Το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, δυστυχώς, κυριαρχεί εδώ και λίγες μέρες, πριν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας. Κυριαρχεί, γιατί το έθεσε επιτακτικά ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά και την συνεδρίαση του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας και γιατί οι ΗΠΑ και η Γερμανία δείχνουν να στηρίζουν την τουρκική απαράδεκτη θέση.
Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Σοτζού“, αναφέρεται πως την πρόταση για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, την μετέφερε στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανία φέρεται ότι πρότεινε σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Σοτζού, την αποστρατικοποίηση και των δύο πλευρών του Αιγαίου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η Γερμανία, προκειμένου να μειωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να αρχίσει ο διάλογος, φέρεται ότι πρότεινε στην Ελλάδα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα νησιά του Αιγαίου, που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και αντίστοιχα η τελευταία να καταργήσει τη στρατιά του Αιγαίου, η οποία τοποθετήθηκε στη Σμύρνη, στις 20 Ιουλίου το 1975, ως απάντηση στην στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , Μάικ Πομπέο, καταφθάνει στην Ελλάδα και βλέπει πολύ θετικά τις γερμανικές προτάσεις αποστρατιωτικοποίησης.
Να θυμίσουμε ότι παρά τις προσπάθειες διάψευσης από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ, οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών.
Με αυτούς τους όρους θα πάμε στις διερευνητικές συναντήσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά την Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την 1η Οκτωβρίου.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης επιμένουν πως δεν υπάρχει θέμα στο τραπέζι των διερευνητικών συναντήσεων για την αποστρατικοποίηση των νησιών αλλά η πειστικότητά της είναι πάρα πολύ αδύνατη.
Δυστυχώς, αξιόπιστες πληροφορίες που διαθέτει η Iskra, επιμένουν ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, παλαιότερα, έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν επί ενός σχεδίου μερικής, τουλάχιστον, αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και του Έβρου, με την απόσυρση, κυρίως, των λεγόμενων “επιθετικών” οπλικών συστημάτων και με αντάλλαγμα την απομάκρυνση της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου και της στρατιάς του Έβρου σε ένα ορισμένο βάθος, το οποίο θα τεθεί υπό συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra, ότι θα είναι εγκληματικό και προδοτικό για την Ελλάδα ακόμα και να τεθεί υπό συζήτηση θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και του Έβρου. Κάτι ανάλογο είχε κάνει και η χούντα του Παπαδόπουλου στην Κύπρο, με την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει, σχεδόν, ανενόχλητη, η τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.
Κ.Μ