Ε.Ε: Αποκλείει “ευρωομόλογα”. ”Συμβιβασμός” προς νέας μορφής εργαλείο από ESM

1082
ευρωζώνη

Η Ε.Ε είναι ένας χώρος που διεκδικούν θέσεις πολλοί παίκτες και στο τέλος κερδίζει η Γερμανία!

Το ευρωομόλογο είναι οριστικά παρελθόν για την Ε.Ε και ως διέξοδος, δήθεν “συμβιβασμός”, προτείνεται η χρηματοδότηση των κρατών-μελών από τον ESM με ελάχιστους όρους ή και χωρίς όρους.

Το τελευταίο, είναι πάρα πολύ μικρό κέρδος, διότι όταν τα χρέη των κρατών-μελών γίνουν βουνό, οι όροι (Μνημόνιο) για να κρατηθεί στη ζωή η Ευρωζώνη και η Ε.Ε θα γίνουν αναγκαστικός μονόδρομος.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι τα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα τα πιο πληγέντα και τα πιο αδύναμα, δεν χρειάζονται δάνεια, που θα σπρώχνουν στα αδιέξοδα της υπερχρέωσης, αλλά πολύ και “τζάμπα” χρήμα.

Αυτό, όμως, είναι όνειρο θερινής νυχτός στην Ε.Ε.

Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρο το ενδιαφέρον κείμενο-ρεπορτάζ του Γ. Αγγέλη:

Ανάμεσα στο δίλημμα – όσοι το αντιμετωπίζουν σαν τέτοιο – μεταξύ της δυνατότητας έκδοσης κορονο-ομολόγου και της παροχής δανείων από τον ESM με “σχεδόν μηδενικές” προϋποθέσεις, η πλάστιγγα φαίνεται να κλίνει προς την δεύτερη “λύση”, με την προσθήκη bonus “δωρεάν κεφαλαίων” από ειδικό ταμείο για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από παράγοντες της Κομισιόν οι οποίοι συνδέονται με τις σχετικές διαδικασίες, ανεπίσημες συζητήσεις που έχουν πυκνώσει τα τελευταία 24ωρα, μετά την αποτυχία επίτευξης πραγματικής συμφωνίας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, καταγράφουν μία σημαντική δυνατότητα συμφωνίας για την “νομιμοποίηση” δανειοδότησης από τον ESM πέρα από τα “όρια” που προσδιορίζονται από το ECCL (που περιλαμβάνει “ελαφρές” μνημονιακές δεσμεύσεις στην πιστοληπτική γραμμή).

Ήτοι την νομιμοποίηση δανειοδότησης χωρίς προϋποθέσεις για το διάστημα που εμπίπτει στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας.

Τις σχετικές “διαπραγματεύσεις” χειρίζεται ο αντιπρόεδρος της Κομισιον Βάλντις Ντομπρόφσκις, επιτελικά στελέχη του οποίου εμφανίζονται αισιόδοξα για “αποτελέσματα” μέσα στο χρονικό διάστημα που έχει ανατεθεί στο Eurogroup να βρει λύση στο πρόβλημα.

Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται να έχει “βοηθήσει” το γεγονός ότι τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Κομισιόν, βεβαιώνουν τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης ότι οι συνδυασμένες συνέπειες της πανδημίας και της απότομης “διακοπής” της παραγωγικής διαδικασίας, οδηγούν το ευρωπαϊκό τραπεζικό και παραγωγικό σύστημα στα όρια των αντοχών του, εάν δεν υπάρξουν συνδυασμένες και χωρίς όρια χρηματοδοτικές πρακτικές στήριξης σε εθνικό και διευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ΕΚΤ έχει ήδη προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι θα ήταν μη συνετό να καταναλώσουν κεφάλαια στο να δώσουν μερίσματα ή να συνεχίσουν – όποιοι το κάνουν – αγορές ιδίων μετοχών (Buyback). Tα ποσά που υπολογίζεται ότι θα δαπανούσαν στην περίπτωση αυτή ανέρχονται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, τα οποία με την νέα κατάσταση τούς υποδεικνύεται ότι θα τα χρειασθούν για νέες προβλέψεις λόγω ραγδαίας αύξησης των NPLs.

Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα δεν δίστασαν να αντιμετωπίσουν την “υπόδειξη” αυτή (πρωτοφανή για τα δεδομένα της ΕΚΤ) ως μία υπόμνηση μελλοντικής απειλής bail-in, με αφορμή το γεγονός ότι η ΕΚΤ συνοδεύει την σύστασή της με την διαβεβαίωση ότι οι μέτοχοι θα …καταλάβουν την αναγκαιότητα αυτού του περιορισμού.

Σε κάθε περίπτωση από την πλευρά της ΕΚΤ εξακολουθεί να υποστηρίζεται η δυνατότητα έκδοσης κορονο-ομολόγου, ωστόσο εφόσον υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα στο EWG, η ΕΚΤ θα συνταχθεί με κάθε μέσο που διαθέτει στην υποστήριξή της.

Το σημαντικό βέβαια είναι ότι, σε περίπτωση που υιοθετηθεί η “λύση” της χρηματοδότησης από τον ESM, αυτομάτως ανοίγει χωρίς περιορισμούς η δυνατότητα ένταξης της χώρας αυτής (σ.σ. που θα πάρει δηλαδή δάνειο από τον ESM) στο πρόγραμμα ΟΜΤ (επιλεκτικής και χωρίς όρια αγοράς ομολόγων της από την ΕΚΤ) το οποίο βέβαια ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε (από το 2012) λόγω της αντίδρασης της Bundesbank…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας