Ημερίδα: «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους» (Παλαιά Βουλή, 19.4.2018)

1421
ημερίδα

Η Iskra έλαβε και δημοσιεύει Δελτίο Τύπου από το “Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα”. Δεν μπορούμε, όμως, παρά να σχολιάσουμε αν και δεν το συνηθίζουμε, το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική ημερίδα έδινε την εικόνα ότι τελεί υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, αφού μόνο σε μια κυβερνητική φιέστα χαιρετίζουν μόνο κυβερνητικά και κυβερνοδιορισμένα πρόσωπα. Κρίμα, πολύ κρίμα, διότι η επιστροφή των αρχαιοτήτων είναι μια εθνική δημοκρατική υπόθεση και αφορά ιδιαίτερα ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις με αγώνες σε αυτά τα κρίσιμα θέματα.

Iskra

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

www.holocaust.gr

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, την Πέμπτη 19.4.2018, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους», η οποία οργανώθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών (ΕΣΔΟΓΕ) και το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Στην ημερίδα μίλησαν οι Μανώλης Γλέζος Η έννοια της λεηλασίας από το Γ΄ Ράιχ»), Βασίλης Κοσμόπουλος, σκηνοθέτης, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου («Η λεηλασία πολιτιστικών αγαθών από το Γ´ Ράιχ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: η περίπτωση της κατεχόμενης Ελλάδας»),  Ελένη Πιπέλια, αρχαιολόγος στη διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού («Λάφυρα πολέμου από την Κατοχή: ένα κεφάλαιο που παραμένει ανοικτό»), Ελευθερία Ακριβοπούλου, αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης («Αρχαία εν κινδύνω στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής») και Γιώργος Τζωράκης, αρχαιολόγος, «’Εν μέσω της μαινομένης καταιγίδος’… Η τύχη των κρητικών αρχαιοτήτων τα χρόνια της Γερμανοϊταλικής Κατοχής (1941-1945)».

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Λυδία Κονιόρδου, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας Πολιτισμού και τ. Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης του 1970 της UNESCΟ,  Ιγνάτιος Αξιώτης, μέλος της Γραμματείας του ΕΣΔΟΓΕ και Τούλα Μαρκέτου, Πρόεδρος του ΣΕΑ.

Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις και ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Αμέσως μετά, ο Αντιστασιακός, Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και Συμπρόεδρος του ΕΣΔΟΓΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης διάβασε, εκ μέρους των συνδιοργανωτών, σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο και ενέκριναν ενθουσιωδώς οι συμμετέχοντες.

Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Στην έναρξη της ημερίδας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αντιστασιακού και ιδρυτικού μέλους του Εθνικού Συμβουλίου «Καπετάν Ερμή» (Βασίλη Πριόβολου), που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ενώ ο Μανώλης Γλέζος διάβασε δικούς του στίχους, με τους οποίους αποχαιρέτησε τον ηρωικό Αντιστασιακό και εξαίρετο συναγωνιστή μας.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα (Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη) και πορεία στη Γερμανική Πρεσβεία, την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 και ώρα 6.00μμ.

 

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

www.holocaust.gr

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα, 19 Απριλίου 2018, συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αντιστασιακοί, μέλη Ενώσεων Θυμάτων των ελληνικών Ολοκαυτωμάτων, ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι Έλληνες πολίτες και αφού ακούσαμε τους ομιλητές που ανέπτυξαν το θέμα της αρπαγής των αρχαιοτήτων και της καταστροφής των πολιτιστικών μνημείων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατά  την περίοδο του Β’ Π.Π.

αξιώνουμε

  • την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα όλων των αρχαιολογικών και πολιτιστικών αγαθών που εκλάπησαν και λεηλατήθηκαν καθώς και την αποκατάσταση των καταστροφών στα πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας που υπέστησαν ζημιές κατά την περίοδο της Κατοχής.

  • Την ικανοποίηση και των άλλων οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα την επιστροφή του κατοχικού δανείου και την απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίδοση ρηματικής διακοίνωσης προς τη γερμανική κυβέρνηση για το σύνολο του ζητήματος καθώς και σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες στην κατεύθυνση της αποφασιστικής διεκδίκησης  των απαράγραπτων και ισχυρά τεκμηριωμένων οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Καλούμε την Βουλή των Ελλήνων να προχωρήσει στην αξιοποίηση της Έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών για την περαιτέρω διεθνοποίηση και κλιμάκωση του εθνικού και δημοκρατικού αυτού αγώνα.

Καλούμε την κυβέρνηση της Ο.Δ.Γ. να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και να αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη της για τα φοβερά εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα. Υπογραμμίζουμε ότι είναι επιτακτική και προς όφελος και των δύο χωρών η σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, εβδομήντα τρία χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Επαναλαμβάνουμε για άλλη μία φορά ότι ο αγώνας μας είναι αγώνας αποκατάστασης του Δικαίου και της Ιστορίας και σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, τον οποίο τιμούμε και αισθανόμαστε αλληλέγγυοι μαζί του, αλλά, αντίθετα, αποτελεί γέφυρα ειρήνης και δημοκρατικής και αντιφασιστικής πάλης των δύο λαών. Η ανιδιοτελής και πολύχρονη συμμετοχή συλλογικοτήτων και δημοκρατών της Γερμανίας στον κοινό μας αγώνα, αναδεικνύει, εξάλλου, τον οικουμενικό του χαρακτήρα και την θεμελίωσή του στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας.

Το παρόν παραγγέλλουμε να επιδοθεί στη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας καθώς επίσης και στις αρμόδιες ελληνικές αρχές και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τους Αρχηγούς των κομμάτων του συνταγματικού τόξου και στην Υπουργό Πολιτισμού καλώντας τους να πράξουν ό,τι απαιτείται για την ικανοποίηση των παραπάνω αξιώσεων.

Μανώλης Γλέζος στο βήμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας