Η Ελλάδα εκτεθειμένη στο σοκ επιτοκίων-10ετές ομόλογο 1,31% από 0,55%

542
Η Ελλάδα εκτεθειμένη στο σοκ επιτοκίων

Ο πληθωρισμός θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και ο συνδυασμός, επιδεινούμενος πληθωρισμός, αύξηση χρέους και δυσμενής εικόνα στα ελλείμματα θα διαμορφώσουν ξανά μια αρνητική εικόνα για την Ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται πανευρωπαϊκά και διεθνώς ένα φαινόμενο η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων και η εκτίναξη των αποδόσεων… π.χ. το ελληνικό 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε από 0,55% το τελευταίο διάστημα στο 1,31%.
Η εκτίναξη αυτή συνέβη μέσα στον Οκτώβριο του 2021 από 0,55% που ήταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε στις 29 Οκτωβρίου 2021 στο 1,34% ενδοσυνεδριακά για να σταθεροποιηθεί στο 1,31%.
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει παρ΄ ότι η ΕΚΤ δεν θα αφήσει ακάλυπτα τα ελληνικά ομόλογα άπαξ και λήγει το πρόγραμμα πανδημίας και η ελληνική οικονομία ως γνωστό δεν πληροί τα κριτήρια να βρίσκεται σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει βαθμολογία investment grade και τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται ακόμη σκουπίδια.
Παρ΄ ότι η ΕΚΤ θα δώσει κάποιο waiver κάποιας μορφής επέκταση η επιδείνωση στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο έχει αναρριχηθεί στο 1,12% από 0,70% και το Πορτογαλικό στο 0,52% από 0,25%.

Γιατί η Ελλάδα ξανά με την χειρότερη συμπεριφορά στα ομόλογα;

Προφανώς οι λόγοι για την εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα στα ομόλογα με την μεγαλύτερη επιδείνωση στην ευρωζώνη είναι πολλοί.

1)Η Ελλάδα τέλη Μαρτίου 2022 ενώ λήγει το πρόγραμμα πανδημίας και ενώ η ΕΚΤ θα δώσει κάποιο waiver κάποια επέκταση ώστε να διατηρήσει την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων για πράξεις νομισματικής πολιτικής, αναδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος.

2)Το ελληνικό χρέος μαζί με τα repos φθάνει στα 400 δισεκ. ενώ χωρίς τα repos στα 355 με 358 δισεκ. καθιστώντας την Ελλάδα την πιο επιβαρυμένη χώρα ως προς το δημόσιο χρέος της.
Η Ελλάδα είναι υπότροπη στο ζήτημα του χρέους και οποιαδήποτε σοκ επιτοκίων θα εγκλωβίσει το δημόσιο χρέος σε καθοδικό σπιράλ.

3)Τα δημοσιονομικά ελλείμματα συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στην διαχείριση των δημοσίων οικονομικών ενώ η εντύπωση που δίδεται εν μέσω πληθωρισμού ότι η ανάπτυξη θα είναι διαρκής… είναι νεφελώδες επιχείρημα.
Οποιαδήποτε σοκ θα έχει στην Ελλάδα αρνητική επίδραση πολλαπλάσια από ότι τις άλλες χώρες.
Αυτό δείχνει και η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων και η αντίστοιχη πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων.

4)Η Ελλάδα από το 2023 θα υποχρεωθεί να επανέλθει στους δημοσιονομικούς κανόνες κοινώς θα υποχρεωθεί να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος.
Η Ελλάδα έχει υποχρέωση για 40 χρόνια να δεσμεύει το 2,2% του ΑΕΠ ως πλεόνασμα για το χρέος.
Αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται δυσμενής καθώς οποιαδήποτε απόκλιση στο ΑΕΠ και στην οικονομική ανάπτυξη… θα δεσμεύει την κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει δημοσιονομική ευελιξία.

5)Λόγω της πανδημίας δέχθηκαν οι δανειστές η Ελλάδα να εξοκείλει σε χρέος και ελλείμματα αλλά αυτό δεν αποτελεί κανονικότητα αλλά παθογένεια και τοξικότητα.
Η Ελλάδα μπορεί να ωραιοποιεί τα δημόσια οικονομικά της αλλά στην πράξη δεν έχει επιτύχει βελτίωση σε βασικούς οικονομικούς τομείς.
Συνεχίζει να είναι σε χειρότερη θέση από ότι το 2019.

6)Ένας από τους βασικούς λόγους που οι οίκοι αξιολόγησης όπως η Standard and Poor’s δεν αναβάθμισε την Ελλάδα είναι ότι αντιλαμβάνεται ότι η χώρα είναι επιρρεπής στα συστημικά σοκ.
Στις 19 Νοεμβρίου 2021 θα αξιολογήσει την Ελλάδα η Moody’s που βαθμολογεί την χώρα με Ba3 και σταθερές προοπτικές.
Αναμενόταν αναβάθμιση αλλά αυτό δεν είναι και πολύ πιθανό σενάριο.
Να σημειωθεί ότι όσο πλησιάζει στην επενδυτική βαθμίδα, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Με ρεαλιστικά κριτήρια η Ελλάδα δεν άξιζε ποτέ να έχει αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο αναφοράς 0,55% αλλά 3% αυτή είναι η δίκαιη απόδοση σε σχέση με το ρίσκο χώρας.
Το CDS το παράγωγο των ομολόγων βελτιώθηκε επειδή η ΕΚΤ έχει αγοράσει 31 με 32 δισεκ. ελληνικών ομολόγων αλλά αυτό δεν είναι υγιής κατάσταση αλλά παραδοξολογία.

7)Η επιδείνωση στα κρατικά ομόλογα θα επιδράσει αρνητικά και στα τραπεζικά και εταιρικά ομόλογα.
Μέχρι τώρα η επίδραση είναι οριακή στα τραπεζικά ομόλογα αλλά οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο κρατικό χρέος θα επηρεάσει δυσμενώς και τα τραπεζικά ομόλογα.
Σίγουρα επηρέασε τις μετοχές στο χρηματιστήριο τραπεζών και μη τραπεζικών μετοχών επειδή υπάρχει ανησυχία ότι η εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα επιδεινώσει και τα εταιρικά ομόλογα.

8)Ο πληθωρισμός θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και ο συνδυασμός, επιδεινούμενος πληθωρισμός, αύξηση χρέους και δυσμενής εικόνα στα ελλείμματα θα διαμορφώσουν ξανά μια αρνητική εικόνα για την Ελλάδα.
Ήδη το χρηματιστήριο είναι στάσιμο 7 μήνες προεξοφλεί την στασιμότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας