Η Ευρώπη στο έλεος του καύσωνα

930
καύσωνα

Η Ευρώπη συνεχίζει να «φλέγεται» καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν άλλη μια μέρα με υψηλές θερμοκρασίες, αποτέλεσμα του καύσωνα.

Ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου στη νότια Γαλλία, αλλά η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη σήμερα στις βόρειες περιοχές, όπου το Σάββατο έπιασαν το μεγαλύτερο επίπεδο από το 2003, όταν ένα φονικό κύμα καύσωνα στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες -ηλικιωμένος, ως επί το πλείστον- ανθρώπους.

Η υπουργός Υγείας της χώρας, Ανιές Μπουζίν, κάλεσε τους πολίτες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. «Πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, αλλά να τρώτε και αλάτι με το φαγητό σας. Θα πρέπει να προσαρμόσουμε και τις προειδοποιήσεις μας τα ερχόμενα χρόνια, γιατί είμαστε πλέον αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί», είπε.

Αρκετοί δήμοι επέβαλαν περιορισμούς στην κυκλοφορία των οχημάτων σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας, που επιτάθηκαν λόγω του καύσωνα. Στο Παρίσι οι δημοτικές Αρχές πρόσφεραν δωρεάν πάρκινγκ και φθηνότερα εισιτήρια 24ωρης διάρκειας για το μετρό και τα λεωφορεία σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν τους οδηγούς να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι το κύμα καύσωνα μπορεί να είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Πάντως αναμένεται σημαντική υποχώρηση της θερμοκρασίας από το Σαββατοκύριακο.

Στην Ισπανία ο απολογισμός των νεκρών από τον καύσωνα αυξήθηκε στους επτά, μετά το θάνατο ενός 40χρονου Γερμανού προσκυνητή από θερμοπληξία στην ανατολική περιοχή της Εξτρεμαδούρα.

Οι παραλίες είναι κατάμεστες, πολλοί καταφεύγουν εκεί ακόμη και τη νύχτα, καθώς ο υδράργυρος δεν λέει να πέσει. Στην πόλη Ζορίτα στα νοτιοδυτικά το θερμόμετρο έδειξε 35,1 βαθμούς Κελσίου τα μεσάνυχτα και σήμερα θα κυμανθεί μεταξύ 40-42C στα νοτιοανατολικά.

Στο μεταξύ οι πυροσβέστες, επωφελούμενοι από την μείωση της έντασης των ανέμων, άρχισαν να θέτουν υπό έλεγχο μια μεγάλη πυρκαϊά στη νοτιοδυτική επαρχία της Χουέλβα κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες στη χώρα παραμένουν υψηλές, ειδικά στα νοτιοανατολικά, όπου αναμένεται να φθάσουν σήμερα έως και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Στη γειτονική Πορτογαλία, μετά τα οκτώ ρεκόρ που καταγράφηκαν σε ισάριθμες πόλεις το Σάββατο, το θερμόμετρο υποχωρεί και πάλι κάτω από τους 45 βαθμούς Κελσίου κι αναμένεται να πέσει ακόμη περισσότερο τα επόμενα 24ωρα.

Ωστόσο, οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές δυσχεραίνοντας το έργο των περίπου 1.100 πυροσβεστών, που δίνουν μάχη με τις φλόγες στο Μοντσίκε στα νότια.

Οι Αρχές εκκένωσαν αρκετά σπίτια στην περιοχή και 24 τραυματίες, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά κι ευελπιστούν να θέσουν σύντομα υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Χόρχε Μποτέλιο, ήδη έχει τεθεί υπό έλεγχο το «95% της περιμέτρου της πυρκαγιάς».

Η Γερμανία ετοιμάζεται για ένα νέο κύμα καύσωνα από αύριο με τον υδράργυρο γύρω στους 39 βαθμούς Κελσίου προτού υποχωρήσει. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο μέσος όρος θερμοκρασίας στο διάστημα Απριλίου -Ιουλίου ήταν κατά 3,6 βαθμούς υψηλότερος από τον αντίστοιχο της τριακονταετίας 1961-1990.

Οι αγρότες ζητούν κατεπειγόντως οικονομική ενίσχυση λόγω της καταστροφής που έχουν πάθει από την ξηρασία, με τον πρόεδρο της Ένωσης Γερμανών Αγροτών Γιόαχιμ Ρουκβιντ να υπολογίζει ότι θα χρειαστεί έως και ένα δισ. ευρώ βοήθεια καθώς οι σοδειές έχουν καταστραφεί κατά 70% σε κάποιες περιοχές.

Οι αμπελουργοί, ωστόσο, τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αφού λόγω των καιρικών συνθηκών η συγκομιδή επισπεύστηκε κατά δύο εβδομάδες και αναμένουν ότι τα φετινά κρασιά τους θα είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Στο μεταξύ πάνω από ένα εκατομμύριο μαθητές επέστρεψαν χθες στα θρανία τους σε τρία γερμανικά κρατίδια, τη Ρηνανία-Παλατινάτο, το Ζάαρλαντ και την Έσση, αλλά κάποια σχολεία έκλεισαν νωρίτερα λόγω του καύσωνα.

Στη Βρετανία η ζέστη δεν λέει να υποχωρήσει, ειδικά στα νότια όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου (34 η υψηλότερη που αναμένεται να καταγραφεί σήμερα). Λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων κάποια από τα απομακρυσμένα νησιά, όπως το Λάντι, αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας και οι κάτοικοι επιβιώνουν πλέον με εμφιαλωμένο νερό.

Το κύμα καύσωνα έπληξε εξίσου σκληρά και την Ολλανδία,αλλά ουδείς θα περίμενε ότι θα απειλούσε και το σύστημα φραγμάτων και καναλιών που έχουν αναπτύξει οι Κάτω Χώρες για να προστατεύονται από τα νερά του Ατλαντικού.

Η στάθμη των ποταμών έχει πέσει τόσο χαμηλά που το θαλασσινό νερό εισχωρεί στις κοίτες τους, αναγκάζοντας τις Αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την απάντλησή του.

Στη Σουηδία υποχώρησαν οι πυρκαγιές που προκάλεσαν οι θερμοκρασίες ρεκόρ και η ξηρασία ακόμη και μέσα στον Αρκτικό Κύκλο και σημειώθηκαν σφοδρές βροχοπτώσεις στα βόρεια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας