Ερντογάν: Το ΝΑΤΟ να στηρίξει τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο!

718
δουλειά
«Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος – Τι είπε για τη Ρωσία και τους S-400 – Για τουρκική υφαλοκρηπίδα έκανε λόγο η Άγκυρα απαντώντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κυπριακή ΑΟΖ – Αυστηρά μηνύματα από ΕΕκαι Γαλλία

Λάδι στη φωτιά έριξε για μία  ακόμη φορά  ο πρόεδρος της Τουρκίας,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας από το ΝΑΤΟ να στηρίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στη σύσκεψη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με τους εταίρους του Μεσογειακού Διαλόγου στην Άγκυρα, και παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε:

 «Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία έχει αναπτύξει σχέσεις με άλλες χώρες και περιφέρειες και αυτές είναι συμπληρωματικές και όχι εναλλακτικές μεταξύ τους. Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ να μας στηρίξει για να αποφύγουμε τις εντάσεις. Η χώρα μας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις σε ορισμένες περιοχές. Αλλά η συνεπής συνεργασία απέναντι στις κοινές απειλές αποτελεί προϋπόθεση για αυτή τη συμμαχία.».

Σημείωσε επιπλέον, ότι η Αγκυρα απορρίπτει τους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η συμφωνία της Τουρκίας για την αγορά των αμυντικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία σημαίνει ότι αναζητά εναλλακτικούς διεθνείς δεσμούς.

Βολές εκατέρωθεν

Νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει τις αμερικανικές συστάσεις να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στέλνοντας το μήνυμα στις ΗΠΑ πως θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις, σημειώνοντας πως «τα γεωτρύπανα και τα σεισμικά σκάφη μας θα συνεχίσουν να ερευνούν στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα μας» και η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων «θα προστατεύονται».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για τις προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με τη διενέργεια υπεράκτιων γεωτρήσεων.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», σημειώνεται στν ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ταγιάνι: Η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις αναγγελθείσες δραστηριότητες γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΖΟ, απέστειλε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Λίγες ημέρες μετά τις προειδοποιήσεις της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες επιχειρήσεις και να αποσύρει αμέσως τα πλοία από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Όπως αναφέρει ο Αντόνιο Ταγιάνι στη σχετική του ανακοίνωση, «ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου. Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβαίνει σε έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της.Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επαναλαμβάνω την πλήρη αλληλεγγύη μας προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Μακρόν σε Άγκυρα: Σταματήστε τις προκλήσεις

Η Γαλλία κάλεσε την Άγκυρα να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες και επανέλαβε την στήριξή της στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την επίσκεψη αύριο στο Παρίσι του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου  Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφέρεται ότι την στιγμή που η Τουρκία ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας καλύπτει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Γαλλία επαναλαμβάνει την αδιάκοπη δέσμευσή της για τον σεβασμό του διεθνούς ναυτικού δικαίου και της κυριαρχίας της Κύπρου.

Η Γαλλία, αναφέρεται, παροτρύνει τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν τη διεξαγωγή προκλητικών ενεργειών, σαφώς αντίθετων προς το διεθνές δίκαιο, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν μόνο τις εντάσεις σε μια περιοχή που χρειάζεται σταθερότητα. Σημειώνει ακόμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως εκφράστηκε από την Ύπατη Εκπρόσωπό της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συναντηθούν με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Παρίσι.

Αναφέρεται ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και ο στρατηγικός χαρακτήρας τους για τις δύο χώρες και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και η ανάπτυξή τους στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας. Θα συζητήσουν επίσης το Κυπριακό, για το οποίο η Γαλλία παραμένει έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες των πλευρών, όταν είναι έτοιμες, για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι θα συζητήσουν σημαντικά διεθνή ζητήματα, κυρίως η κατάσταση στη Συρία και ευρωπαϊκά ζητήματα, ιδιαίτερα θέματα μετανάστευσης.

Με την Αμελί ντε Μονσαλέν, ο ΥΠΕΞ θα συζητήσει τα κυριότερα ευρωπαϊκά ζητήματα, κυρίως το Brexit, το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και την περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Ενόψει εξάλλου της άτυπης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 9ης Μαΐου, θα συζητήσουν τις βασικές προκλήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας