Η Ελλάδα καίγεται, καμία αυτοκριτική, καμία ανάληψη ευθύνης, καμία παραίτηση!

672
Η Ελλάδα καίγεται

Τελικά (πάλι) έφταιγε η κλιματική αλλαγή;

Η επόμενη μέρα της φωτιάς που ξέσπασε στη Βαρυμπόμπη βρίσκει εκατοντάδες πολίτες να κλαίνε για τις περιουσίες τους τις οποίες τις κατέκαψε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον 80 σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες και πλέον το ερώτημα που υπάρχει είναι το «γιατί»! Γιατί μια φωτιά που ξέσπασε στην Αττική, δίπλα στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν μπόρεσε να τεθεί υπό έλεγχο;

Ήταν Ιούνιος όταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς διαφήμιζε την «αντιπυρική θωράκιση» στο Τατόι, ένα ακόμη σόου και μια ακόμη φιέστα που έμεινε μόνο στο επικοινωνιακό επίπεδο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επικαλέστηκε χθες τους ισχυρούς (!) ανέμους, κάνοντας λόγο «έξι μποφόρ ανέμου». Κάτι που προφανώς δεν ισχύει, καθώς μετά βίας ξεπερνούσε τα 2 μποφόρ η ένταση του ανέμου.

Γιατί έμειναν καθηλωμένα τα Canadair

Η καθήλωση λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και βλαβών των περισσοτέρων από 15 ( εννιά CL-215 και έξι CL-415) πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair συνέβαλε καθοριστικά στην επέκταση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή Βαρυμπόμπης –Θρακομακεδόνων το τελευταίο 24ωρο.

Ελάχιστη ώρα, τα εν λόγω αεροσκάφη που μεταφέρουν από 4,5 έως 6,5 τόνους νερού συμμετείχαν στις προσπάθειες δασοπυρόσβεσης, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επέκταση του πύρινου μετώπου.

Κι έτσι αδίκως αναζητούνταν από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και πυρόπληκτους στις δημόσιες εκκλήσεις τους για από αέρος βοήθεια.

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων δυνάμεων, τα μικρά αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη (τράκτορες) που μεταφερουν όμως μόνο 2,5 τόνους νερού κι έχουν συμπληρωματικό ρόλο όπως και το ρωσικό μεγαθήριο Beriev Be-200 με διμελές πλήρωμα που είναι ικανό να συγκεντρώνει 12 τόνους νερού σε 14 δευτερόλεπτα από θάλασσες με κύματα έως 1,2 μέτρα. Με αναφορές στελεχών της Κατεχάκη ότι γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματικό , ύστερα από την σταδιακή προσαρμογή των Ρώσων πιλότων στο ελληνικό «ανάγλυφο» αφού αρχικά έριχναν νερό από σχετικά μεγάλο ύψος.

Επειδή λοιπόν η πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης ξεκίνησε περίπου στη μία το μεσημέρι όταν η θερμοκρασία ήταν της τάξης του 42-44 βαθμών ήταν σχεδόν αδύνατη η απογείωση των περισσοτέρων από τα αεροσκάφη CL-215 που βρίσκονταν κυρίως σε περιφερειακά αεροδρόμια όπως της Ανδραβίδας κι άλλων.

Πολλές φορές βάσεις των εν λόγω αεροσκαφών είναι τα αεροδρόμια σε Σκύρο και Πρέβεζα. Ακόμη είχαν παρουσιασθεί βλάβες σε τουλάχιστον τρία από τα CL-415 που είχαν επιχειρήσει στην Ρόδο και σε άλλες πυρκαγιές, ενώ ένα από αυτό που είχε σταλεί για να υποβοηθήσει την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Σαρδηνία είχε παρουσιάσει βλάβη αλλά τελικώς επέστρεψε στην χώρα μας.

Τι λέει ο μετεωρολόγος Κ.Λαγουβάρδος 

«Δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να δημιουργηθεί το φαινόμενο της “χοάνης” στη χθεσινή πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης. Καλό είναι, αυτά τα πράγματα να περιγράφονται από μετεωρολόγους. Εγώ δεν μιλάω για σεισμούς» είπε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιου Λέκκα, ο οποίος μίλησε για τη μορφολογία της περιοχής που προσομοιάζει με «χοάνη» ανάμεσα σε Πάρνηθα και Πεντέλη, κάτι – που όπως – ευνοεί την εξάπλωση της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, φαίνεται ξεκάθαρα σε βίντεο ότι αρχικά «ο καπνός σηκώνεται κατακόρυφα σαν μια καμινάδα. Αυτό είναι ένδειξη ότι δεν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν και ενισχύθηκαν οι άνεμοι από τη φωτιά, από το τεράστιο θερμικό φορτίο που αναπτύχθηκε».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η συζήτηση σε μια πυρκαγιά, δεν πρέπει να περιορίζεται στον άνεμο.

«Στο Μάτι είχαμε μια ακραία συμπεριφορά του ανέμου, εδώ έχουμε μια ακραία συμπεριφορά της θερμοκρασίας και της ξηρότητας της καύσιμης ύλης», εξήγησε, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη περιοχή με πυκνά δάση, δύσβατα ρέματα και ξερά κλαδιά και δέντρα που είχαν πέσει από την κακοκαιρία Μήδεια και δεν είχε γίνει καθαρισμός. Σημείωσε ότι αυτή η καύσιμη ύλη είχε «στεγνώσει» από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε για 9η ημέρα, αλλά και από τον προηγούμενο καύσωνα του Ιουλίου.

Έκανε λόγο για μέτριο άνεμο, που δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια ανάπτυξη φωτιάς και μίλησε για ελλείψεις στη αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. «Έχω την αίσθηση ότι υποτιμήσαμε λίγο τον καύσωνα και ως προς τις πυρκαγιές και ως προς τους ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά αδειάζοντας την κυβέρνηση που δια του κ. Χρυσοχοϊδη δήλωνε πως «μας βρήκε έτοιμους»!

Αναφέρθηκε σε όλη αυτή τη συζήτηση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα για το εάν είναι υπερβολική η λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους. «44 και 45 βαθμοί, δεν είναι υπερβολή. Το να έχεις 36-37 βαθμούς ελάχιστη θερμοκρασία, είναι κάτι που καταπονεί τον ανθρώπινο οργανισμό και όταν αυτό συμβαίνει για ημέρες. Μιλάμε για ένα ακραίο φαινόμενο, το οποίο δεν φαίνεται όπως ο βροχή ή το χαλάζι, είναι όμως εξίσου επικίνδυνο για τις δασικές πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Λαγουβάρδος.

Και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει ούτε μια δήλωση αυτοκριτικής από την κυβέρνηση, ούτε ένα συγγνώμη, παρά μόνο «εμείς τα κάναμε τέλεια και ο καιρός φταίει που κάηκαν τα σπίτια σας». Ενώ για παραιτήσεις… φυσικά ούτε λόγος. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας