ΗΠΑ διακινδυνεύουν καταστροφικό πόλεμο για να ανακτήσουν ματαίως την ηγεμονία της

1922
ΗΠΑ διακινδυνεύουν καταστροφικό πόλεμο

Η Αμερική πιστεύει ότι έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες προκλήσεις. Την Ουκρανία στην Ευρώπη και την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στην Ασία

Η κόντρα Ρωσίας-ΗΠΑ καλά κρατεί στην Ουκρανία, ενώ είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε απρόβλεπτες μέχρι πρότινος καταστάσεις.

Όσοι πιστεύουν ότι αν ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία από τη Ρωσία ότι η αντίδραση της Δύσης θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη και ότι θα υπάρξει δυνατότητα ελέγχου  και περιορισμού των επιχειρήσεων μάλλον κοιμούνται ύπνο βαθύ, αφού η δράση φέρνει αντίδραση και θα μπούμε σε διαδικασίες που δεν τιθασεύονται.

Κοινώς αν αρχίσουν να ηχούν τα όπλα, η διπλωματία πάει περίπατο…

Mε αφορμή την Ουκρανική κρίση, Ρωσικό ΜΜΕ σε άρθρο του, αναλύει τη στάση των ΗΠΑ και τους κινδύνους που κατά την άποψη του εμπεριέχει αυτή όχι μόνο στην εν λόγω χώρα, αλλά και  σε Παγκόσμιο επίπεδο, αναφέροντας τα εξής:

Η θέση των ΗΠΑ

Γίνεται προφανές ότι η Αμερική δεν έχει πλέον τη στρατιωτική και οικονομική δύναμη για να διατηρήσει την παγκόσμια ηγεμονία. Ωστόσο, η Αμερική θέλει να διατηρήσει την ηγεμονία της με κάθε κόστος, ακόμα κι αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν καταστροφικό παγκόσμιο πόλεμο.

Η Αμερική πιστεύει ότι έχει να αντιμετωπίσει  δύο μεγάλες προκλήσεις. Την  Ουκρανία στην Ευρώπη και την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στην Ασία.

Στην Ευρώπη, αισθάνεται πρόκληση από τη Ρωσία και στην Ασία η πρόκληση προέρχεται  από την Κίνα.

Ωστόσο η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η κορυφαία προτεραιότητα για την Αμερική.

Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η γενέτειρα του καπιταλισμού, είναι επίσης η γενέτειρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού που θα έπρεπε να αποκαλείται καταλληλότερα ιμπεριαλιστικός πολιτισμός. Για να διατηρηθεί η δυτική κυριαρχία στον κόσμο είναι σημαντικό να υπάρχει μια ισχυρή συμμαχία Αμερικής και Ευρώπης. Οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι έγιναν στην Ευρώπη. Είναι πολύ πιθανό, αν γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, να ξεκινήσει από την Ευρώπη.

Σήμερα, ένας πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ρωγμές της συμμαχίας των ΗΠΑ με χώρες της ΕΕ

Η Αμερική φαίνεται να αισθάνεται ότι η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη μεταβάλλεται προς όφελος της Ρωσίας και αναπτύσσονται ρωγμές στις σχέσεις της Αμερικής με τους Ευρωπαίους συμμάχους της και το υπερατλαντικό χάσμα διευρύνεται. Η συμμαχία της Αμερικής στον κόσμο συρρικνώνεται σε μια αγγλοσαξονική συμμαχία.

Στην Ευρώπη η Αμερική έχει μόνο έναν αξιόπιστο σύμμαχο και αυτός είναι η Αγγλία.

Η Γαλλία διεκδικεί την ανεξαρτησία της. Η Γερμανία δεν φαίνεται να υποστηρίζει με ενθουσιασμό την Αμερική στην εκστρατεία της κατά της Ρωσίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε μόλις στη Μόσχα. Ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί απόλυτα με την αμερικανική εκτίμηση για τη Ρωσία. Φαίνεται να αισθάνεται ότι η Ρωσία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια και επίσης πιστεύει ότι οι αξιώσεις της Ρωσίας  πρέπει να γίνουν σεβαστές.

