Η έκθεση αυτοψίας «καίει» την εργοδοσία για τον θάνατο του Χρ.Ζορμπά

1045
αυτοψίας

Φως στις συνθήκες θανάτου του ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά, στις 6 Ιουνίου, εν ώρα εργασίας στο εργοστάσιο «Ήπειρος» στην Άρτα ρίχνει το πόρισμα του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άρτας, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η έκθεση αυτοψίας στον χώρο του δυστυχήματος έγινε δύο μέρες μετά το θάνατο από ηλεκτροπληξία του 29χρονου και αναδεικνύει ανεπαρκέστατα μέτρα ασφαλείας στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, που διαθέτει δύο από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και έχει ετήσιο τζίρο περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Χρήστος Ζορμπάς, με καταγωγή από το Αθαμάνιο Άρτας, ήταν απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Πάτρας και εργαζόταν τους τελευταίους μήνες ως ηλεκτρολόγος στη βιομηχανία. Το απόγευμα της 6ης Ιουνίου κλήθηκε με συναδέλφους του, ηλεκτρολόγους στην ίδια επιχείρηση, να επισκευάσουν συσκευαστικό μηχάνημα. Στη συνέχεια, ο Ζορμπάς επιχείρησε να αλλάξει καμένες λάμπες φθορίου που βρίσκονταν στην οροφή του χώρου παραγωγής, σε ύψος εξίμισι μέτρων.

Για αυτόν τον λόγο, ανέβηκε στο πατάρι, όπου άρχισε να αντικαθιστά τις καμένες λάμπες, αλλά διαπίστωσε ότι κάποιες εξακολουθούσαν να μην ανάβουν. Ανέβηκε ξανά στο πατάρι για να ελέγξει το κουτί διακλάδωσης (τροφοδοτικό) αλλά άργησε να δώσει σημεία ζωής.

Οι συνάδελφοί του τον βρήκαν νεκρό, μπρούμυτα, πάνω στο τροφοδοτικό κουτί. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Άρτας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η οικογένειά του ειδοποιήθηκε από τρίτους, αφού η εργοδοσία δεν την ειδοποίησε αμέσως, ισχυριζόμενη ότι δεν γνώριζε τα στοιχεία επικοινωνίας.

Εγκληματικές ευθύνες

Η οικογένεια του 29χρονου, Χρήστου Ζορμπά, ζητάει απονομή δικαιοσύνης

Σύμφωνα με το πόρισμα, στο πατάρι «υπήρχε ηλεκτρικός βοηθητικός πίνακας 400 Volt, με ασφάλειες 16 και 10 Amber, στον οποίο δεν έχει τοποθετηθεί ηλεκτρολογικός αντηλεκτροπληξιακός διακόπτης (ρελέ διαφυγής).

Στον χώρο, που ήταν δύσκολα προσβάσιμος, υπήρχε στο δάπεδο καλώδιο που ήταν συνδεδεμένο με δυο τροφοδοτικά τριών φάσεων μέσα σε πλαστικά κουτιά, τα οποία βρέθηκαν ανοιχτά στο δάπεδο […] Ο θανών κρατούσε έναν κόφτη στο δεξί χέρι, μονωτική ταινία, φακό και δεματικά καλώδια. Κατά τη συνδεσμολογία των καλωδίων ήρθε σε επαφή με σημείο υπό τάση με αποτέλεσμα η τάση ρεύματος των 220 Volt να τον χτυπήσει και να τον κεραυνοβολήσει με ένταση 16 Amber».

Το πόρισμα αναφέρεται στις ευθύνες της εργοδοσίας σημειώνοντας ότι «δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ασφαλείας, καθώς και ότι δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ανάθεσης εργασίας σε εργαζόμενους με γνώσεις και εκπαίδευση για ασφαλείς πρακτικές». Οι επιθεωρητές ζητούν να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα από ειδικό πραγματογνώμονα σχετικά με το αν η ύπαρξη ρελέ θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τον θάνατο του 29χρονου.

Τον διορισμό πραγματογνώμονα ζητά από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του Χρήστου, η οποία έχει μηνύσει την εργοδοσία ζητώντας να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Το πόρισμα των επιθεωρητών εστάλη στην εισαγγελική αρχή, η οποία αναμένεται να ορίσει πραγματογνώμονα προκειμένου να διερευνηθεί κάθε πτυχή του δυστυχήματος. Την ίδια ώρα η βιομηχανία προκήρυξε θέση εργασίας, αναζητώντας τον αντικαταστάτη του 29χρονου, το όνομα του οποίου προστέθηκε στη μακρά λίστα θυμάτων εν ώρα εργασίας.

Πηγή: «ΕφΣυν», Γιώτα Τέσση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας