Η Γερμανία, έχοντας ως συμμάχους την Ολλανδία, την Αυστρία, την Φιλανδία και μια σειρά ακόμα χώρες δορυφόρους και παρακολουθήματά της, έβγαλε εκτός ατζέντας του Eurogroup τα ευρωομόλογα ή αλλιώς Corona bonds για την περίσταση, αν και όπως έχουμε τονίσει τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν ουσιαστική λύση στην κρίση, αφού και αυτά είναι δάνεια, έστω με ευνοϊκότερους όρους και χώρες με υψηλά χρέη, όπως η Ελλάδα, δεν αντέχουν το βάρος νέων χρεών και θα βουλιάξουν.
Αυτό που χρειάζονται σε αυτή τη φάση, ειδικότερα οι οικονομικά πιο αδύναμες χώρες, είναι η τύπωση χρήματος που θα χρηματοδοτήσει γενναία με δωρεάν χρήμα τα κράτη-μέλη, πράγμα, όμως, που δεν επιτρέπει η Ε.Ε και για αυτό και μια σειρά άλλους λόγους, είναι αναγκαίο για αυτές τις χώρες το εθνικό νόμισμα.
Για να επανέλθουμε, αυτό που ίσως καταγραφεί στο ανακοινωθέν του Eurogroup είναι η πρόταση της “πονηράς” Γαλλίας, η οποία ήταν η πρώτη που ελισσόμενη πούλησε τους “9“, για ένα κοινό Ταμείο που θα χρηματοδοτήσει τις χώρες, οι οποίες θα εξοφλούν τα χρέη τους με ένα ειδικό “φόρο αλληλεγγύης” .
Και αυτή η πρόταση, όμως, αν περιληφθεί στο ανακοινωθέν του Eurogroup, θα αναγράφεται πως θα εξεταστεί στο μέλλον… δηλαδή και αυτή παραπέμπεται στις καλένδες.
Όλα δείχνουν ότι η Γερμανία και η παρέα της θα καταγάγουν για άλλη μια φορά μια θριαμβευτική νίκη απέναντι στους φλύαρους και ανέτοιμους “9” οι οποίοι, ως όμηροι της ευρωφυλακής, θα εξευτελιστούν, αφού δεν τολμούν να θέσουν σοβαρά στο τραπέζι τη μόνη εναλλακτική λύση που θα έβαζε σε δοκιμασία το γερμανικό κατασκεύασμα, που έχει καταντήσει η ευρωζώνη και η Ε.Ε: την αποδέσμευση από αυτές.
Ο δήθεν “συμβιβασμός” που φαίνεται θα καταλήξουν στο Eurogroup, αφορά τη δυνατότητα περιορισμένης δανειοδότησης με “όρους” (“μνημόνια“) των κρατών-μελών που το επιθυμούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (ESM) σε ύψος 2% περίπου του ΑΕΠ που σημαίνει για την Ελλάδα ένα πολύ περιορισμένο ποσό γύρω στα 4 δις ευρώ.
Η Γερμανία και κυρίως οι άλλες βόρειες χώρες, αρνούνται πεισματικά και αυτή η περιορισμένη χρηματοδότηση από τον ESM να δοθεί χωρίς όρους, όπως άλλωστε προβλέπει και ο κανονισμός του ESM.
Το θέμα που εκκρεμεί προς διαπραγμάτευση στο Eurogroup δεν είναι το αν υπάρχουν ή όχι οι όροι αλλά η έκταση, το μέγεθος και το βάθος αυτών των όρων, οι οποίοι μπορεί να κλιμακώνονται με τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου ή και να αποκτούν μεγαλύτερη ένταση και έκταση αν το ποσό δανειοδότησης του κράτους-μέλους μπορεί να υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ.
Μια τέτοια κατάληξη του Eurogroup είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς σε χώρες με οξύτατα προβλήματα και ειδικότερα στην Ιταλία, όπου σημειώνονται μεγάλες αντιδράσεις ενάντια στο ευρώ και την Ε.Ε για την απουσία κάθε ίχνους αλληλεγγύης από μέρους της στην Ιταλία.
Η κυβέρνηση Κόντε εφόσον αποδεχθεί την ουσιαστική εγκατάλειψη του ευρωομολόγου και την προσφυγή σε δάνεια από τον ESM υπό μνημονιακούς όρους, εκείνης ή της άλλης μορφής, στην ουσία θα έχει κάνει πολιτικό χαρακίρι με απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ιταλία της οποίας, δυστυχώς, όλες οι δυνάμεις του αντιφασιστικού τόξου είναι δογματικά προσκολλημένες στο ευρω-ιερατείο των Βρυξελλών και το γερμανο-ευρωπαϊκό άρμα.
Φυσικά, για την Ελλάδα ούτε λόγος, αφού για το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο ισχύει το δόγμα: Γερμανία über alles .
Ως πότε, όμως, ο λαός μας και οι λαοί της Ευρώπης θα ανέχονται την γερμανική ευρωπαϊκή “φυλακή“. Ως πότε θα βλέπουν μετά από κάθε κρίση να βγαίνει ακόμα πιο δυνατή και πιο επικυρίαρχη η Γερμανία για να ληστεύει και να ποδοπατάει στο “λαιμό” τους λαούς του Ευρωπαϊκού “Νότου”.
Ν.Ζ