Κατ’ αρχήν, το «εγκεφαλικό» τηλεκοντρόλ προορίζεται για ανθρώπους με σοβαρές κινητικές δυσκολίες, όπως οι τετραπληγικοί, οι οποίοι θα πρέπει να φορούν στο κεφάλι τους μια νευροπροσθετική «κάσκα» με 64 ηλεκτρονικούς αισθητήρες και μια συσκευή καταγραφής της κίνησης των ματιών τους. Η κάσκα συνδέεται με έναν υπολογιστή και αυτός με την τηλεόραση.
Το σύστημα, που χρησιμοποιεί μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή, προκειμένου να μετατρέψει -με τη βοήθεια λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης- τις σκέψεις του χρήστη σε ηλεκτρονικές εντολές προς την τηλεόραση, αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Pontis, σε συνεργασία με το Κέντρο Νευροπροσθετικής της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL).
Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν ένα πρωτότυπο του συστήματος σε συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο προ ημερών (Samsung Developers Conference), σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ» και το CNET, σε αυτή τη φάση παίρνουν δείγματα εγκεφαλικών κυμάτων από ανθρώπους για να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα, όσον αφορά τον τρόπο που ο νους συμπεριφέρεται, όταν θέλει να αλληλεπιδράσει με την τηλεόραση.
«Στόχος μας είναι να παρέχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης (στην τηλεόραση) σε ανθρώπους που δεν μπορούν να κινηθούν καθόλου ή που έχουν πολύ σοβαρούς περιορισμούς στις κινήσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ρικάρντο Τσαβαριάγκα της EPFL. Κάποια στιγμή, ίσως εντός του 2019, το νέο σύστημα θα δοκιμασθεί σε ελβετικά νοσοκομεία.