ΗΠΑ: Η απόλυση Μπόλτον αναδεικνύει αδιέξοδα στη “σκληρή” εξωτερική πολιτική

1053
μπόλτον

Η απόλυση του Τζον Μπόλτον από τη θέση του συμβούλου για θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τραμπ αντιμετωπίζεται από πολιτικούς και σχολιαστές στις ΗΠΑ και διεθνώς, ως ένδειξη των αδιεξόδων της “σκληρής” αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μπόλτον, το «γεράκι» του Λευκού Οίκου και βασικός αρχιτέκτονας της αυστηρής στάσης του Τραμπ απέναντι στο Ιράν, ήταν γνωστό ότι πίεζε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο να τηρήσει ακόμη πιο σκληρή γραμμή.

«Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Τζον Μπόλτον. Έχω συνεργαστεί πολύ καλά μαζί του και κατά την άποψή μου έκανε καλή δουλειά. Όμως σε τελική ανάλυση, η απόφαση επαφίεται στον πρόεδρο. Έχει το δικαίωμα να έχει γύρω του τους ανθρώπους που επιθυμεί», είπε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, εκ των κορυφαίων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

«Ο Μπόλτον έφερε την αντιπάθειά του, σήμα κατατεθέν, για τα Ηνωμένα Έθνη και για άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στον Λευκό Οίκο. Υπό την επίβλεψή του, οι ΗΠΑ φρόντισαν να περιθωριοποιηθεί ο ΟΗΕ σε κρίσεις όπως εκείνες της Λιβύης και της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση Τραμπ ήταν έντονα επιφυλακτική απέναντι στην πολυμέρεια και πριν από την άφιξη του Μπόλτον (στον Λευκό Οίκο) και είναι απίθανο να την εναγκαλιστεί τώρα που εκείνος έφυγε. Όμως οι ΗΠΑ ίσως να αφιερώσουν λιγότερο χρόνο και ενέργεια για την αποδυνάμωση των θεσμών του ΟΗΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρίτσαρντ Γκάουαν, ο διευθυντής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων του ΟΗΕ.

«Ένα σύμπτωμα του προβλήματος έφυγε. Η ρίζα του απολυταρχισμού παραμένει», σχολίασε μέσω Twitter o γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Όταν ρωτήθηκε ποιος θα μιλάει τώρα στους συμμάχους των ΗΠΑ από τον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ απάντησε: «Πιθανότατα ο Τραμπ».

 

Ιράν: «Ένδειξη της αποτυχημένης στρατηγικής των ΗΠΑ»

Ένας σύμβουλος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η απόλυση του Τζον Μπόλτον από τον Αμερικανό πρόεδρο αποτελεί «ένδειξη της αποτυχίας της στρατηγικής μέγιστης πίεσης» που ακολουθεί η Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης.

«Η περιθωριοποίηση και ο επακόλουθος εξοβελισμός του Μπόλτον δεν είναι τυχαία γεγονότα, αλλά μια αποφασιστική ένδειξη της αποτυχίας της στρατηγικής μέγιστης πίεσης των ΗΠΑ απέναντι στην εποικοδομητική αντίσταση του Ιράν», έγραψε ο Χεσαμεντίν Ασερά, σε ανάρτησή του στο Twitter.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας