Σε διάλογο κάλεσε ο Γ. Βαρουφάκης τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ αλλά και το ΚΚΕ προκειμένου να βρουν κοινή βάση για τη θετική αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων“, ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 έχει καταθέσει και τη δική του πρόταση για τα “κόκκινα δάνεια”.
Καταρχάς έχουμε να πούμε ότι η πρόταση που παρουσίασε ο Γ.Βαρουφάκης για τα “κόκκινα δάνεια” και τη δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας είναι για γέλια και για κλάματα.
Διότι αυτό που προτείνει ο Γ.Β είναι να φορτωθεί τα “κόκκινα δάνεια” το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος, και συγκεκριμένα μια δημόσια εταιρεία αναδιάρθρωσης και διαχείρισης ιδιωτικών χρεών, εξασφαλίζοντας τις τράπεζες για την μεταφορά αυτών των δανείων μαζί με τις τυχόν υποθήκες τους στην εν λόγω εταιρεία, με τίτλους του δημοσίου ίσης ονομαστικής αξίας με τα δάνεια. Έτσι θα είναι το δημόσιο πλέον εκείνο, που κατά την πρόταση του Γ.Β, θα κυνηγάει τους δανειολήπτες, θα τιτλοποιεί τα δάνεια τους και θα τα πουλά σε funds, ενώ θα απαιτεί να πληρώνουν “δόσεις” οι οφειλέτες έως το 1/3 των όποιων εισοδημάτων τους. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Πέραν αυτού η πρόταση Βαρουφάκη περισσότερο φαντάζει ως μια πρόταση συνοικεσίου με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, παρά ως μια κίνηση για τα “κόκκινα δάνεια”.
Γιατί δεν πιστεύουμε ότι ο Γ. Bαρουφάκης είναι τόσο αφελής για να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στήσει βροχή από δίκες σε αγωνιστές κατά των πλειστηριασμών, μεταξύ των οποίων και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, που θεσμοθέτησε τους αδιαφανείς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μετέτρεψε σε ιδιώνυμο αδίκημα την παρεμπόδιση τους, ενώ δέχθηκε να αρθεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας όχι από τον Μάη αλλά από την 1/1 του 2020, μπορεί τώρα αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ από θεματοφύλακας των τραπεζών να μετατραπεί σε υποστηρικτή των ανήμπορων δανειοληπτών.
Οι διέξοδοι για τα “κόκκινα δάνεια” και την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι πολλές.
Μια από αυτές που μπορεί να συμβάλλει άμεσα και θετικά είναι να αρθεί η νομοθετική απαγόρευση και να μπορούν τα “κόκκινα δάνεια” να πωλούνται στην ίδια τιμή που πωλούνται στα funds ( 10-20% της ονομαστικής τους αξίας) απευθείας στους δανειoλήπτες ενώ στους αποδεδειγμένα πιο φτωχούς εξ αυτών να επιβάλλεται σεισάχθεια.
Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα!
Γιώργος Αρτινός