Το αν η αποστολή του θα οδηγήσει σε διπλωματική λύση μένει να φανεί.

Ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ήταν μόλις στην Αμερική. Δεν είπε τίποτα για τον αγωγό Nord stream 2 που η Αμερική θέλει να κλείσει. Η Γερμανία αρνήθηκε επίσης να στείλει οποιοδήποτε όπλο στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία θέλει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν σε μια πρόσφατη επίσκεψη στη Μόσχα χαρακτήρισε εύλογες τις ρωσικές απαιτήσεις και είπε ότι οι κυρώσεις είναι άσκοπες.

Η Τουρκία δείχνει επίσης πρόθυμη να αναπτύξει ανεξάρτητες σχέσεις με τη Ρωσία.

Η Αμερική φαίνεται να αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει κάτι για να κρατήσει το ΝΑΤΟ και τη δυτική συμμαχία μαζί.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για την Αμερική να πυροδοτήσει την υστερία κατά της Ρωσίας.

Η Αμερική προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία για να προωθήσει τη δική της ατζέντα. Η Αμερική φωνάζει για μια επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ακόμη πιο δυνατά από την ίδια την Ουκρανία. 

Η Ουάσιγκτον αισθάνεται ότι αν ξεκινήσει ένας πόλεμος στην Ευρώπη, τότε το ΝΑΤΟ και οι δυτικοί σύμμαχοί του θα συσπειρωθούν πίσω της.

Η Μπάϊντεν φαίνεται επίσης να αισθάνεται ότι αν συμβεί αυτό τότε μπορεί να νικήσει τη Ρωσία όπως νίκησε το Ιράκ και τη Λιβύη.

Οι ΗΠΑ υποτιμούν τη Ρωσία

Ωστόσο, η Αμερική φαίνεται να υπερεκτιμά κατάφορα τον εαυτό της και να υποτιμά τη Ρωσία.

Πιστεύω ότι αν ξεκινήσει ένας πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι πιο πιθανό να επικρατήσει. Οι λόγοι για αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλοί.

Γεωγραφικά, η Ρωσία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Ουκρανία και  έχει πλεονέκτημα τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ισχύ πυρός

Ο ρωσικός στρατός είναι πολύ πιο πειθαρχημένος και οργανωμένος από τον αμερικανικό και τους δυτικού στρατούς. Η Ρωσία έχει ένα ψυχολογικό πλεονέκτημα. Οι Ρώσοι στρατιώτες θα πολεμήσουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους και την τιμή της. Οι Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί στρατιώτες δεν θα είναι ξεκάθαροι για το τι πολεμούν. Υπάρχει επίσης ένα πολιτιστικό πλεονέκτημα για τους Ρώσους. Πολιτιστικά, Ρώσοι και Ουκρανοί είναι πολύ κοντά. Πολλοί στην ανατολική Ουκρανία μιλούν ρωσικά και πολλοί είναι ρωσικής παιδείας και κουλτούρας

Η Ρωσία και η Κίνα έχουν πολύ στενές και ισχυρές σχέσεις και η Κίνα θα προσπαθήσει να στηρίξει τη Ρωσία με κάθε δυνατό τρόπο. Η Κίνα μπορεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στην Ασία. Μπορεί να βρίσκεται σε ένα από τα τρία μέρη. Ταϊβάν, Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή τα σύνορά της με την Ινδία.

Η Αμερική μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσει σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα. Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα χειρότερο σενάριο. Η Αμερική μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσει σε περισσότερα από δύο μέτωπα.

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Το Ιράν μπορεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο με τους Αμερικανούς συμμάχους στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία θέλει να αναβιώσει τη χαμένη της αυτοκρατορία. Μπορεί να πιστεύει ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επεκτείνει την επικράτειά της.

