Ηλιακές καταιγίδες ίσως επηρεάζουν τη μετανάστευση των γκρίζων φαλαινών

1037
ηλιακές

Στοιχεία που υποδεικνύουν πως η μετανάστευση γκρίζων φαλαινών μπορεί να επηρεαστεί από ηλιακές καταιγίδες δημοσιοποιήθηκαν από επιστήμονες.

Ευρήματα έρευνας σύμφωνα με τα οποία οι ηλιακές καταιγίδες ίσως επηρεάζει τη μετανάστευση των γκρίζων φαλαινών, παρουσιάστηκε σε συνέδριο Βιολογίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η νέα αυτή έρευνα έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί πως τα ζώα μπορούν να εντοπίσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης ή πως μπορούν να επηρεαστούν από άλλα πλανητικά σώματα, στον προσανατολισμό τους.

«Πρόκειται για εντυπωσιακά ευρήματα» δήλωσε στο Live Science, ο Κένεθ Λόμανβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Υπήρχαν και στο παρελθόν αναφορές που συνέδεαν μαγνητικές καταιγίδες με φάλαινες που εξώκειλαν, αλλά τώρα πρόκειται για μια καλά οργανωμένη και διεκπεραιωμένη ανάλυση» ανέφερε.

Η Τζέσυ Γκρέιντζερ από την πλευρά της, βιοφυσικός στο Πανεπιστήμιο Ντιούκ της Βόρειας Καρολίνας και επικεφαλής της έρευνας, υποστηρίζει πως οι φάλαινες που μεταναστεύουν, όπως οι γκρίζες φάλαινες, πολύ πιθανόν χρησιμοποιούν έναν μαγνητικό δέκτη για να προσανατολίζονται στους ωκεανούς. Για αυτό το λόγο τα ραδιοκύματα από τις ηλιακές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τον δέκτη αυτό.

Οι γκρίζες φάλαινες συνήθως κολυμπούν από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο από τις ακτές της Μπάχα στις Μεξικό στη θάλασσα του Μπέρινγκ και τη θάλασσα Τσάκτσι, αναζητώντας τροφή και ξεκινώντας το ταξίδι της επιστροφής τον Νοέμβριο. Ωστόσο, κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους, μερικές φάλαινες χάνονται και για αυτό οι ερευνητές προτείνουν πως ένας πιθανός λόγος είναι πως κάτι επηρεάζει το μαγνητικό πεδίο της Γης και οι φάλαινες το αντιλαμβάνονται.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπάρχει αύξηση κατά 4,8 φορές στην πιθανότητα μια φάλαινα να χαθεί κατά την διάρκεια θορύβου από υψηλές ραδιοσυχνότητες, υποστηρίζοντας πως οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τους μαγνητικούς δέκτες των φαλαινών. Ωστόσο, η ύπαρξη αυτού του δέκτη δεν έχει αποδειχθεί ακόμα. «Αυτό που ξέρουμε είναι πως οι φάλαινες εξωκείλουν πιο συχνά όταν ο ήλιος κάνει τρελά πράγματα» κατέληξε η Γκρέιντζερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας