Η Ρωσία δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται «στρατηγικός εταίρος», σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο υιοθέτησε ψήφισμα με 402 ψήφους έναντι 163 και 89 αποχές, στο οποίο προβαίνει σε αποτίμηση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.
Το ψήφισμα συνιστά κλιμάκωση της ψυχροπολεμικής πολιτικής της Ε.Ε., πόσο μάλλον όταν ως αιτία αναφέρεται η αντίθεση της Ρωσίας στην επέμβαση της Δύσης στη Συρία, που προκαλεί τον πολύχρονο πόλεμο, η αντίθεσή της στο νεοφασιστικό καθεστώς της Ουκρανίας κ.λπ.
Αναφερόμενο σε “παραβιάσεις” της διεθνούς νομιμότητας από τη Ρωσία, καθώς και στη στήριξη “λαϊκιστικών” δυνάμεων στην Ευρώπη, αλλά και “παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, το ψήφισμα κάνει λόγο για στοχευμένες κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων ατόμων. Οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβληθούν θα πρέπει να είναι ανάλογες προς το μέγεθος της ρωσικής απειλής, προσθέτουν.
Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2018 παρατάθηκαν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που είχαν επιβληθεί μετά το ουκρανικό νεοφασιστικό πραξικόπημα, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019.
Το ψήφισμα υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναθεωρήσει την τρέχουσα συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας (PCA) με τη Ρωσία και να περιορίσει τη συνεργασία μαζί της σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας χρειάζονται τέτοιου είδους επιλεκτική συνεργασία, διατείνονται οι ευρωβουλευτές.
Στενότερες σχέσεις είναι εφικτές μόνο αν η Ρωσία πάψει να ακολουθεί πολιτική αντίθεσης στο νεοφασιστικό καθεστώς του Κιέβου.