Ευρωκοινοβούλιο: Να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση ότι εκβιάστηκε για τις άδειες των φαρμακείων

1799
χουντής

Η ελληνική κυβέρνηση, ο Υπουργός Υγείας, να καταθέσει γραπτά ότι η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση να επιτρέψει σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία, ήταν προϊόν εκβιασμού των θεσμών και όχι ελεύθερη βούληση της κυβέρνησης, ζητά η Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ!!!

Πιο συγκεκριμένα, το δικαίωμα σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία στην Ελλάδα, που θεσπίσθηκε το 2015 με τον ν.4334/2015 και την ΚΥΑ της 29.10.2015, συζητήθηκε ενδελεχώς σήμερα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αιτία της συζήτησης ήταν Αναφορά του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που είχε καταθέσει εκ μέρους του ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΠΦΣ, κ. Κώστα Λουράντο τον Νοέμβριο του 2015 και την απόφαση για συντονισμό της δράσης τους.

Με την Αναφορά του, ο ΠΦΣ ζητούσε

Α. Την καταδίκη της Κομισιόν, καθώς, ως ένας εκ των τεσσάρων Θεσμών, παραβίασε το θεσμικό της ρόλο, εκβιάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει παρά τη θέλησή της, καταπατώντας καταφανώς τις Οδηγίες της ΕΕ και την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Β. Την κατάργηση του νόμου για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση και την εκ νέου νομοθέτηση.

Στην Αναφορά επισημαίνεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι, τόσο οι υφιστάμενες Οδηγίες, όσο και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ορίζουν με σαφήνεια ότι «Τα κράτη-μέλη δύνανται να περιορίσουν τη λιανική πώληση φαρμάκων αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς».

Στη συζήτηση η οποία διεξήχθη σήμερα το πρωί, παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Λουράντος, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, ο οποίος είχε καταθέσει εκ μέρους του ΠΦΣ την Αναφορά στο ΕΚ, άλλοι ευρωβουλευτές, καθώς και εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Στη συζήτηση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επέμεινε ότι δεν υπήρξε κανένα θέμα εκβιασμού της ελληνικής κυβέρνησης και ότι αυτή, αυτοβούλως νομοθέτησε υπέρ του ανοίγματος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Χουντής, κατηγόρησε την Κομισιόν ότι «παραβιάζει το θεσμικό της ρόλο», ότι «γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», ότι «είναι μία γραφειοκρατία που έχει καταστεί ανάλγητη, προωθεί τα συμφέροντα των ολίγων και οικονομικά ισχυρών, σε βάρος των χιλιάδων μικρών και αδυνάτων» και κάλεσε την Επιτροπή Αναφορών να ζητήσει εγγράφως την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα να απαντήσει εάν νομοθέτησε με τη θέλησή της ή κατόπιν πιέσεων από την τρόικα. Ζήτησε τέλος να ανακληθεί αυτός ο νόμος και να θεσμοθετηθεί νέος, σε συμφωνία με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και πάντα σε διαβούλευση με τους φαρμακοποιούς

Η πλήρης τοποθέτηση του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:

«Κυρία Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

«Η Αναφορά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που συζητάμε, είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο γιατί αφορά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες φαρμακοποιούς στη χώρα μου, αλλά γιατί την παρακολουθούν και όλοι οι επαγγελματίες φαρμακοποιοί στις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ, όπου προστατεύεται το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

«Είναι όμως και εξαιρετικά σημαντική, από πολιτική άποψη, η περίπτωση αυτή διότι αποτελεί ένα υπόδειγμα του τρόπου με τον οποίο μία γραφειοκρατία, και αναφέρομαι στην Κομισιόν που έχει καταστεί ανάλγητη, προωθεί τα συμφέροντα των ολίγων και οικονομικά ισχυρών, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Να μην απορούμε λοιπόν, γιατί οι λαοί της Ευρώπης γυρίζουν πια την πλάτη σ’ αυτή την γραφειοκρατία, γυρίζουν την πλάτη σ’ αυτή την Ευρώπη και επιλέγουν την έξοδο, όπως το Brexit, όπως ίσως συμβεί αύριο και σε άλλες χώρες.

«Η Αναφορά αγαπητοί συνάδελφοι, που είχα την τιμή να μου αναθέσουν οι Έλληνες φαρμακοποιοί να υποβάλλω ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ως εξής:

«Μια δεκαετία πριν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε στα δικαστήρια σε βάρος της Ιταλίας και της Γερμανίας, ισχυριζόμενη ότι οι χώρες αυτές παραβιάζουν τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ούτε αυτές να ανοίγουν φαρμακεία δίνουν άδειες σε μη φαρμακοποιούς».

«Τον Μάιο του 2009, το Δικαστήριο της ΕΕ, με απολύτως σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, αναγνώρισε ότι τα κράτη-μέλη δύνανται να περιορίσουν τη λιανική πώληση φαρμάκων αποκλειστικά στους φαρμακοποιούς.

«Δεν έχει λοιπόν δικαίωμα η Κομισιόν να επιβάλλει την απελευθέρωση της ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, δεν παραιτήθηκε από την ιδέα να επιβάλλει στα κράτη-μέλη, από την «πίσω πόρτα», να απελευθερώσουν τις άδειες των φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς.

«Απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει τη σύσταση της Εργαλειοθήκης 1 του ΟΟΣΑ, με την οποία χορηγείται το δικαίωμα σε μη φαρμακοποιούς να αποκτούν άδεια λειτουργίας φαρμακείου στην Ελλάδα, με τον ν. 4334/2015.

«Ο εκβιασμός είναι προφανής:

«Ή καταργείτε την προστασία του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ή δεν θα πάρετε τη δόση για να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις, δηλαδή θα χρεοκοπήσετε».

«Ο εκβιασμός είναι και ομολογημένος. Από ποιον; Από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, η οποία μέσα στην Ελληνική Βουλή και σε κάθε ευκαιρία δήλωσε ότι εκβιάζεται και ότι δεν είναι αυτή η πραγματική της βούληση, αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

«Το κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιδράσει ακόμη και όταν πρόκειται για περιπτώσεις επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας, όπως η περίπτωση αυτή.

«Διότι, το ίδιο το Δικαστήριο της ΕΕ έχει αποφανθεί ότι υπάρχουν επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας λόγοι που επιβάλλουν την απόφαση για την άδεια και λειτουργία των φαρμακείων να την παίρνουν τα κράτη-μέλη.

«Στα «παλιά τους τα παπούτσια» γράφουν την απόφαση του Δικαστηρίου οι κύριοι της Κομισιόν που βρίσκονται σήμερα μαζί μας.

«Έχουμε εμείς κ. συνάδελφοι δύο δρόμους μπροστά μας να επιλέξουμε:

«Είτε να προσποιηθούμε και εμείς ότι, δήθεν, είναι βούληση της ελληνικής κυβέρνησης ο νόμος που ψήφισε η Ελληνική Βουλή και που ανοίγει τον δρόμο στις μεγάλες εταιρίες να αλώσουν το χώρο της λιανικής πώλησης των φαρμάκων, πετώντας τους φαρμακοποιούς στην ανεργία

«Είτε να δούμε την πραγματικότητα, η οποία είναι ομολογημένη ότι, είναι ένας συνεχής μεγάλος εκβιασμός σε βάρος της όποιας ελληνικής κυβέρνησης, σε βάρος των Ελλήνων φαρμακοποιών, ότι, αν δεν πέρναγε ο νόμος αυτός, δεν θα παίρναμε τη δόση για να πληρώσουμε μισθούς, συντάξεις, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, κλπ.

«Κύριοι συνάδελφοι,

«Δεν πρέπει αν κλείσουμε τα αυτιά σε αυτή την περίπτωση. Πρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να σταθεί απέναντι, σ’ αυτή τη δράση της Κομισιόν, η οποία, αυτονομημένη ακόμη και από το Δικαστήριο της ΕΕ, προωθεί τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ και αγνοεί επιδεικτικά λόγους δημοσίου συμφέροντος.

«Ομολογώ πως περίμενα ότι θα βρισκόταν εδώ σήμερα εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, για να επαναλάβει ότι εκβιάστηκε η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει κάτι το οποίο δεν επιθυμούσε.

«Να περιμένουμε λοιπόν την απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης. Όποια και αν είναι αυτή. Αν δηλαδή πραγματικά το έκανε με την ελεύθερη βούλησή της ή αν εκβιάστηκε, όπως έχει ήδη δηλώσει ο ίδιος ο Υπουργός.

«Και, εφόσον κρίνουμε με βάση τα πραγματικά γεγονότα, να διακηρύξουμε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι έχει το δικαίωμα η ελληνική κυβέρνηση, στο θέμα αυτό, των φαρμακοποιών, να ανακαλέσει αυτόν τον νόμο και να θεσμοθετήσει νέο, σε συμφωνία με τους Κανόνες και τις Συνθήκες της ΕΕ, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και πάντα σε διαβούλευση με τους φαρμακοποιούς».

Η τοποθέτηση του Νίκου Χουντή, βρίσκεται στο ακόλουθο link:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας