Ε.Ε.: Οξύνονται οι αντιθέσεις. Σύνοδος Κορυφής χωρίς συμφωνία για προϋπολογισμό

876
σύνοδος

Χωρίς συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, καθώς οι μεγάλες αντιθέσεις παρέμειναν αγεφύρωτες.

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την επανέναρξή τους χθες το απόγευμα, κράτησαν μόλις 20 λεπτά και ανακοινώθηκε η λήξη της Συνόδου χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Οι ολοήμερες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα να παραμείνουν οι σοβαρές αντιθέσεις για το ύψος του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 – 2027, για τη συνεισφορά του κάθε κράτους και για την κατανομή των κονδυλίων.

Μετά τη χθεσινή διακοπή των εργασιών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε από το πρωί διμερείς επαφές με τους αρχηγούς των κρατών.

«Δυστυχώς σήμερα διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία και πως χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο Σ. Μισέλ, προσθέτοντας πως η διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. είναι πολύ δύσκολη, ιδίως μετά το Brexit.

Σε ανάλογο ύφος η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανέφερε πως οι διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών ήταν πολύ μεγάλες ώστε να συμφωνηθεί τώρα ο επόμενος προϋπολογισμός, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως δεν μπόρεσε να υπάρξει συμφωνία.

Η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία και η Αυστρία, θεωρώντας ότι η συνεισφορά τους είναι αρκετά μεγάλη, δεν δέχονται το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού να ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμβιβαστική πρόταση του Σ. Μισέλ ήταν ο προϋπολογισμός της επόμενης επταετίας να φτάσει το 1,074% του ΑΕΠ, περίπου ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Ένα άλλο θέμα τριβής ήταν η πρόθεση των χωρών του Βορρά να μειωθούν τα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν περισσότερο άλλοι τομείς. Η πρόθεση αυτή συνάντησε την αντίδραση των χωρών του Νότου, αλλά και κρατών της Ανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, οι χώρες του Βορρά αξιώνουν μεγαλύτερες επιστροφές.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως οι τέσσερις χώρες (Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Αυστρία) «προσήλθαν με μια εξαιρετικά μαξιμαλιστική θέση, που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή». 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «δε θα χάσουν οι αγρότες πόρους και θα πάρουμε περισσότερα για τη συνοχή», ωστόσο, όλες οι συμβιβαστικές προτάσεις που έπεσαν στο «τραπέζι» προβλέπουν μεγάλες περικοπές σε αυτούς τους δύο τομείς. Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση επικεντρώνει τις διεκδικήσεις της, πρωτίστως στους πόρους για το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης», προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι «πράσινες» μπίζνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας