Ηγεμονική κίνηση Σίσι στην περιοχή-Η Αίγυπτος θα προβεί σε ανασυγκρότηση Γάζας

572
Η Αίγυπτος θα προβεί σε ανασυγκρότηση Γάζας

 

Ο Αιγύπτιος ηγέτης Σίσι επιδιώκει να επωφεληθεί από τους διεθνείς επαίνους που απέσπασε για την διαμεσολάβησή του, που είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη εκεχειρίας τον περασμένο μήνα. μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Αίγυπτος επενδύει σε ένα έργο ανασυγκρότησης της Γάζας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό να ενισχύσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας την επιρροή που είχε συγκεντρώσει με την επίτευξη της εκεχειρίας μεταξύ των εμπολέμων που προαναφέραμε.

Ο Σίσι επαινέθηκε ευρέως για το ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση του τερματισμού των θανατηφόρων εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα στις 21 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το πακέτο ενίσχυσης έχει τη μορφή κατασκευής που θα πραγματοποιηθούν από αιγυπτιακές εταιρείες, κάτι ανάλογο  που είχε κάνει ο Σίσι στην Αίγυπτο όταν ανέλαβε την εξουσία το 2014.

Ο Σίσι έχει χρησιμοποιήσει το μηχανικό σκέλος του στρατού για έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας, όπως η κατασκευή μιας νέας διοικητικής πρωτεύουσας, καθώς και δεκάδες πεζοδρόμια και αυτοκινητόδρομους σε εθνικό επίπεδο.

Ο Σίσι αναμφίβολα βλέπει αυτή την ενίσχυση ανοικοδόμησης ως επένδυση σε αντάλλαγμα πολιτικής επιρροής,  τόσο στη Γάζα όσο και σε διεθνές επίπεδο “, δήλωσε η Sarah Smierciak, πολιτική οικονομολόγος της Μέσης Ανατολής, στο AFP.

Η εξαιρετικά ασφαλής διέλευση της Ράφα της Αιγύπτου, είναι το μόνο πέρασμα της Γάζας προς τον έξω κόσμο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, το οποίο είναι κλειστό από το 2007 για να εμποδίσει την είσοδο όπλων στη Χαμάς και σε άλλες παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Σε μια σπάνια κίνηση, το Κάιρο άνοιξε τη διέλευση κατά τη διάρκεια των μαχών με το Ισραήλ για να επιτρέψει σε τραυματίες Παλαιστινίους να υποβληθούν σε θεραπεία σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

«Αυτή η υπόσχεση θα κάνει τη φωνή της Αιγύπτου να ακουστεί μεταξύ παλαιστινιακών τάξεων», δήλωσε η Mustapha Kamel al-Sayyid, καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Καΐρου.

«Είναι η ανοικοδόμηση σίγουρα ένα μέρος της πολιτικής της  Αιγύπτου που ανακτά τον περιφερειακό της ρόλο», πρόσθεσε.

Η κίνηση  αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης “απόψυξης” των σχέσεων  της Αιγύπτου με εχθρούς όπως το Κατάρ και η Τουρκία, οι οποίοι στηρίζουν τη Χαμάς .

Το Κάιρο θεωρεί επίσης τη Χαμάς θυγατρική της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία απαγόρευσε το 2013 μετά την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, υπό την ηγεσία του Σίσι.

Η Αίγυπτος «άλλαξε τις προοπτικές της απέναντι στη Χαμάς», είπε ο Sayyid, αφού η ομάδα εγκατέλειψε τους δεσμούς της με την Αδελφότητα το 2017.

Παρακολούθησε επίσης μια προσωρινή εθνική συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και του πολιτικού αντιπάλου της Φατάχ, η οποία διαχειρίζεται την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη. «Η βοήθεια ανασυγκρότησης θα μπορούσε να κάνει την Αίγυπτο έναν αποδεκτό εταίρο για τη Χαμάς και σύντομα θα μπορούσαμε να δούμε τη Χαμάς να βοηθά την Αίγυπτο στη διασφάλιση των συνόρων», πρόσθεσε.

Το Κάιρο κατηγόρησε εδώ και χρόνια τη Χαμάς για λαθρεμπόριο όπλων σε αντάρτες στην επαρχία του στο Βόρειο Σινά μέσω διασυνοριακών σηράγγων. Ωστόσο, ο Smierciak είπε ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να αξιοποιήσει το μεγάλο πακέτο βοήθειας για να παρακάμψει τη Χαμάς, την οποία θεωρεί ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αίγυπτος δήλωσε ότι έστειλε μια συνοδεία βοήθειας στη Γάζα με γερανούς, εκσκαφείς και φορτηγά για να «προετοιμάσει το έδαφος για ανοικοδόμηση» του θύλακα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί δημόσιες πληροφορίες για τις εταιρείες που έχει ανατεθεί το έργο για την ανοικοδόμηση της πυκνοκατοικημένης περιοχής.

“Το γραφείο του προέδρου δεν έχει ανακοινώσει ποιες αιγυπτιακές εταιρείες θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση της ανασυγκρότησης, αλλά στρατιωτικά μηχανήματα σχεδόν σίγουρα θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο”, δήλωσε ο Smierciak.

Ένα φόρουμ ανασυγκρότησης της Γάζας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Κάιρο τις επόμενες μέρες, συγκεντρώνοντας πολιτικούς και επιχειρηματίες από την περιοχή. Ο Μοχάμεντ Σάμι, επικεφαλής της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Εργολάβων Κατασκευών και Οικοδομών, δήλωσε ότι «οι εργασίες δεν θα ξεκινήσουν έως ότου η κατάσταση ασφαλείας είναι σταθερή στη Γάζα».

«Η Γάζα έχει ένα τεράστιο εργατικό δυναμικό, οπότε δεν νομίζω ότι οι κάτοικοι θα μείνουν στα σπίτια τους και θα αφήσουν άλλους από το εξωτερικό να κάνουν τη δουλειά», πρόσθεσε. Ο Samy εξήγησε ότι για τον κατασκευαστικό κλάδο το μαμούθ έργο θα ήταν «επέκταση των εθνικών έργων όσον αφορά την παραγωγή και την εξαγωγή δομικών υλικών καθώς και την παροχή θέσεων εργασίας».

Για ορισμένους Αιγύπτιους, οι οποίοι έφεραν το βάρος των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση από το 2016, το πακέτο βοήθειας της Σίσσι στη Γάζα αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. «Είναι καλύτερα να μην δίνεις τόση βοήθεια. Το αξίζουμε περισσότερο δεδομένου του περιορισμένου πλούτου μας και του μεγάλου μας πληθυσμού », έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

Ένας άλλος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπε το ανάποδο.

“Η διάθεση 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας είναι ένα θαυμάσιο βήμα . Το σημαντικό είναι ότι τα χρήματα παραμένουν υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου, ώστε να χρησιμοποιούνται αιγυπτιακές εταιρείες, εργασίες και προϊόντα”, έγραψαν στο Facebook.

Η Smierciak ήταν επίσης προσεκτική κατά την εκτίμησή της για την πολυαναμενόμενη ανοικοδόμηση.

«Πρέπει να καταλάβουμε γιατί έχει νόημα οικονομικά. Πρέπει να δούμε ποιος θα «κερδίσει» τα συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων – δηλαδή, ποιος θα βάλει  τα χρήματα στην τσέπη », είπε.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι “μικραίνει” πολύ την τουρκική επιρροή του Ερντογάν μελλοντικά στους Παλαιστίνιους, αφού αναγορεύεται ως εκείνος που πέτυχε το τέλος του πολέμου με το Ισραήλ και εκείνος που ανοικοδομεί την Λωρίδα της Γάζας από τις  πολεμικές καταστροφές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας