Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να “πράξει ό,τι είναι απαραίτητο” στη Βενεζουέλα, δήλωσε χθες Δευτέρα στο Ρίο ο επικεφαλής της μεικτής διοίκησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για τη Νότια Αμερική (USSOUTHCOM).
Η δήλωση έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επιβάλλει απόλυτο εμπάργκο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
“Δεν θα μιλήσω για τις λεπτομέρειες των σχεδιασμών μας, για το τι θα κάνουμε, αλλά παραμένουμε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή πολιτικές αποφάσεις”, είπε ο ναύαρχος Κρεγκ Φόλερ, κατά τη διάρκεια της έναρξης των ετήσιων κοινών ναυτικών γυμνασίων με τη συμμετοχή εννέα χωρών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, που έχουν βαφτιστεί UNITAS.
“Το αμερικανικό ναυτικό είναι το ισχυρότερο του κόσμου. Εάν ληφθεί πολιτική απόφαση να αναπτυχθεί το ναυτικό, είμαι πεπεισμένος ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι απαιτείται”, τόνισε ο ναύαρχος σε δημοσιογράφους.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον Απρίλιο εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας, για να εντείνει την πίεση που ασκεί στον Μαδούρο, να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία. Κατόπιν, στις αρχές του Αυγούστου, ο Τραμπ διέταξε να δεσμευθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και οι πόροι της Βενεζουέλας στη δικαιοδοσία της χώρας του και απαγόρευσε κάθε συναλλαγή με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας.
“Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικεντρώνεται σε στοχευμένες πιέσεις εναντίον ενός έκνομου καθεστώτος προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει μετάβαση σε νόμιμο καθεστώς, σε μια δημοκρατική εκλεγμένη κυβέρνηση”, είπε ο ναύαρχος Φόλερ.
“Μέρος αυτής της προσπάθειας είναι να εξασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορέσει να φθάσει στον κόσμο που την έχει ανάγκη”, συνέχισε.
Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στη στήριξη του πραξικοπηματία ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί “πρόεδρος της Βενεζουέλας”.
Τα ναυτικά γυμνάσια δύο εβδομάδων στα ανοικτά των βραζιλιάνικων ακτών, στα οποία θα πάρουν μέρος πάνω από 3.300 άνδρες, έχουν εκτός των άλλων σκοπό να σταλεί “ένα μήνυμα στον Μαδούρο”, είπε ο ναύαρχος Φόλερ.