Κλειδί η στάση της Ινδίας

Η Ινδία θα πρέπει να σκεφτεί βαθιά τις πιθανότητες ενός πολέμου που ξεκινά στην Ασία. Εάν ξεκινήσει ένας πόλεμος στην Ταϊβάν ή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τότε η Αμερική πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα την Κίνα. Ωστόσο, εάν ξεκινήσει ένας πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Κίνας, τότε η Ινδία πρέπει να αντιμετωπίσει την Κίνα. Ωστόσο, δεν πρόκειται να είναι πόλεμος μόνο μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Είναι πολύ πιθανό ότι και το Πακιστάν θα συμμετάσχει στον πόλεμο και η Ινδία πρέπει να πολεμήσει στα δύο μέτωπα.

Η Αμερική θα ήθελε να δει την Ινδία να διεξάγει πόλεμο με την Κίνα αντί να πολεμά η ίδια την Κίνα.

Ωστόσο, η ινδική υποήπειρος μπορεί να γίνει αρένα για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του ινδικού λαού. Η Ινδία πρέπει να προσπαθήσει να προστατεύσει τα συμφέροντα του ινδικού λαού και δεν πρέπει να γίνει πιόνι στο παιχνίδι της Αμερικής.

Η Αμερική πρέπει να εγκαταλείψει την αλαζονεία της και να αποδεχθεί τις νέες πραγματικότητες ότι δεν είναι η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο και ότι ο κόσμος έχει γίνει πολυπολικός.

Δεν πρέπει να ρισκάρει έναν καταστροφικό Παγκόσμιο Πόλεμο για να διατηρήσει την ηγεμονία της.”

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε τη Ρωσική οπτική και τις ενστάσεις απέναντι στις ΗΠΑ

Εκτίμησή μας είναι ότι, το φθηνό αέριο, ο εθνικισμός και η διαφωνία δεν θα είναι αρκετά για να διχάσουν το ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύγκρουσης για την Ουκρανία και τελικά έστω και δύσκολα θα επέλθει συσπείρωση στις τάξεις της Συμμαχίας

Όπλα ,πυρομαχικά και στρατιώτες αποστέλλονται στην Ευρώπη, τα στρατεύματα ενισχύονται  και αγοράζεται χρόνος για καλύτερη προετοιμασία έναντι της Ρωσίας από τις ΗΠΑ

Μέσω της Ουκρανικής κρίσης η Ουάσιγκτον επιχειρεί να ωθήσει την ΕΕ να μπεί σε περίοδο Ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία, επικαιροποιώντας τη σημασία και το ρόλο του ΝΑΤΟ

Αυτό έχει ως σκοπό την περιθωριοποίηση της σημασίας της δημιουργίας του Ευρωστρατού και την διαμόρφωση ψυχροπολεμικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας, έτσι ώστε η ΕΕ να προσδεθεί στο άρμα των ΗΠΑ πολύ στενά.

Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θα έχει ψυχρές σχέσεις με τη Ρωσία με επακόλουθο την αγκίστρωση Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Έτσι η Ρωσία δεν θα μπορεί αφενός να υποστηρίξει την Κίνα αγκιστρώνοντας δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αφετέρου οι ΗΠΑ θα εστιάσουν στην Ασία και την Κίνα

Τέλος για το ενδεχόμενο Τρίτου Παγκοσμίου πολέμου, απλά θα πούμε ότι όλοι ξέρουν ότι δεν θα υπάρξει νικητής και ηττημένος, οπότε και δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να προκληθεί, εκτός και αν έχουν αποφασίσει οι ηγέτες των υπερδυνάμεων να οδηγήσουν την ανθρωπότητα στην αυτοκτονία, αφού όμως είχε πεί ο Αϊνστάιν όταν ρωτήθηκε για τον Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο πως πιστεύει ότι θα διεξαχθεί απάντησε:

“Δεν ξέρω πως θα γίνει. Ο επόμενος όμως μετά από αυτόν θα γίνει με σκαλιστήρια και πέτρες”

Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας