Κ.Μητσοτάκης: «Η ταυτόχρονη προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών είναι ανέφικτη»
Η Ελλάδα καίγεται εδώ και τέσσερις πλέον μέρες και η κυβέρνηση… έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, λόγω της εγκληματικής της ανικανότητας να διαχειριστεί κάθε έκτακτη ανάγκη.
Από την πρώτη στιγμή αφέθηκαν στο έλεος της φωτιάς οι περιοχές, καθώς ελάχιστα εναέρια μέσα επιχείρησαν. Ο λόγος; Ότι πολύ απλά δεν υπήρχαν! Αφού ακόμα (!) παλεύουμε με τα απαρχαιωμένα Canadair, τα οποία έχουν ζημιές, και περιμένουμε μόνο από ένα Beriev Be-200 να σβήσει όλες τις φωτιές της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε διάγγελμα την Παρασκευή για να ενημερώσει… πως δεν μπορεί να θέσει σε έλεγχο τη φωτιά, αλλά και πως γι’ αυτό δεν φταίει η ανικανότητα της κυβέρνησης του, αλλά η κλιματική αλλαγή!
Ο πρωθυπουργός προετοίμασε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι ακόμα πιο δύσκολες, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ταυτόχρονα τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες και το περιβάλλον.
«Αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, όπως, δυστυχώς συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά από 10 ημέρες καύσωνα καλούμαστε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα δεκάδες δασικές πυρκαγιές, είπε και συμπλήρωσε: «Τρεις από αυτές, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Ηλεία είναι τεραστίων διαστάσεων και έντασης».
«Η προτεραιότητά μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο περιμένουμε ισχυρούς δυτικούς ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη».
Για τρίτη νύχτα βρέθηκε σε πύρινο κλοιό η χώρα μας, με τα πιο δύσκολα μέτωπα να είναι σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία. Εκατοντάδες κάτοικοι χρειάστηκε να μετακινηθούν σε ασφαλές μέρος, καθώς ο βασικός στόχος είναι να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή.
Πολίτες ξαγρύπνησαν με τον φόβο, την ανασφάλεια, αλλά και την απόγνωση να τους κυριεύει. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που αρνούνταν να εγκαταλείψουν την περιουσία τους, θεωρώντας ότι μπορούν να την προστατεύσουν οι ίδιοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας. Πόρτα-πόρτα οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα, ενώ με ντουντούκες φώναζαν «αποχωρήστε άμεσα από την περιοχή».
Το 112 έστειλε μήνυμα το πρωί, στις 03:20, για εκκένωση της περιοχής του Βόθωνα προς Μαραθώνα – Νέα Μάκρη.
Το 112 έστειλε νωρίτερα ακόμα δύο διαφορετικά μηνύματα. Το πρώτο ανέφερε «αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι ή Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα – Νέα_Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος – Καπανδριτίου».
Το δεύτερο ανέφερε τα εξής: «Αν βρίσκεστε στον Οικισμό Πευκόφυτου ή τον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας».
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ δύο εθελοντές πυροσβέστες. Πέντε εγκαυματίες, τρεις από την Δροσοπηγή και δύο από το Κρυονέρι, διακομίστηκαν με ελαφρά εγκαύματα στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Δεκάδες ήταν οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ, καθώς πολίτες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τους πυκνούς καπνούς. Ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, η ατμόσφαιρα τη νύχτα ήταν αποπνικτική.
Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, η φωτιά κατευθύνθηκε προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ με τεράστιες ταχύτητες έφτασε έως την Εθνική Οδό, στο ύψος των Αφιδνών πριν από τα διόδια. Κάθε λεπτό ήταν κρίσιμο, καθώς η αγωνία ήταν μεγάλη ώστε να μην φτάσει στον Άγιο Στέφανο η πυρκαγιά, καθώς τότε η κατάσταση θα γινόταν ακόμα πιο δύσκολη.
Τα ξημερώματα έκλεισε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό από Κηφισιά έως και τα Οινόφυτα, λόγω της κατάστασης. Την ίδια ώρα, συχνές ήταν οι διακοπές ρεύματος κυρίως στις περιοχές που η πυρκαγιά μαινόταν.
Παράλληλα, νωρίς το βράδυ, η δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα εκκενώθηκε. Η επιχείρηση συντονίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, και οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα.
Πολλές ήταν και οι εκκλήσεις από φιλοζωικές οργανώσεις, ζητώντας βοήθεια και εθελοντές ώστε να μετακινήσουν σε ασφαλές σημείο δεκάδες ζωάκια που κινδύνευαν από τη φωτιά, είτε γιατί ήταν αδέσποτα είτε γιατί τα εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους. Συγκινητική ήταν και η προσφορά εθελοντών, που μετέφεραν εκατοντάδες νερά, αλλά και φαγητό, ώστε να το μοιράσουν στους πυροσβέστες που βρίσκονταν εκεί για περισσότερο από ένα 24ωρο.
Εύβοια
Στην Εύβοια, η μανία της πυρκαγιάς έφτασε έως την παραλία της Αγίας Άννας. Περισσότεροι από 128 πολίτες απομακρύνθηκαν λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα με έξι βάρκες με προορισμό το Μαντούδι Ευβοίας. Μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για σπίτια που κάηκαν ολοσχερώς. Σε δραματικό τόνο, ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν όλα τα χωριά της ανατολικής πλευράς, σημειώνοντας πως «δυστυχώς οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη».
Ηλεία
Τρία ήταν τα μέτωπα τη νύχτα στην Ηλεία με τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλο, να καταγγέλλει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Παράλληλα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Ελαίας και Καλλιθέας. Η φωτιά είχε κατεύθυνση προς τον Άγιο Σπυρίδωνα και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους. Από το μεσημέρι της Πέμπτης, η πυροσβεστική έδωσε εντολή για την προληπτική εκκένωση δέκα κοινοτήτων. Πρόκειται για τις κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα. Ήδη από την Τετάρτη, έχουν εκκενωθεί 29 περιοχές, η Αρχαία Ολυμπία και οι κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω-Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.
Μάνη
Την προληπτική εκκένωση επτά κοινοτήτων στην ανατολική Μάνη έχει ζητήσει τις τελευταίες ώρες η Πυροσβεστική, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή και η οποία εκδηλώθηκε πριν από τρεις ημέρες στην περιοχή Καστάνια, της Λακωνίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έγινε εισήγηση για την εκκένωση των κοινοτήτων Βαθύ, Καμάρες, Κρήνη, Γέρμα, Καρέα, Κρυονέρι και Σκαμνάνι, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει εισήγηση για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων, Μυρσίνη, Κονάκια και Σιδηρόκαστρο.
Δωρίδα
Στη Δωρίδα Φωκίδας, μαινόταν όλη τη νύχτα η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε χορτολιβαδική έκταση. Το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν μεγαλύτερο από 8 χιλιόμετρα. Στις 22:10 εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση του Τολοφώνα στην Ερατεινή, ενώ οι καμπάνες σήμαναν για να φύγουν οι πολίτες. Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι εκκενώσεις της Ελαίας και της Καλλιθέας. Η φωτιά είχε κατεύθυνση προς τον Άγιο Σπυρίδωνα και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.
Συναγερμός και διεθνής βοήθεια
Μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Επιπλέον, ζητήθηκε να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις σήμερα Παρασκευή. Στην έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε πως μέσα σε ένα 24ώρο εκδηλώθηκαν 99 νέες πυρκαγιές και μέχρι το βράδυ ενεργά μέτωπα ήταν περίπου οι 57. «Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται για τις επόμενες ημέρες μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου όλη η χώρα λόγω του πάρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα ισχύσει από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν δυνάμεις από πέντε χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Αναμένονται αεροσκάφη και πυροσβέστες από Γαλλία, Σουηδία, Ρουμανία και Ελβετία, ενώ ήδη συνδράμουν δυνάμεις από την Κύπρο.