά κατοχή έχει επιστρέψει. Ιταλία και Τουρκία υποστηρίζουν τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού κράτους αλλά οι Λίβυοι θα πολεμήσουν για άλλη μια φορά για την ανεξαρτησία της πατρίδας τους, όπως κάποτε οι πατέρες τους“.
Ο Χαλίφα Χαφτάρ συνοδεύει, όπως αναφέραμε, με δορυφορικούς χάρτες ως πειστήρια της ιταλικής “συμμαχικής” στήριξης στην Τουρκία. Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν, ότι κατά πάσα πιθανότητα οι δορυφορικές εικόνες είναι έργο των ρωσικών υπηρεσιών, οι οποίες αδιαλείπτως παρακολουθούν τα στρατιωτικά δρώμενα, την κινητικότητα από και προς τη Λιβύη και τις εξελίξεις στη χώρα αυτή. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι στην Ανατολική Λιβύη έχουν προσγειωθεί και παραμένουν μαχητικά ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη Mig-29 και Sukhoi Su 24,τα οποία, ενδεχομένως, να έχουν σταλεί στη Λιβύη από την Λευκορωσία, μέσω της ρωσικής αεροπορικής βάσης Hmeimim στη Συρία, έτσι ώστε να μην είναι εμφανής η άμεση ανάμειξη της Ρωσίας στην ενδολυβική σύγκρουση.
Οι ίδιοι πολιτικοί παρατηρητές υπογράμμιζαν, ότι αυτός ο υποστηρικτικός ρόλος της Ιταλίας προς την Τουρκία και φυσικά προς την κυβέρνηση Σάρατζ δεν είναι καθόλου άσχετος με το γεγονός ότι η Ιταλία προμηθεύεται μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, σχεδόν “τζάμπα”, φυσικό αέριο από την Τρίπολη, υπερπολύτιμο για τη λειτουργία της ιταλικής οικονομίας.
Οι ίδιοι κύκλοι συνέχιζαν λέγοντας, ότι δεδομένων όλων τούτων, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι η Ιταλική ENI έσπευσε πρώτη, συμπαρασύροντας και τη γαλλική TOTAL, να απομακρυνθεί με τα γεωτρύπανα της από προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, αφήνοντας χώρο να καλύψει το κενό η Τουρκία με δικά της σεισμογραφικά και πλοία γεωτρήσεων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας παρακολουθεί ως θεατής τον απαράδεκτο ρόλο της κυβέρνησης της Ιταλίας, η οποία, ας σημειώσουμε με ευθύνη της, δεν έχει οριοθετήσει ακόμα πλήρως την ΑΟΖ με την Ελλάδα, ενώ είναι φανερό ότι με τις πλάτες που κάνει στην Τουρκία και στο Τουρκολυβικό Μνημόνιο, παραδίδει στην ουσία στην Άγκυρα, ολόκληρη, σχεδόν, την Ανατολική Μεσόγειο.
Κ.Μ