Η Iskra έχει στη διάθεσή της και δημοσιοποιεί για δεύτερη φορά, μετά από τέσσερις και πλέον μήνες, τα ευρήματα σοκ της νέας πανελλαδικής δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η ίδια ομάδα ανεξάρτητων εθελοντών επιστημόνων (η πρώτη δημοσιεύθηκε στην Iskra στις 4/4/2018).
Τα ευρήματα αυτά τα παραθέτουμε, διατηρώντας πάντα κάποια μικρή απόσταση από τα αριθμητικά δεδομένα, όχι γιατί έχουμε την παραμικρή επιφύλαξη απέναντι στους ερευνητές, την μεθοδολογία και την αντικειμενικότητα τους αλλά γιατί το πολιτικό-κοινωνικό πεδίο εμφανίζεται πολύ ρευστό και δίνει την εικόνα της κινούμενης άμμου.
Τα ευρήματα πάντως της έρευνας που παραθέτουμε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ψευδείς, ψευδέστατες και στημένες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δεν έχουν άλλη επιδίωξη από την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με βάση τα βρώμικα κατεστημένα συμφέροντα για την στήριξη ενός ανύπαρκτου διπολισμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και την χειραγώγηση των πολιτών, ώστε με την διαρκή πλύση εγκεφάλου να παγιδευτούν ως κοπάδι στην στάνη του συστήματος.
Τα ευρήματα της δημοσκόπησης έχουν ως εξής:
ΝΔ: 12-14%
ΣΥΡΙΖΑ: 9-10%
ΚΚΕ: 3,5-4,5%
Κίνημα Αλλαγής: 2,5-3,5%
Χρυσή Αυγή: 3-4%
Ένωση Κεντρώων: 1%
Ριζοσπαστικές δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις*: 14-15%
Ακροδεξιές δυνάμεις (ΛΑ.ΟΣ, Ελληνική Λύση κλπ): 2 %
Άλλο: 1-2%
ΔΞ/ΔΑ – Λευκό – Άκυρο – Αποχή: 46-54%
*Ως ριζοσπαστικές δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις καταγράφουμε τις αριστερές, προοδευτικές, πατριωτικές δημοκρατικές δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα εκτός Βουλής και αντιτάσσονται στα μνημόνια, τον αυταρχισμό, την ιμπεριαλιστική κηδεμονία και την λιτότητα
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Το πρώτο και κύριο συμπέρασμα από την έρευνα είναι ότι οι μισοί περίπου πολίτες είτε επιλέγουν την αποχή, το λευκό και το άκυρο, ή είναι αναποφάσιστοι. Είναι πολλοί οι πολίτες, όπως μας τόνισαν οι ερευνητές, που γυρίζουν περιφρονητικά την πλάτη στις δημοσκοπήσεις γιατί τις θεωρούν αναξιόπιστες ή απαντούν ότι δεν επιλέγουν κανένα κόμμα γιατί όλοι ίδιοι είναι! Μια δεύτερη, βεβαίως, ανάγνωση αυτών των δεδομένων καθώς και άλλα στοιχεία της έρευνας, δείχνουν ότι αυτή η κατηγορία των πολιτών με την επιλογή τους θέλουν να διαμαρτυρηθούν κυρίως στα κατεστημένα κόμματα, ενώ πολιτικά είναι πιο κοντά σε αυτό που καταγράφεται ως ριζοσπαστικές αντιμνημονιακές δυνάμεις.
Το δεύτερο και βασικότατο συμπέρασμα της έρευνας, το οποίο αποσιωπούν πλήρως οι στημένες δημοσκοπήσεις του συστήματος, είναι ότι πρώτη πολιτική δύναμη αναγορεύονται αυτά τα κόμματα που καταγράφονται στην κατηγορία Ριζοσπαστικές δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις.
Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται τα εκτός Βουλής ριζοσπαστικά δημοκρατικά και πατριωτικά αντιμνημονιακά κόμματα, παρατάξεις, κινήματα και οργανώσεις και πιο συγκεκριμένα η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πλεύση Ελευθερίας, το Σχέδιο Β, το ΕΠΑΜ, οι Πειρατές, η Χριστιανική Δημοκρατία κ.λπ.
Για ευνόητους λόγους και για να μην θεωρηθεί ότι ευνοούμε συγκεκριμένη φιλική πολιτική δύναμη δεν αναφέρουμε τα επί μέρους ποσοστά αυτών των δυνάμεων αλλά δεν μπορούμε παρά να τονίσουμε το μεγάλο προβάδισμα που έχει ανάμεσα τους η ΛΑ.Ε.
Είναι προφανέστατο, φυσικά, ότι αν όλες οι παραπάνω δυνάμεις μπορούσαν, που μπορούν και πρέπει, να σχηματίσουν μέτωπο πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας, τότε σαφώς θα κατέγραφαν μια πολύ μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη πολιτική δυναμική.
Κ.Μ.
“Είναι προφανέστατο, φυσικά, ότι αν όλες οι παραπάνω δυνάμεις μπορούσαν, που μπορούν και πρέπει, να σχηματίσουν μέτωπο πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας, τότε σαφώς θα κατέγραφαν μια πολύ μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη πολιτική δυναμική.”
Συμφωνώ απόλυτα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων/αποχής/λευκό θα κατευθυνθεί στο συνασπισμό των ριζοσπαστικών, πατριωτικών δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων. Η Iskra σε αυτό μπορεί (και ελπίζω ότι το κάνει) να ασκήσει τη θετική της επιρροή προς πάσα κατεύθυνση για να επιτευχθεί αυτή η σύσταση του ενιαίου μετώπου.
Όμως υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο προσοχής. Επειδή το σενάριο της συνένωσης “αντιμνημονιακών δυνάμεων” το έχουμε ξαναδει το 2015 με τους συριζανελ και την κωλοτούμπα γαλαξιακών διαστάσεων που ακολούθησε, και για να εξασφαλίσουμε ότι δε θα ξανασυμβεί από οποιονδήποτε συμμετέχοντα στο μέτωπο, θα πρέπει η συνένωση που όλοι επιθυμούμε να βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένες και απολύτως σαφείς προγραμματικές δεσμεύσεις που θα πρέπει να αποδεχθούν όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις που θα θελήσουν να συνασπιστούν.
Για παράδειγμα:
– Είναι ή όχι η Ελλαδα υπό μνημονιακή κατοχή?
– Θέλουμε ή όχι έξοδο απο ΕΕ και ευρώ? (πχ εσχάτως στήνεται ένα νεο “αντιμνημονιακό” κόμμα που δε θέλει έξοδο από ΕΕ)
– Είναι τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις παράνομες και μη κυρωμένες ή έχουν υπογραφεί νόμιμα?
– Έχει παραβιαστεί το σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας ή όχι?
– Θα πρέπει να παραπεμφθει στη δικαιοσύνη ΟΛΟ το πολιτικό προσωπικό που παραβιάζει σε συνεργασία με τους δανειστές όλα τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών με τις κατασχέσεις, την υπερφορολόγηση, τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση, την υποχρεωτική φτωχοποίηση και τη στέρηση των μέσων διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών?
Σταματάω εδώ γιατί η λίστα είναι μεγάλη. Το βασικό είναι να υπάρχει συναντίληψη και κοινή αποδοχή του τι θέλουμε να κάνουμε ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες, παρεκλίσεις και το σημαντικότερο παραπλάνησή μας από τον οποιονδήποτε συμμετέχει στο σχήμα.
Φίλε μου είσαι πάρα πολύ σωστός. Ελπίζω το σχόλιο σου να το προσέξουν όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις και να απαντήσουν σ΄αυτά τα βασικά ερωτήματα. Αν ΚΑΙ λίγο χλομό το βλέπω.