Ε.Μακρόν: Πρότεινα «φινλανδοποίηση» (!) της Ουκρανίας, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση από Ρωσία

963
Ε.Μακρόν: Πρότεινα «φινλανδοποίηση»

Θύελλα έχει προκαλέσει σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ, ακριβώς όπως προέβλεψε το WarNews247 λίγες ώρες νωρίτερα, η πρόταση του Ε.Μακρόν προς τον Β.Πούτιν για “φινλανδοποίηση” της Ουκρανίας.

Η είδηση μεταδίδεται από κορυφαία γαλλικά ΜΜΕ και από Γάλλους δημοσιογράφους που ήταν μαζί με τον Ε.Μακρόν στο αεροσκάφος.

“Συζητήσαμε την «φινλανδοποίησης» της Ουκρανίας”

Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, ο Μακρόν «είπε σε μερικούς δημοσιογράφους ότι η ιδέα μιας «φινλανδοποίησης» της Ουκρανίας ήταν ένα από τα θέματα στο τραπέζι… Ο Β.Πούτιν θέλει μια “βαθιά αλλαγή” στην πολιτική του ΝΑΤΟ.

Πρέπει να βρούμε μια λύση ώστε αυτός ο χώρος ασφαλείας που είναι το ΝΑΤΟ να συνυπάρχει με τη Ρωσία. Ένα στοιχείο επάρκειας είναι η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».

Η λέξη αυτή έχει διττή σημασία: Ο Μακρόν θα μπορεί να λέει στην Ευρώπη ότι η Ουκρανία είναι “ουδέτερη” χώρα μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ ενώ ο Β.Πούτιν μπορεί να ισχυρίζεται ότι θα “περάσει στην ρωσική σφαίρα επιρροής”.

Επί της ουσίας όμως, ο Ε.Μακρόν εμφανίστηκε πρόθυμος να παραδώσει την Ουκρανία στην Ρωσία και να λήξει η κρίση. Περί αυτού πρόκειται.

Ήδη το γεγονός αυτό προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς η ΕΕ δείχνει ότι ακόμη υφίστανται οι σφαίρες επιρροής και η Ευρώπη χωρίζεται στην μέση ενώ θα υπάρξουν εξελίξεις και για την ίδια την Φινλανδία που “κοιτά” προς το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, το Παρίσι ανέφερε πως “υπήρξε συμφωνία Μακρόν-Πούτιν ώστε η Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές πρωτοβουλίες και να αποκλιμακώσει. Την είδηση μετέφεραν οι Financial Times και Γάλλοι δημοσιογράφοι που επικαλούνται τον Ε.Μακρόν!

Πλήρης γελοιοποίηση του Ε.Μακρόν από το Κρεμλίνο

Πριν λίγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ν. Πεσκόφ, άδειασε τελείως τον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας “πως το δημοσίευμα των FT που έκανε λόγω για συμφωνία Πούτιν-Μακρόν δεν ισχύει.

Mόσχα και Παρίσι δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία. Αυτό είναι αδύνατον γιατί η Γαλλία είναι μέλος και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όπου το Παρίσι δεν έχει την ηγεσία.

Σε αυτό το μπλοκ μια άλλη χώρα κάνει κουμάντο. Συνεπώς για ποια συμφωνία μπορούμε να μιλήσουμε;

Για το λόγο αυτό, αυτό που έγραψε η εφημερίδα FT είναι τελείως λάθος.

Επίσης δεν άκουσα καθόλου τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν να λέει στον Ε.Μακρόν ότι δεν θα προχωρήσει σε ασκήσεις σε ρωσικό έδαφος ακόμη και αν είναι κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Για την Λευκορωσία δεν ειπώθηκε κάτι”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ρωσική Δούμα

Η ρωσική κρατική Δούμα σχολίασε τα αποτελέσματα της συνάντησης Πούτιν-Μακρόν.O Vyacheslav Nikonov, Πρώτος Αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Δούμα ανέφερε σχετικά για την συνάντηση Πούτιν-Μακρόν:

«Η Μόσχα δεν θα σπάσει το πακέτο των ειρηνευτικών(!) αιτημάτων. Δεν θα συμφωνήσουμε σε διαπραγματεύσεις για δευτερεύοντα ζητήματα μέχρι να επιλυθούν τα κύρια»,

Σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά δεν θεωρεί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει “απραγματοποίητες” και θα επιδιώξει την εκπλήρωσή τους, μεταξύ αυτών των όρων:

  1. δεσμεύσεις για μη επέκταση του ΝΑΤΟ,
  2. δεσμεύσεις για την μη ανάπτυξη βαλλιστικών και άλλων συστημάτων στην Ουκρανία,
  3. μη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και και κρίσιμης σημασίας στρατιωτική υποδομή σε νέα Κράτη μέλη του ΝΑΤΟ,
  4. απόσυρση πυρηνικών όπλων από εθνικά εδάφη.

Γαλλικά ΜΜΕ: Ο Μακρόν πρότεινε την “φινλανδοποίηση” της Ουκρανίας…

Νωρίτερα, όπως αναφέραμε, σύσσωμα τα γαλλικά ΜΜΕ αλλά οι Financial Times μετέδιδαν πως υπήρξε συμφωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας να προτείνει, αυτό ακριβώς που έγραψε νωρίτερα το WarNews347, την επιστροφή της Ουκρανίας στην ρωσική σφαίρα επιρροής.

Σύμφωνα με κορυφαία γαλλικά ΜΜΕ, την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Ε.Μακρόν μέσα στο αεροπλάνο κατά την μετάβαση του προς το Κίεβο. Είπε σχετικά:

“Ο Πούτιν ήταν λιγότερο ειρωνικός απέναντι μου, η ένταση ήταν φανερή. Προσπάθησαν να αποσπάσω συμβιβασμούς από τον Β.Πούτιν ώστε να ξεκινήσει «μια νέα διαδικασία» αντί να σταθούμε στις «διαφορές» και τις «παρεξηγήσεις» πίσω από τη βαθιά κρίση μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεδίπλωσε για άλλη μια φορά τα πολλά αντικείμενα της ρωσικής δυσαρέσκειας, ξεκινώντας από το τελευταίο: την άρνηση του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών να προσχωρήσουν στις «προτάσεις ασφαλείας» που παρουσίασε η Μόσχα.

«Οι ανησυχίες μας έχουν παραμεληθεί εδώ και τριάντα χρόνια», είπε ο Πούτιν, ο οποίος επιτέθηκε επίσης στη «ρωσοφοβία» των Βαλτικών κρατών, στην προδοσία του «πραξικοπήματος του Μαϊντάν» στην Ουκρανία ή στις επεμβάσεις της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη ή το Ιράκ.

Ο Μακρόν ανέφερε ότι ήταν σταθερός στις βασικές αρχές που διέπουν την ευρωπαϊκή ήπειρο – ξεκινώντας από την κυριαρχία των κρατών – και υπενθυμίζοντας τις επιθέσεις της Μόσχας κατά των γειτόνων της, έδειξε ότι κατανοεί τις ρωσικές ανησυχίες:

«Δεν υπάρχει ασφάλεια για τους Ευρωπαίους εάν δεν υπάρχει ασφάλεια για Ρωσία», είπε.

Κατά τα λοιπά, ο Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε κυρίως μια μέθοδο, ένα σχέδιο δράσης τριών βημάτων που δίνει προτεραιότητα στην επείγουσα ανάγκη και στην «αποκλιμάκωση» με βάση την “φινλανδοποίηση” της Ουκρανίας και την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ που προβλέπουν αυτονομία του Ντονμπάς (Ντονέτσκ-Λουχάνσκ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας