Η «απάτη» της συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας και οι βολικές προκαταλήψεις

1651
Ιαπωνίας

Τα πιο επικίνδυνα fake news της εποχής μας είναι οι ιστορίες που εμπίπτουν στην κατηγορία «πολύ καλό για να είναι αληθινό». Όπως αυτό ότι ΕΕ και Ιαπωνία έφτασαν σε «εμπορική συμφωνία». Το πρόβλημα με την «εμπορική συμφωνία» ΕΕ-Ιαπωνίας είναι απλά ότι δεν είναι ακόμα εμπορική συμφωνία.
Τα δύσκολα κομμάτια απομένει να συμφωνηθούν, περιλαμβανομένης της ενοχλητικής ερώτησης αναφορικά με τα δικαστήρια που θα κρίνουν τους επενδυτές. Το τελευταίο ήταν ο λόγος που η οικονομική και εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά σχεδόν κατέρρευσε την περσινή χρονιά. Τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ έγιναν έκτοτε πιο εχθρικά σε τέτοια «ιδιωτικά δικαστήρια» που παρακάμπτουν τα εθνικά συστήματα δικαιοσύνης.
Γιατί λοιπόν ΕΕ και Ιαπωνία ανακοίνωσαν μια συμφωνία που δεν είναι ακόμα έτοιμη; Δείτε τη συγκυρία. Είχε στόχο να είναι ένα «πραξικόπημα δημοσίων σχέσεων» παραμονές των G20. Η ΕΕ ήθελε να σηματοδοτήσει τη δέσμευσή της στο ελεύθερο εμπόριο και να απομονώσει τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η χωρίς κριτική αποδοχή της ιστορίας της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού για το οποίο οι ψυχολόγοι αναφέρονται ως «προκατάληψη επιβεβαίωσης» (confirmation bias), η τάση να φιλτράρουμε και να εξαιρούμε οτιδήποτε δεν είναι συμβατό με τις πεποιθήσεις μας.
Πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο, έτσι, θέλουμε η συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας να είναι αληθινή. Και μετά κάνουμε το μοιραίο βήμα να πιστεύουμε ότι είναι καθώς αρνούμαστε να την αποκαλέσουμε αυτό που πραγματικά είναι: Μια επαίσχυντη προσπάθεια χειραγώγησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας