Την ολοκλήρωση του νόμου Αχτσιόγλου για τον ασφυκτικό περιορισμό της δυνατότητας λήψης αποφάσεων από το συνδικαλιστικό κίνημα επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας προωθεί σειρά αλλαγών, με αιχμή την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διεξαγωγή απεργίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικής, εξ αποστάσεως, ψηφοφορίας, για την επιλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε σωματείο ή οργάνωση, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας.
Πηγές από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως η διάταξη που πέρασε το 2018 από την τότε υπουργό Έφη Αχτσιόγλου και προβλέπει την παρουσία του 50+1% των οικονομικά ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να ληφθεί έγκυρη απόφαση για απεργία, δεν θα αλλάξει. Απλώς, θα προστεθεί η δυνατότητα συμμετοχής μελών εξ αποστάσεως, μέσω ηλεκτρονικής ψήφου.
Όπως είναι ευνόητο, η ολοκλήρωση από τον Βρούτση της αντισυνδικαλιστικής ρύθμισης Αχτσιόγλου, δημιουργεί όρους που δεν επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία των οργανώσεων των εργαζομένων και τη λήψη αποφάσεων.
Είναι προφανές ότι με δεδομένη την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, η ηλεκτρονική ψήφος πολύ εύκολα μπορεί να ελέγχεται από την εργοδοσία.
Είναι, αναμφίβολα, πρόκληση και ειρωνεία μια τέτοια ρύθμιση να γίνεται όταν λόγω εκλογικού συστήματος αλλά και απογοήτευσης μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος από την πολιτική κατάσταση, αναδεικνύονται κυβερνήσεις με μόλις το 1/4 του συνόλου όσων δικαιούνται να ψηφίσουν!