Η Ιαπωνία θα διοχετεύσει τόνους ραδιενεργού νερού της Φουκουσίμα στον ωκεανό

1665
απόβλητα

Χιλιάδες τόνους ραδιενεργού ύδατος ετοιμάζεται να διοχετεύσει στον Ειρηνικό Ωκεανό η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το Russia Today, καθώς πλέον λιγοστεύει ο χώρος αποθήκευσης του ραδιενεργού ύδατος από την κατεστραμμένη πυρηνική εγκατάσταση της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σκοπεύει να αδειάσει μία τεράστια ποσότητα στον Ειρηνικό Ωκεανό – παρά την παρουσία ραδιενεργών υλικών.

Μέχρι στιγμής, 1.09 εκατομμύρια τόνοι μολυσμένου ύδατος αποθηκεύεται σε 900 δεξαμενές. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η παρουσία ραδιενεργών υλικών έχει περιοριστεί σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα μέσω μιας τεχνικής επεξεργασίας, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας μεγάλος αριθμός ραδιενεργών στοιχείων, όπως αντιμόνιο, κοβάλτιο, ιώδιο, ρόδιο, ρουθήνιο, στρόντιο και τελλούριο παραμένουν στο νερό.

Η Tepco, η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται την πυρηνική εγκατάσταση, παραδέχεται ότι το νερό περιέχει τρίτιο, ωστόσο σε «ασφαλή επίπεδα». Ωστόσο ο βρετανικός Telegraph εξασφάλισε έγγραφα από την Ιαπωνική κυβέρνηση που δείχνουν ότι οι αρχές γνωρίζουν ότι η τεχνική επεξεργασία δεν έχει μειώσει την παρουσία ραδιενεργών στοιχείων σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Μάλιστα η Tepco αναγκάστηκε πρόσφατα να παραδεχτεί ότι το 80% του νερού περιέχει ακόμα ραδιενεργές ουσίες. Συγκεκριμένα, οι 65.000 τόνοι του νερού που φέρεται να έχει καθαριστεί, περιέχει το στοιχείο στρόντιο-90 -που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και λευχαιμία- σε ποσοστό 100 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο. Το τρίτιο, δε φέρεται να είναι πιο επιβλαβές από τις ακτίνες Χ και γάμμα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε επιχειρήσει ξανά να διοχετεύσει μολυσμένο νερό στον ωκεανό, το 2016, ωστόσο οι εντονότατες αντιδράσεις των ντόπιων οδήγησαν στη ματαίωση του εγχειρήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας