Ε.Σ.Ρ. : Ξεφτιλίστικε η κυβέρνηση! Η ΝΔ τα πήρε όλα και έφυγε

1488
ΕΣΡ

Ψηφίστκε πρόεδρος του Ε.Σ.Ρ. ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας
Η ΠΑΛΙΑ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
Εγκρίθηκε η σύνθεση του ΕΣΡ με μια διαδικασία, η οποία εξελίχθηκε σε βατερλό για την κυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία πήρε και τα παντελόνια των Τσίπρα, Παππά, Βούτση, επιβάλλοντας πλήρως τις απαιτήσεις της.
Η κυβέρνηση έχασε και τα αβγά και τα πασχάλια, διότι δεν επιχείρησε την δημοκρατική αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου αλλά επιχείρησε να το επαναδιαμορφώσει στην ίδια ακριβώς διαπλεκόμενη λογική, με τη διαφορά ότι θα κατασκεύαζε μια νέα ισορροπία και ένα νέο περιορισμένο αριθμητικάτηλεοπτικό μείγμα που θα περιείχε και ”δικούς της” καναλάρχες.
Η κυβέρνηση ηττήθηκε ολοσχερώς.
Η παλιά τηλεοπτική ολιγαρχία κατήγαγε πάλι έναν άκοπο θρίαμβο.
Οι παλιοί μεγαλοεπιχειρηματίες καναλάρχες, συνυπεύθυνοι για το κατάντημα του τόπου και της διαρκούς πλύσης εγκεφάλου στον ελληνικό λαό, επανέρχονται τώρα δριμύτεροι.
Η τηλεοπτική μαζί με την μνημονιακή πολιτική ολιγαρχία θα συνεχίσουν να βυθίζουν τον τόπο στην κρίση και το αδιέξοδο
Η αστική πολιτική ζωή φαντάζει ως άβουλο απολίθωμα, όμηρη από τη μια της αποικιακής Τρόικαςκαι από την άλλη των ιδιοκτητών των καναλιών.
Αυτή η πολιτική ζωή είναι μόνο για πέταμα και για το μόνο που είναι ικανή, είναι να ‘’ρουφάει’’ το αίμα του ελληνικού λαού και να επιβιώνει τρώγοντας τις σάρκες του και τις σάρκες της χώρας.
Αυτήν την ώρα, το τηλεοπτικό σκηνικό χρειαζόταν μια μεγάλη δημοκρατική τομή και ανατροπή , η οποία θα έθετε εκτός των καναλιών κάθε είδους και κάθε μορφής επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ο τόπος χρειάζεται από τη μια μια δημόσια τηλεόραση με κοινωνικό έλεγχο και από την άλλη μηκρατικά τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία θα διευθύνονται από τους κάθε μορφής κοινωνικούς φορείςκαι κοινωνικές εκπροσωπήσεις με θεσμοθετημένη την αντιπροσωπευτική συμμετοχή των πολιτών.
Μια τέτοια δημοκρατική τομή στην τηλεόραση, για αυθεντική πολύπλευρη ενημέρωση του ελληνικού λαού και πολιτιστική άνθηση του τόπου, απαιτεί παράλληλα μια βαθιά αντιμνημονιακή προοδευτικήανατροπή στην χώρα.
Ν.Ζ
Στη συνέχεια, η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
Επιτεύχθηκε τελικά, στην 6η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων στη για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) το οποίο θα αναλάβει πλέον να αποκαταστήσει την νομιμότητα στο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η εξής:
Πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος,πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην διευθυντής και μέλος του Ε.Σ.Ρ. (1991-1993, 2002-2005), πρώην υφυπουργός στον πρωθυπουργό (κυβερνητικός εκπρόσωπος) στην υπηρεσιακή κυβέρνηση (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015), πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μέλος του Συμβουλίου η κ. Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφος (από το 1986), κάτοχος πτυχίου D.E.A. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα «ΜΜΕ και Ψυχολογία» (2002-2008), Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (2014).
Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.
Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος (από το 1972), απόφοιτος Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ραδιοηλεκτρολογία, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (1999-2001), πρώην Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (2015-2016).
Μέλος του Συμβουλίου η κ. Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Μέλος του Συμβουλίου η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 783/12-12-2014) η οποία διανύει ήδη θητεία.Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος.
Η οπισθοχώρηση του υπουργού Επικρατείας Ν.Παππά, όσον αφορά τον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, η δέσμευση που ζήτησε και έλαβε προσωπικά από τον πρόεδρο της Βουλής Ν.Βούτση η αξιωματική αντιπολίτευση για το ίδιο θέμα και η υιοθέτηση εκ μέρους του της πρότασης της ΝΔ για πρόεδρο του ΕΣΡ του πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου Αθ.Κουτρομάνου αλλά και του «βέτο» που έθεσε όσον αφορά την συμμετοχή στο ΕΣΡ του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλου, άνοιξαν τον δρόμο για να βρεθεί λύση στον «γόρδιο δεσμό» που ταλαιπωρεί εδώ και πολλούς μήνες το πολιτικό σύστημα και την θεσμική τάξη.
Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Ν.Παππά, που έγινε στο «παρά πέντε» της έναρξης της συνεδρίασης, έδωσε την δυνατότητα να προκύψει η απαραίτητη συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία είχε θέσει εξ αρχής τις «κόκκινες γραμμές» της προκειμένου να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ.
Λίγη ώρα πριν την Διάσκεψη των Προέδρων και πριν γίνει η επίμαχη δήλωση Παππά, το άτυπο συντονιστικό όργανο της ΝΔ παρουσία του Κυρ.Μητσοτάκη διακήρυττε ότι «η Νέα Δημοκρατία τάσσεται σταθερά υπέρ της συγκρότησης του ΕΣΡ» και ότι «απαιτείται γι’ αυτό όλα τα μέλη του να ανταποκρίνονται στην ανάγκη για αντικειμενική, αμερόληπτη, ανεξάρτητη λειτουργία, χωρίς κανενός είδους κομματικά “καπελώματα” και πλειοψηφίες».
Παράλληλα, καλούσε την κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την εμμονή της σε 4 κανάλια και να επιτρέψει να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά με όσα κανάλια επιτρέπει το ψηφιακό φάσμα». Κι ακόμα, της ζητούσε «να αφήσει στο χθες το διαγωνισμό που έχει ήδη ακυρωθεί» και «να καθιερωθεί ένα στάνταρ τίμημα για όλα τα κανάλια που λειτουργούν και θα αποκτήσουν άδεια».
Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Παππάς προέβαινε μέσω ΑΠΕ στην δήλωση που ερμηνεύτηκε ως ένα σημαντικό βήμα πίσω εκ μέρους του, όσον αφορά τις αξιώσεις της αντιπολίτευσης για τον αριθμό των αδειών: «Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής», ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι «σύντομα θα έχουμε λύση».
Οι διαβουλεύσεις του κ. Βούτση με τα κόμματα εντάθηκαν με αποτέλεσμα να αναβληθεί για μια ώρα η προγραμματισμένη για τις 15.00 Διάσκεψη των Προέδρων. Όπως όμως απεδείχθη, απέδωσαν καρπούς.
Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η αντιπολίτευση «ζήτησε μια επιπλέον ισχυρή δέσμευση ότι ο αριθμός των αδειών δεν θα κλείσει με απόφαση του υπουργού Επικρατείας αλλά θα υπάρχει ευέλικτη και ανοιχτή αντίληψη για πιθανολογούμενη αύξηση του αριθμού των αδειών». Ενώ ανέφερε ότι «πέραν του προσώπου ευρύτερα αποδεκτού ανώτατου δικαστικού που είχε προτείνει η ΝΔ ετέθη και ένα πιο ιδιαίτερο θέμα σε σχέση με την ιδιαίτερη κομματική ιδιότητα του Β. Μουλόπουλου».
Και διευκρίνισε ότι αυτά ελήφθησαν υπ’ όψιν και έτσι «έχει διαμορφωθεί μια πρόταση που κατατίθεται στην Διάσκεψη με την διάθεση να είναι η τελευταία». «Να λήξουμε σήμερα. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Και να υπάρξει ένα νέο ΕΣΡ που θα προικοδοτηθεί και με την απόφαση του πολιτικού συστήματος και την πολιτική βούληση ώστε να υπάρχει ένα πλαίσιο, για να μην χαθούν σε συζητήσεις εξ υπαρχής, και μέσα στο οποίο να κινηθούν και πολύ γρήγορα να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία», είπε.
Έτσι, υιοθέτησε την πρόταση για τον κ. Κουτρομάνο (πρόεδρο) και πρότεινε τον Ρ.Μορώνη (για αντιπρόεδρο) και μέλη τους: Πόπη Διαμαντάκου, Β. Καραποστόλη, Ν. Κιάο, Β. Κουφόπουλο, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γ. Σαριδάκι.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας καλωσόρισε την δήλωση Παππά: «Αντιλαμβάνομαι ότι ο υπουργός προσχωρεί επιτέλους σε ένα πλαίσιο σκέψης κατά πολύ ορθότερου του προηγούμενου που είχε διατυπώσει περί των 4 αδειών», είπε. Ωστόσο, ζήτησε την προσωπική δέσμευση του Προέδρου της Βουλής, καθώς, όπως είπε, ο υπουργός Επικρατείας «δεν έπαιξε τον εποικοδομητικό ρόλο που έπρεπε». «Προσβλέπουμε πολύ περισσότερο στην δική σας καθαρή θέση παρά του υπουργού», τόνισε ο κ. Δένδιας, αποτιμώντας ως «εξαιρετικά θετική» την συμβολή του κ. Βούτση.
Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο αριθμός των τεσσάρων καναλιών «ήταν πρόταση της κυβέρνησης και όχι του υπουργού και ως τέτοια την ψηφίσαμε και την χρεωθήκαμε». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «είναι σαφής η δέσμευση ότι είναι προφανές πως και το ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση με ανοιχτό τον ορίζοντα σε ένα αυξημένο αριθμό αδειών».
Πάντως ο ίδιος αποκλείει το επιχείρημα περί 12 – 14 αδειών, με βάση την διαφημιστική «πίτα» που υπάρχει, ενώ σημείωσε ότι «είναι απολύτως θεμιτό στην απόφαση που θα πάρει το ΕΣΡ αυτός ο αριθμός (των τεσσάρων αδειών) μπορεί να είναι αυξημένος σε σχέση με τον παρόντα νομοθετημένο αριθμό». «Στη νέα διαδικασία βεβαίως μπορεί να είναι κατά τι ή κατά περισσότερο αυξημένος», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας