Μία νέα εποχή τζόγου ξημερώνει για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με την υιοθέτηση από την 1η Ιανουαρίου του 2022 του κεφαλαιοποιητικού συστήματος για τους νέους ασφαλισμένους σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις.
Με πανηγυρικό κλίμα η κυβέρνηση βλέπει παντού καλά αλλά πολλοί θυμούνται τα δομημένα ομόλογα, την καταστροφή του χρηματιστηρίου, το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και κατά πόσο οι εγγυήσεις του κράτους στις τράπεζες απλά πήγαν στράφι και η χώρα μπήκε σε βαριά μνημόνια παρά το ότι ήταν οι “πιο θωρακισμένες στην Ευρώπη”.
Γιατί το νέο συνταξιοδοτικό (όσο και να μην το παραδέχονται έχει κάτι από το ασφαλιστικό Πινοσέτ) δίνει ουσιαστικά στα χέρια ιδιωτών επενδυτών (;) κεφάλαια που θα φτάσουν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ακόμα και τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς υπολογίζουν στην κυβέρνηση το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για τη μετάβαση στην ιδιωτική (επικουρική) ασφάλιση. Το κόστος υπολογίζεται πάνω από 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Στον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ έχουν συγκεντρωθεί μόνο12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τι συμβαίνει σήμερα και τι φέρνει η κυβέρνηση
Κι΄ ενώ υπάρχει ήδη ένας σχετικά αξιόπιστος μηχανισμός, όπως έχει αποδειχτεί, η κυβέρνηση παραμερίζει τον, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένο οργανισμό διαχείρισης κεφαλαίων των ασφαλιστικών οργανισμών, την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) των Ασφαλιστικών Οργανισμών. Και επιλέγει να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα πολυτελές και ακριβό. Γιατί άραγε;
Ο μέχρι τώρα μηχανισμός είναι μία ΑΕΔΑΚ που λειτουργεί από το 2003 με σχετική επιτυχία, καθώς τα δύο αμοιβαία που διαχειρίζεται για λογαριασμό των ασφαλιστικών οργανισμών έχουν διαχρονικά από τις υψηλότερες αποδόσεις της αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, στις 23 Ιουνίου η απόδοση 12μήνου του μικτού Α/Κ της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών ήταν 22%, μία από τις υψηλότερες στην κατηγορία.
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν βρίσκει αρκετά καλή την ήδη υφιστάμενη δομή της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών και θέλει να δημιουργήσει από το μηδέν μια νέα δομή, με πολύ υψηλότερο κόστος.
Ούτε το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ) κρίνεται από την κυβέρνηση ότι είναι επαρκής οργανισμός για να «φιλοξενηθεί» και το κεφαλαιοποιητικό κομμάτι της επικουρικής ασφάλισης, έστω ως ένας διακριτός φορέας στην ομπρέλα του Επικουρικού.
Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η διαχείριση των ατομικών λογαριασμών θα γίνεται μέσω ενός νέου δημοσίου φορέα (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης-ΤΕΚΑ) που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες, δηλαδή από στελέχη του χώρου της διαχείρισης κεφαλαίων που διαθέτουν τις σχετικές πιστοποιήσεις ικανότητας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ουσιαστικά, δηλαδή, δημιουργείται μια νέα, πολυπρόσωπη και ακριβή δομή που θα στελεχώνεται από ακριβοπληρωμένα στελέχη του χρηματοοοικομικού και επενδυτικού χώρου και η οποία θα αναλάβει, άγνωστο με ποιο κόστος, να δημιουργήσει το μπουκέτο χαρτοφυλακίων που θα υποδέχονται τις εισφορές των ασφαλισμένων, κάτι που θαυμάσια θα μπορούσε να είχε κάνει και η ΑΕΔΑΚ των Ασφαλιστικών Οργανισμών.
Οι δουλειές που θα έχει να αναθέσει το νέο Επικουρικό Ταμείο σε εταιρείες του χρηματοοικονομικού χώρου θα είναι πολλές και μεγάλες, καθώς θα δημιουργηθούν με συνεργασία εξωτερικών διαχειριστών περισσότερα του ενός επενδυτικά χαρτοφυλάκια, με διαφορετικό βαθμό κινδύνου, τα οποία θα μπορεί να επιλέγει ο ασφαλισμένος για την τοποθέτηση των εισφορών.
Θα υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο χαμηλού κινδύνου, ένα μεσαίου και ένα υψηλού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι το νέο Επικουρικό θα μοιράζει δουλειές σε εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, καθεμιά από τις οποίες θα αναλαμβάνει να «στήνει» και ένα διαφορετικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
Δηλαδή από το πουθενά θα δοθούν για “τζογάρισμα” τα δισεκατομμύρια των ασφαλισμένων. Δείτε και το “ωραίο”. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε αυτές τις δουλειές που θα αναλάβει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν θα υπάρχει κίνδυνος ένας ασφαλισμένος που θα επιλέξει χαρτοφυλάκιο υψηλού κινδύνου να χάσει τις εισφορές του, στην περίπτωση που η διαχείριση αποδειχθεί καταστροφική και χαθούν τα κεφάλαια!
Με βάση την προτεινόμενη ρύθμιση, σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται εγγυητής ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος θα καλύπτει το ποσό των εισφορών που έχουν καταβληθεί!
Παράλληλα η κυβέρνηση, μέσω των δύο αξιωματούχων, ανέλαβε δύο βασικές δεσμεύσεις. Η πρώτη αφορά τους νυν ασφαλισμένους που θα συνεχίσουν με το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα και η άλλη τους νέους.
Για την πρώτη κατηγορία το κράτος εγγυάται το ύψος της σύνταξης και σημειώνεται ότι δεν θα επηρεασθεί στο ελάχιστο το ύψος των παροχών, πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί. Αντιθέτως, όπως ψευδώς τονίστηκε υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει και μικρή αύξηση. Η δεύτερη δέσμευση αφορά τους νέους ασφαλισμένους στο νέο ταμείο για τους οποίους το σύστημα θα εγγυάται κατ’ ελάχιστο την επιστροφή των εισφορών που έδωσαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, πράγμα το οποίο, ακόμα και αν συμβεί, θα σημαίνει μεγάλες απώλειες για τον εργαζόμενο.
Παρά τα διθυραμβικά που εξαπολύει η κυβέρνηση όλοι καταλαβαίνουν ότι μιλάμε για απονομή χρημάτων σε ιδιωτικές εταιρείες που κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα κρύβεται πίσω από αυτές και το κυριότερο κανείς δεν θα γνωρίζει την τύχη των χρημάτων του!
Κινδυνεύει εκεί ο εργαζόμενος μετά από χρόνια εισφορών να λαμβάνει μια σύνταξη που θα αρκεί για τις πρώτες 20 ημέρες του μήνα και με το ζόρι!